Jocuri de cuvinte - bal (3)

 

Jocuri de cuvinte – bal

Geografie lingvistică

 

 

Prima parte la:

 https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-bal 

 

          Balul în expresii (pamflet)

 

        Moto: „La al Europei bal/ Stă în lojă, nu la stal;/ Nu e o cenuşăreasă.../ E mireasa cea aleasă!” (România în U.E., madrigal de Mircea Micle; dar cu Schengen cum rămâne în 2023?)

 

Cuvânt întâlnit prima dată în română în scrierile lui Negruzzi (1808-1868), petrecerea asta publică făcută cu scopul de a dansa (de obicei seara sau noaptea) într-un local sau într-o sală mare special amenajată, a intrat imediat în uzul vorbelor de duh de peste tot. Așa a apărut „dacă-i bal, bal să fie”, pentru o acțiune fără restricții, de exemplu pentru călătoriile președintelui meu de bloc pe banii locatarilor din bloc oriunde în lume, chiar și în Islanda, în pauza de golf.

Apăru și „bal mascat”, inclusiv pentru conducerea politică a parlamentului ultimilor ani, când politicienii au măști potrivite sau nepotrivite, cu Ciucă al lor, Ciolacu al primarilor, Rafila al OMS, matrafoxatul Cîțu al CIA, Orban al nu știu cui, Simion, sanchi, al rușilor, Șoșoacă al lui Nașu TV ș.a.

Iar românii petrec și beau în draci, bazându-se pe zicala „ori la bal ori la spital”, consumă miei, vând miei arabilor, vând roșii scumpe și poluate, grăbite în coacere, vând cireșe scumpe, fără să le pese de tăierea pădurilor, de vinderea ultimelor proprietăți ale statului, de vinderea resurselor, de distrugerea a tot ce e românesc.

Francezii au cuvinte compuse, precum après-bal (după bal), bal champêtre (bal câmpenesc), bal costumé (bal în care se cere o anumită ținută), bal de nuit (bal de noapte), bal des pendus (balul spânzuraţilor, adică al viitorilor miri), bal de finissants (petrecere de absolvire), bal des finissants (Québec), bal de promo (petrecere de absolvire), bal masqué (bal mascat), bal musette sau bal-musette (bal popular numai cu acordeoane), bal nocturne (bal de noapte), bal paré (bal îmbrăcat, că pe la ei se fac și baluri în pijama sau în bikini, mă informează prietenul Boileau), bal populaire (bal popular), bal public, baloche (bal restrâns), carnet de bal (carnet de bal în care se scrie ordinea partenerilor programați), donner le bal à quelqu’un (a-l cafti pe unul), mettre le bal en train (a te angaja în afaceri, discuții; a ridica o întrebare care agită și trezește spiritele, a aruca o carte la joc). Au și expresii nașpa, precum c’est à la fin du bal qu’on paie les musiciens (e sfârșitul balului, când se dau banii muzicanților).

 

 

 

          Balul în (c)arte

 

          Moto: „Aseară te-am văzut la bal/ Dansând «Lambada» c-un fecior,/ Astăzi te văd ducând pe mal/ Un tip bogat în cărucior.” (Unei domnişoare, de Nicu Petria)

 

Eminescu se plângea, dar în versuri, cum știa cel mai bine („S-a stins viața falnicei Veneții,/ N-auzi cântări, nu vezi lumini de baluri.”). Alecsandri se bucura de bal și de carnaval („Adio! în astă-seară/ Vom veni cu toți la bal,/ Să-ngropăm în veselie/ Acest vesel carnaval!”).

No, că a scris și Adrian Păunescu poezia România, ultimul bal (pe la https://poetii-nostri.ro/adrian-paunescu-romania-ultimul-bal-poezie-id-3509/). Noi o scriem aici (În loc să fim o ţară numai fraţi,/ Simţim, în noua epocă barbară,/ C-am fost, în viaţa noastră, blestemaţi/ S-ajungem chiriaşi la noi în ţară.// Din tot ce facem, nu avem nimic,/ Ne macină străine interese,/ Făina noastră n-are spor nici pic,/ Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese.// Trăim acelaşi tragic simţământ,/ Sub politicieni şi sub contabili,/ Că noi, ca neam, avem destinul frânt/ Şi suntem de prisos şi nerentabili.// Umili, ne cerem scuze de la toţi,/ Că nu ne-au chinuit destul în viaţă,/ Şi ne conduc nişte fanarioţi,/ Ce pe cei mici trădarea îi învaţă.// Poet nebun, ce vorbe mai îndrugi,/ De zici că eşti din neam ce nu se lasă,/ Când am ajuns în ţara noastră slugi/ Şi suntem cerşetori la noi acasă?// Şi vii, şi morţi, amestecaţi, acum,/ Dispuşi să emigreze se arată,/ Mormintele se pregătesc de drum,/ În România deromânizată.// Sus-puşii nu mai au nimica sfânt,/ Ca pe cravate, jurământu-şi schimbă,/ Nu mai avem nici fabrici, nici pământ,/ Vorbim şi limba noastră-n altă limbă.// Şi-acum se-aude clopotul fatal,/ Vin vremuri de urgie şi de grindeni/ Şi este seara ultimului bal,/ Din zori, vom fi români de pretutindeni.// Probabil, mâine-aici va fi pustiu/ Şi toţi în pribegie vom porni-o,/ Drum bun, popor pierdut la un pariu,/ Adio, mamă patrie, adio!). Nu mai poți spune nimic în plus!

Francezii au acelaș cuvânt bal, din care ne-am inspirat mulți, acceptat în 1150, după cuvântul italian ballo, derivat din verbul ballare, „a dansa”, provenit din latinescul ballo, (eu) dansez”. Într-o traducere a lucrării lui Gogol, Suflete moarte, se scria în 1949: „«Diavolul ia balurile și inventatorii acestui divertisment prostesc!» mormăi el. «[…] Ei laudă balurile, veselia lor; Ce greșeală! […] Ce! Unui bărbat matur nu-i este rușine să fie văzut îmbrăcat în negru, zgârcit ca un diavol și agitat. Unii chiar, în timp ce țopăie ca maimuțele, nu se tem să vorbească despre lucruri serioase […]. Toate prostiile alea! […] Sincer, după fiecare bal, cred că am făcut un păcat și abia aștept să-l uit. […] Sincer, ce poți scoate dintr-un bal” (Que le diable emporte les bals et les inventeurs de ce sot divertissement ! maugréait-il. […] On vante les bals, leur gaité ; quelle erreur ! […] Eh quoi ! Un homme adulte n’a pas honte de se faire voir tout de noir habillé, étriqué comme un diable, et de gigoter. D’aucuns même, tout en sautillant comme bouquetins, ne craignent pas de parler de choses graves […]. Singeries que tout cela ! […] Franchement, après chaque bal, je crois avoir commis un péché, et j’ai hâte de l’oublier. […] Franchement que peut-on tirer d’un bal ? [Nicolas GogolLes âmes mortes, 1842; traduction de Henri Mongault, 1949]).

În 1995, André Dhôtel, în Țara unde nu se ajunge niciodată, scria: „Am ajuns la o mică piață circulară, unde erau câteva magazine, un bal, un carusel. Nu era o mulțime mare, doar câțiva privitori circulau.” (On arriva sur une petite place circulaire, où étaient dressées quelques boutiques, un bal, un manège. Il n’y avait pas grande foule, quelques badauds seulement circulaient. [André DhôtelLe Pays où l’on n’arrive jamais, 1955]).

Într-o lucrare autobiografică, Christopher Lee scria despre mama sa: „Născută în 1889, mama a captivat în scurt timp reporterii cu frumusețea ei, ceea ce a făcut-o imediat regina balurilor debutante.” (Née en 1889, ma mère ne tarda pas à envoûter les reporters par sa beauté qui d’emblée faisait d’elle la reine des bals des débutantes. [Christopher Lee, Le Seigneur du désordre: autobiographie, Camion noir, „Camionul negru” 2013, chapitre 6]).

Germanii au cuvântul Ball, și pentru bal, dar și pentru minge. Într-o traducere din 1953 a romanului Război și pace, după versiunea originală în limba rusă din 1867 a lui Lev Tolstoi, se scria: „Nu erau nici baluri, nici plimbare cu sania, nici spectacol de teatru fără ca Julie să nu fie acolo.” (Es gab keinen Ball, keine Schlittenfahrt, keine Theateraufführung, ohne dass Julie dabeigewesen wäre. [Leo N. Tolstoi: Krieg und Frieden. Roman. Paul List Verlag, München 1953 (übersetzt von Werner Bergengruen), Seite 718. Russische Urfassung 1867]).

În traducerea lucrării Povestea vieții mele de Giacomo Casanova, se scria: „Spre finalul balului, un bărbat îmbrăcat în costumul unui barcagiu venețian a fost hărțuit de o mască feminină foarte drăguță, purtând o mantie neagră și alte accesorii în stil venețian.” (Gegen Ende des Balls wurde ein Mann im Kostüm eines venezianischen Schiffers von einer sehr hübschen weiblichen Maske bedrängt, die einen schwarzen Mantel und eine Bauta nach venezianischer Mode trug. [Giacomo Casanova: Geschichte meines Lebens, herausgegeben und eingeleitet von Erich Loos, Band VIII. Propyläen, Berlin 1985 (Neuausgabe)  (übersetzt von Heinz von Sauter), Seite 187]).

Rușii au împrumutat și ei cuvântul bal - бал, atestat în 1705, moștenit tot din cuvântul francez bal. Celor care știu limba rusă le recomandăm descrirea unui bal mascaradă din 1903, considerat ultimul bal al imperiului țarist al lui Nicolae al doilea («Последний бал Российской империи», (https://blog.mediashm.ru/?p=9549), маскарад 1903 года

De la ruși l-au împrumutat rapid armenii (bal – բալ), azerii (bal), gruzinii (bali – ბალი), cazahii (bal – бал), iakuții (baal - баал) și mulți alții (vezi în lista cuvintelor). Despre acest ultim bal al Romanovilor, la https://histrf-ru.translate.goog/read/articles/posliednii-bal-romanovykh?_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=sc&_x_tr_hist=true citiți o traducere în română.

Așadar, cea mai tare petrecere din Rusia țaristă a fost un bal, la care onorabilii oaspeți au purtat costume atât de extravagante, încât au servit ca sursă de inspirație pentru cărțile de joc și pentru hainele personajelor din filmul Războiul Stelelor.

La sfârșitul lui februarie 1903, la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg (Muzeul Ermitaj de azi, pe care l-am vizitat) s-a ținut acest bal, timp de două zile, care a fost cel mai opulent din întreaga domnie a lui Nicolae al II-lea. A fost dedicat celei de 290-a aniversări a dinastiei Romanov, (https://www.rbth.com/multimedia/pictures/2016/03/02/romanov-last-ball_572295) potrivit RBTH.

Erau valeți, dame și regi. Costumele extravagante au fost sursă de inspirație pentru un pachet de cărți de joc. În prima zi au avut loc ospățul și dansul, iar în cea de-a doua zi s-a ținut un bal mascat. Totul a fost fotografiat și s-a alcătuit un album de fotografii care continuă să fie chiar și astăzi o sursă de inspirație pentru artiști.

Tuturor celor 390 de oaspeți li s-a cerut să vină în port tradițional rusesc din secolul al XVII-lea.  Evenimentul a fost remarcabil datorită costumelor luxoase. Femeile de la curte erau îmbrăcate în rochii brodate cu pietre prețioase și purtau „kokoșnik” (pălării) decorate cu cele mai frumoase bijuterii ale familiilor lor. Bărbații purtau caftane bogat decorate și căciuli de blană boierești.

11129339472?profile=RESIZE_180x180

Ținute de bal

Ultimul împărat al Rusiei, Nicolae al II-lea, era îmbrăcat în brocartul aurit al țarului Alexei Mihailovici, un conducător din secolul al XVII-lea. Împărăteasa Alexandra Feodorovna a venit la cea mai tare petrecere îmbrăcată în veșmintele primei soții a lui Alexei Mihailovici.
11129339860?profile=RESIZE_584x
                              Invitați de seamă într-o poză de grup

Prințesa Maria Ilinicina purta o rochie de brocart decorată cu satin argintiu și perle, iar pe cap avea o coroană plină cu diamante și smaralde. Împărăteasa Alexandra Feodorovna purta un smarald uriaș.  Toate bijuteriile fuseseră alese de bijutierul curții, Carl Faberge.  Astăzi, o astfel de rochie ar costa aproximativ 10 milioane de euro.

Sălile de bal ale Palatului de Iarnă nu aveau să mai găzduiască vreodată astfel de splendori. „În timp ce dansam, în Sankt Petersburg aveau loc greve ale muncitorilor și nori negri se    adunau     deasupra Estului îndepărtat al Rusiei”, avea să-și amintească mai târziu ducele     Alexandru Mihailovici.

Un an mai târziu a izbucnit războiul ruso-japonez, urmat de revoluția rusă din 1905.  Criza economică globală a însemnat începutul sfârșitului pentru imperiul rus și curtea a încetat să mai dea baluri. Dar amintirea marelui bal din 1903 nu a murit nici în epoca sovietică.

Un pachet de cărți de joc special a fost realizat în 1913,  onorând cea de-a 300-a aniversare a dinastiei Romanov.  Aceste cărți de joc au continuat să fie tipărite chiar și după ce imperiul țarist s-a prăbușit și au devenit cele mai populare cărți de joc din URSS. Dacă Stalin, Hrușciov, Gorbaciov și Putin știau de ele, nu avem mărturii.

Milioane de sovietici habar n-aveau că țineau în mâini amintirea ultimului bal elegant al dinastiei Romanov, cea mai tare petrecere inainte de sfârșitul perioadei țariste. Dacă Zelenski știe der ele nu avem mărturii.

Artistul vestimentar care a lucrat la Războiul Stelelor, Trisha Biggar, s-a inspirat din stilul vestimentar al soțiilor de boieri care purtau kokoșnik (pălărie) atunci când a proiectat costumul auriu de călătorie al reginei Amidala. Și unii cred că actuala Federație Rusă se va destrăma! Nein! Nem! Nu mor caii când vor membrii NATO asmuțiți de cine știți.

 

 

          În loc de final

 

Nu am amintit mai sus de excelentul roman Bal la Casa Ofițerilor, scris de Constantin Mateescu (1929-2021), publicat prima dată la 1 ianuarie 1983, la editura Scrisul Romanesc (221 pagini). Casa ofițerilor a fost instituția cu care am colaborat în fiecare garnizoană, ca actor amator, solist vocal sau prezentator. Citiți-l, e în biblioteci...

Întâlnire la bal (titlul original: Gerolsteini kaland) este un film (vezi la https://videa.hu/videok/film-animacio/gerolsteini-kaland-1957-5XooUFgq6llzyoVE) maghiar, comedie muzicală, realizat în 1957 de regizorul Zoltán Farkas, după opereta Marea Ducesă de Gerolstein (germ.: Die Großherzogin von Gerollstein, fr.: La Grande-Duchesse de Gérolstein) de Jacques Offenbach, al cărei libret a fost scris de Henri Meilhac și Ludovic Halévy.

Vedeți și filmul Noiembrie, ultimul bal, regizat de Dan Pița în anul 1989 (vezi AICI). Bal mascat (titlul original Un ballo in maschera) este o operă în trei acte, compusă de Giuseppe Verdi, pe un libret de Antonio Somma.

Premiera absolută a operei a avut loc la Teatro Apollo din  Roma, în ziua de 17 februarie 1859. Durata operei este de circa 140 minute. În ciuda finalului său tragic, opera are multe momente foarte reușite, de combinare armonioasă a sublimului și ironiei, o mixaj de tragism și comedie care i-a făcut pe mulți critici de muzică de operă să o eticheteze ca „shakespeariană”. Cum vorba lungă-i sărăcia omului, vedeți opera în română (AICI) sau în italiană (AICI).

Să nu uităm faimoasa scenă reprodusă în filmul lui Visconti,  Marguerite Duras. Este o scenă de bal unde chiar și obiectele prind viață, Cabinetul diavolului (Le Cabinet du Diable) de Céline Maltère. În 1978, filmul Febra de sâmbătă seara (La Fièvre du samedi soir) de John Badham lansează disco, gen de muzică și dans.

În 1983, regizorul și scenaristul italian Ettore Scola crează fimul franco-algero-italian Balul (Le Bal, Ballando). Filmul tratează cincizeci de ani de dansuri de bal în Franța, începând cu anii 1930: Frontul Popular, Războiul, sosirea jazz-ului și a rock-ului, mai 68, disco... Cupluri tăcute vin și trec prin istorie și muzică. Vă oferim și filmul francez comedie bună la https://www.youtube.com/watch?v=GsUFp53S1TE (Le Bal de Cendrillon).

Să nu uităm filmul românesc Balul de sâmbătă seara regizat de Geo Saizescu. Filmul din 1968 este o comedie romantică și prezintă povestea șoferului Papa care transportă alimentele pentru cantina unui mare șantier și se îndrăgostește de două fete. Pentru a decide cu care se va căsători are diferite intenții transpuse în practică (dar mai bine vezi filmul AICI).

Coregrafii nu ezită să includă scene de bal în spectacolele lor, cu o trecere rapidă de la dansuri clasice la dansuri populare, de exemplu în Romeo și Julieta  de Serghei Prokofiev, în Marele oraș (La Grande Ville) de Kurt Jooss, în Spectacolul trebuie să continue  (The Show Must Go On) de Jérôme Bel și în multe piese de Pina Bausch.

Balul și muzica de bal au inspirat destule cântece, precum La balul de sâmbătă seara, Era bine (C'était bien sau Le P'tit Bal perdu) interpretat de Juliette Greco sau de Bourvil, Balurile populare (Les Bals populaires) de Michel Sardou, Balul suburbiei (Bal du faubourg, cu adresa https://www.youtube.com/watch?v=DADu1mTshd4)  de Charles Aznavour.

 

Despre „balul” Eurovision nimic nou... Rămâne cum s-a stabilit anul trecut! Ultimul bal! A, vine și cel al schimbării plantoanelor, Ciucă cu Ciolacu, pas cu pas, sub supravegherea sergentului de serviciu pe companie, revenit de la ghețuri și chiar unii eschimoși inupiak sau inuktitut...

Întregul articol în format pdf la: Jocuri de cuvinte - bal.pdf

          Să fiți iubiți!

 

          CN

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 3677. EPIGRAMA – Victor Macarevici
 
Tema: Îngâmfatul
Acum 12 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 3677. EPIGRAMA – Victor Macarevici
Rime: boala / plătit
 
UNUI NECHIBZUIT
 
Cronică îi era boala,
Dar fiind nesocotit,
Lacom, bea…
Acum 12 ore
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
   Doar patru versuri puse-n rimă,Dar, totodată, și misterulCe m-a tăiat și de la primăȘi m-a făcut…
Acum 12 ore
Victor Bivolu a postat o discuție
GHINION ASUMATCă nu a terminat școala,Știu, de vină a fost boala,Prea mult însă a plătitC-a fost…
Acum 13 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 3675. Rime: tace / pornește
Rime: boala / plătit
Acum 13 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 3675. Rime: tace / pornește
11 Tema: FACTURA
 
DAMA ŞI PRIMARUL
 
Cum a-nzestrat-o natura,
Dar gol îi e buzunarul,
Minţile-i…
Acum 13 ore
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
  METODĂ INFAILIBILĂ Ca să fie-n casă pace,Când soaţa-ntruna vorbeşte,El radioul porneşteŞi –…
Acum 13 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I, născut la data de 20 martie 1820 la Huşi şi decedat la…
Acum 13 ore
Victor Bivolu a postat o discuție
FACTURA (definiție)Sosește în plic lipit,Lunar mă bagă în seamăȘi-ades îmi provocă teamăDe-a nu…
Acum 13 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 3673. UNEI ANGAJATE – Stelică Romaniuc
Tema: FACTURA
Acum 13 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 3673. UNEI ANGAJATE – Stelică Romaniuc
Rime:  trece / bineţe
 
VIAŢA TRECĂTOARE
 
Tot mai iute ziua trece,
Săptămâna parc-o-ntrece
Şi se…
Acum 13 ore
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
   Când se sfârșește săptămânaȘi munca-ncepe să treneze,Chiar șeful ei mai pune mânaPe-alocuri ……
Acum 13 ore
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->