Constat cu amaraciune ca din ce in ce mai putina lume este ancorata in realitate. Culmea este ca in loc sa vada ceea ce este langa ei se uita pe perete la umbra proiectata avand impresia ca ceea ce vad este de fapt ceea ce au langa ei. Preferam sa traim in lumea umbrelor de pe pereti decat in realitate. Asta se intampla si in relatiile interpersonale. Un om puternic nu-si arata niciodata adevarata putere pentru ca de fapt nu are nevoie. El din contra se arata mai slab putin pentru a putea sa interactioneze cu ceilalti altfel toti s-ar feri din calea lui. Societatea fara constiinta de sine ne va duce la alienare rapida. Vom fi toti invingatori, toti in varful piramidei sociale si... unde ne este baza... de fapt baza va fi acolo numai ca nu isi va mai accepta conditia proprie.
Lupta pentru a avea liniste este pierduta. Tehnologia a avansat enorm in ultimii 20 de ani. Culmea este ca desi productivitatea muncii a explodat, noi, oamenii am devenit mult mai stresati si mult mai tracasati cu munca. Adica acum 50 de ani oamenii credeau ca aparitia tehnologizarii industriale ii va conduce la bunastare si omenirea va sta linistita in timp ce roboteii vor munci pentru ei. Ei bine nu s-a intamplat asa. Bunastarea a disparut. Nu se stie unde si in ce. Producem masini de calcul performante care in loc de a ne usura munca ne streseaza. Comunicam mai bine si mai usor dar si asta e in detrimentul nostru intr-un fel pe care nimeni nu si-l imagina acum 50 de ani. Ne deplasam cu masini puternice cu aceeasi viteza medie pe ora ca in vremurile in care aveam cai si trasuri. Unde sunt promisiunile tehnologiei la care omenirea a visat. In lume sunt inca oameni care nu numai ca mor de foame ci si de sete, saracia e la tot pasul, poluarea a crescut foarte mult si odata cu ea patologia umana s-a modificat si ea.
Adica in final cu ce ne-am ales din tehnologizarea aceasta. Cu avantaje?! Cu dezavantaje?! O groaza.
Daca maine nu am mai putea folosi nimic din tehnologia informatica ce s-ar alege de noi? Cati dintre noi ar putea supravietui fara ajutorul unui fir de praf transforma in creier electronic?
Paradoxul IT al inceputului de secol este ca desi comunicarea este facilitata enorm de IT acest lucru din pacate ne distanteaza, pune bariere, ne instraineaza unii de ceilalti, ne face sa ne izolam, ne alieneaza, ne ucide vointa si dorinta de a trai viata, ne face sa ne inselam propriile minti.
Nu o sa avem liniste nicicand,am devenit asa de reci,marea majoritatea,exact ca computerele,degeaba am avansat tehnologic ,dc noi intre noi nu mai avem sau nu gasim cai de acces,oamenii se inteleg bine, dar nu se apropie mai mult de atat. Parca sunt magneti cu polurile orientate prost.Raman frecvent in ultimul timp, cu privirea blocata in gol, un al saselea simt imi tot susura in urechea mintii cum ca binele nu exista si ca nu a existat de adevaratelea niciodata pe acest pamant si ca ar cam fi timpul sa renunt la idealismul meu , in favoarea pesimismului. Si trebuie sa fac asta neaparat pt a-mi respecta principiul de promotor al realismului, dreptatii, adevarului. De fapt adevarul prezentului nostru este unul cosmetizat, ca parte a strategiei unor entitati antiumane de a tine totul subjugat-ocupat cu probleme.Caragiale spunea mucalit printre altele ca “o natiune fara literatura, care va sa zica ca nu o are!”. Dar de cate ori “noi vulgul” nu am auzit pe putinii nostri scriitori de talent zicand “sa scrii, sa lucrezi, sa-ti istovesti toate fortele sufletesti, dar pt cine, dar pt ce?” dovedind o motivatie declasanta mult prea materialista, afacerista, negeneratoare de spiritualitate. Ori stim ca de multe ori in istorie mari creatori mondiali de arta si literatura poate au sfarsit-o in mizerie si foame, nefiind apreciati si valorizati decat dupa moarte, fapt ce insa nu le-a afectat filiatia pentru constructivism, pentru actul benevol altruist de creatie individuala, ci dimpotriva, indarjindu-i,...dar noi nu mai suntem darji,doar asa ca sa inchidem gura cuiva aratand cata dreptate avem....
Comentarii
'Paradoxul IT al inceputului de secol este ca desi comunicarea este facilitata enorm de IT acest lucru din pacate ne distanteaza, pune bariere, ne instraineaza unii de ceilalti, ne face sa ne izolam, ne alieneaza, ne ucide vointa si dorinta de a trai viata, ne face sa ne inselam propriile minti.'
Perfect adevarat, un articol interesant! Felicitari!
Un articol foarte interesant...Felicitări!
Cu prietenie Lenuş