navigare

Jocuri de cuvinte - vacă (2)

 Jocuri de cuvinte - vacă

Geografie lingvistică (pamflet)

 

 

 

 

       Vaca în viață și în lume

 

       Moto: „Fără jenă o pot spune,/ Sigur şi documentat/ Şi la noi sunt vaci nebune.../ După taurul din sat!” (Din zootehnie, de Gheorghe Constantinescu-Gecko, din Trei decenii de epigramă, 1999)

 

       Cu toată flatulența ei acuzată de unii cerberi ai încălzirii globale, bine că mai există vaca, taurul, vițelul și boul, că mâine-poimâine, după neomarxiști și USR, amatori de insecte fragede sau conservate, vor dispărea din peisaj și atunci canci lapte, brânză și antricoate. Vaca este o vită sau o bovină.

     Vitele (Bos taurus) sunt ungulate bovide mari, domesticite, ținute pe scară largă ca animale „de casă”. Sunt membri moderni proeminenți ai subfamiliei Bovinae și cea mai răspândită specie din genul Bos. Femela matură se numește vacă, iar masculul matur este taurul. Vitele tinere femele se numesc juninci, masculii tineri sunt viței sau tăurași. Masculii castrați sunt cunoscuți sub numele de boi.

       Vitele sunt crescute de obicei pentru carne, pentru produse lactate și pentru piele. Ca animale de tracțiune, boii trag căruțe și unelte agricole, folosiți la noi la deal și la munte. În India, vacile sunt animale sacre în hinduism și nu pot fi ucise. Rasele mici, cum ar fi zebu-ul miniatural, sunt ținute ca animale de companie.

       Vitele taurine sunt larg distribuite în Europa și în zonele temperate din Asia, Americi și Australia. Zebus se găsesc în principal în India și zone tropicale din Asia, America și Australia. Vitele Sanga se găsesc în principal în Africa sub-sahariană. Aceste tipuri, uneori clasificate ca specii sau subspecii separate, sunt împărțite în continuare în peste 1.000 de rase recunoscute.

       Cu aproximativ 10.500 de ani în urmă, taurinele au fost domesticite din progenitori de tauri sălbatici în Anatolia centrală, Levant și vestul Iranului. Un eveniment separat de domesticire a avut loc în subcontinentul indian, care a dat naștere zebu-ului.

       Până în 2022, în lume erau peste 940 de milioane de bovine. Zic ecologiștii că sunt responsabile pentru aproximativ 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Bovinele au fost unele dintre primele animale domestice care au avut un genom complet mapat. Din documentul efective_bovine_1iunie24r.pdf vedeți câte bovine sunt în România în anul 2024 (1.835.007 exemplare). Despre vaca japoneză preferată de MRU am scris.

       Lăsăm zootehniștii, fermierii și ecologiștii să se ocupe de vaci, eu o să-i spun Vioricăi că am oarece poftă de o ciorbă de văcuță și de un antricot de vițel de lapte, amintindu-mi că în copilărie, pe Dealul lui Vlad sau pe Valea Berzei, unde aveam loturi de pământ, „am păscut vacile” Joiana, apoi Vica. Ultima mi-a mâncat o carte. Noi revenim la lingvistică.

 

 

       Vaca în expresii (pamflet)

 

       Moto: „Roşcată, porumbacă sau bălţată/ E cunoscută printre patrupede:/ Dar o putem clasa şi-ntre bipede:/ Atunci când este... vacă încălţată.” (Clasificarea zoologică: Vaca, de C.A. Dragodan, din Trei decenii de epigramă, 1999)

 

       „S-a dus bou și a venit vacă”, se spune, ironic, despre un om care a plecat să se instruiască sau să se lămurească într-o problemă și care s-a întors mai puțin instruit sau lămurit decât plecase. Cam așa a făcut turcitul cuprifer Ponta când s-a dus la UE și a venit cu „to do list”! Așa fu la NATO Geoană și a revenit...

       „Vacă (bună) de muls” este o persoană, o colectivitate sau o situație de care cineva abuzează, pentru a trage foloase materiale. Dacă Ceaușescu a ținut la resursele țării, după îngrămădeala din decembrie România a devenit o „vacă bună de muls”. Vinovații? FSN, PDSR, PSD, PDL, PNL, PNȚCD. AUR și SOS urmează!

       „Vacă” poate fi și epitet injurios dat unei femei (grase și leneșe sau proaste). Nu s-ar potrivi grasei Șoșoacă, că asta nu e proastă deloc. Doar modul de procedură devine neadecvat și nu i-a mai mers în parlamentul UE ca la senat la noi. Bună de muls fu și pentru Lazarus, dar și pentru Curtea Constituțională, de a dat vina Ciucă pe PSD!

       „A rămâne ca vaca la poartă nouă” înseamnă a rămâne mirat, dezorientat, perplex în fața unei situații (noi sau neașteptate), cam cum am rămas noi după succesul în alegeri al lui Nicușor Dan, pe motivul de a nu fi făcut nimic, dar și pentru referendumul acceptat de to(n)ți de a nu aproba să se mai facă ceva în sectoare. Videoclipul cu el plimbându-se cu Ciucă și punând la cale mutarea guvernului din palatul din Piața Victoriei e dovada cu cine au votat liberalii la alegerea primarului capitalei...

       Eu aș putea să mă caracterizez, ca mulți alții, inclusiv prin ceea ce scriu mereu despre „ulița gâștei”, să sunt „get-beget coada vacii!”, că doar „am păscut vaca”. Adică țăran neaoș, de origine rurală. Că de aia îmi zicea Stoian, copil de asfalt, în clasa a opta, la Dinicu Golescu din Câmpulung Muscel, prima de liceu atunci „băi agricultură”. Dar după două săptămâni a schimbat apelarea în „băi algebră”! Situația s-a repetat în clasa a IX-a la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc, cu colegul bucureștean albanez Nace, exmatriculat la sfârșit de an.

       Pentru noi, cei de la țară, merge și expresia „a veni (sau a pleca) de la coada vacii”, dar nu prea știu ce s-ar fi făcut copiii de asfalt bucureșteni dacă nu mai veneau țăranii olteni stabiliți în mahalale cu cobilițele lor pline (la https://webdidacticanova.blogspot.com/2019/10/jocuri-de-cuvinte-oltean.html) cu de-ale gurii.

       Și noi, rezerviștii militari „am cere lapte de la o vacă stearpă”, adică i-am cerut lui Ciucă imposibilul privind rezolvarea pensiilor, că nu l-a prea interesat cât a fost șef al statului major general, sinistru al apărării, prim-sinistru sau președinte de senat, ci doar când deveni candidat și prieten cu Nicușor Dan. Dar și Ciolacu... a glumit cu noi și a negat (https://www.youtube.com/shorts/7uW1g—iVsY).

       Și acum, cu legea nouă, un colonel ieșit la pensie cu două decenii în urmă va avea pensia mai mică ca a unui subofițer ce iese acum la pensie. Soția lui Ciucă, trecută de la subofițer la locotenent-colonel are pensia cât a unul general de brigadă din 2010 și mai mare ca a unui gl. bg. ieșit în 1997. Stearpă e vaca apărării pentru noi, lăptoasă pentru industria de armament americană și pentru soldații străini.

       Se vede că lui Geoană „nu-i sunt vacile acasă”, adică e indispus când e întrebat de ceasurile date înapoi nu la trecerea la ora de vară, ci lui Vanghele, de la care le primise șpagă, de cumnat, fratele Mihaelei, condamnat și fugit în Turcia și de proveniența banilor de campanie (vezi https://www.facebook.com/watch/?v=1056225562534105).

 

vac%C4%83%2004%20geoan%C4%83.jpg

Geoană a rămas la „hăis” sau a trecut la „cea”?

 

       Ciucă al lor, al celor care l-au decorat, vrea să „mulgă (lapte de la) două vaci”, că din aliat cu cei de „hăis” trecu, cu arme și bagaje, la cei de „cea”, încă din timpul alegerilor cu Nicușor Dan. Și la alegerile neuroparlamentare ce bun fu PSD!

 

vac%C4%83%2005%20ce%20vremuri.jpg

Ce vremuri! Amintiri cu cei de cea...

 

       „De-a vaca” e un joc executat de flăcăi la priveghi sau de ale(r)gători la al doilea tur al alegerilor pentru președinte. Dirijor va fi scriitorul Jules Werner, autorul cărții Ocolul Pământului în două mandate, care fu împiedicat de Ciolacu de „hăis” să fie primul pe lista de senatori de București a celor de „cea”. Cu casa din București....

       Dacă există și expresia „vacă încălțată”, epitet injurios pentru o persoană, mai ales pentru o femeie grasă, nesimțită sau proastă, politician, mă abțin a da exemple, nefiind misogin, având toată viața relații bune cu „sexul frumos, un pisc de munte scorburos, pe care-l urci de sus în jos, când faci pe alpinistul caraghios” (Minulescu). Eu fui (la https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/08/jocuri-de-cuvinte-femeie.html) mai ponderat...

 

vac%C4%83%2006%20misogin.jpg

Misogin?

 

       Englezii au pentru vacă cow. În lumea engleză se mai folosesc cou în scots, bó în galică scoțiană și în irlandeză, booa în manx, bugh în corni, buwch și damos în galeză etc. Englezii zic cow: femelei adulte a familiei Bos taurus, dar și cărnii de vită (și beef); (derogatoriu, în Marea Britanie, Irlanda) unei femei considerate neplăcută, urâtă, proastă, grasă, leneșă sau dificilă; (în SUA, argou militar) unui cadet de anul trei la West Point; (la pescuit, argou) unui pește foarte mare pentru specia lui, cum ar fi un ton roșu mare etc.

       Au apărut cuvinte compuse, precum: cowboy (văcar); cowchild (vițel); cow chip (cip de vacă); cow soup (supă sau ciorbă de văcuță); cowflesh (carne de vacă); cowfucker (nenorocit); cowherb (iarbă pentru vaci); cowherd (turmă de vaci, cireadă, ciurdă); cowherder (ciurdar); cowmilk, cow milk sau cow's milk (lapte de vacă); milk cow (vacă cu lapte) etc.

 

vac%C4%83%2007%20cowherd.jpg

Cowherd (turmă de vaci, cireadă, ciurdă)

 

       Au apărut și expresii, precum: dark as the inside of a cow (întuneric ca-ntr-o vacă, extrem de întuneric); hucow (ficțiune erotică, o persoană care se angajează în alăptare în scopuri sexuale); until the cows come home (până vin vacile acasă, idiomatic, pentru o perioadă foarte lungă de timp); why buy the cow when you can get the milk for free (de ce să cumperi vaca când poți obține lapte gratis, folosit în special ca avertisment împotriva căsătoriei); hay is for horses and cows (fânul este pentru cai si vaci, fiecăruia să i se dea ceea ce i se potrivește) etc.

       Trecând Canalul Mânecii spre UE, în hexagon există vache, „vacă”, în franceză și în tourangeau Se mai folosesc în Franța și pe lângă bogue în tourangeau, buoc'h în bretonă, vaca în piemonteză și în occitană, vacca în corsicană, vach în gallo, vaiche în bourguignon, vaitche în lorrenă, vaque în normandă. vaque, vake în picardă, vatche în valonă etc. Atenție, că vache e și în aromână!

       Au derivat imediat cuvinte compuse, precum: vache à lait (vacă cu lapte); vache sacrée (vacă sacră, la indieni); vacher (văcar); vaches maigres (vaci slabe); vachette (piele de vacă); à vaches (la vaci); coup de pied de vache (lovitură de copită de vacă); fromage de vache (brânză de vacă); lait de vache (lapte de vacă) etc.

 

vac%C4%83%2008%20lait%20de%20vache.jpg

Lait de vache (lapte de vacă)

 

       Au apărut și expresii, precum: chacun son métier, les vaches seront bien gardées (dacă fiecare își vede de treaba lui, vacile vor fi bine îngrijite); la vache (informal, exclamație de surpriză sau de uimire: rahat!, la naiba!); maladie de la vache folle (boala vacii nebune); parler français comme une vache espagnole (a vorbi franceza ca o vacă spaniolă); peau de vache (piele de vacă, adesea folosit pentru profesoare dure și severe); pleuvoir comme vache qui pisse (plouă cum se pișe vaca, plouă torențial); avoir la vache et le veau (a avea vaca și vițelul, sens figurat, colocvial, a teînsura cu una gravidă cu altul); aller aux vaches (a merge la vaci, a se face văcar); avoir mangé de la vache enragée (după ce a mâncat vaca nebună) etc.

       Sărim la nemți, și ei în Shengen, noi nu, că nu vor Klaus (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-schengen) și austriecii, care folosesc Kuh, „vacă”. În lumea nemțească mai există chöö în walser (germană din Elveția, Italia, Austria), Kauh în germană mecklenburgisch-vorpommersch, Kou în luxemburgheză, Kouh în natangen, ków în limburgheză, Kua în bavareză, ge Wagge în germană alemannică etc.

       Oprindu-ne la Kuh, din acest cuvânt au derivat Eisenbahnerkuh (vaca ceferistului); Kuhdorf (satul vacilor); Kuhdung (balegă de vacă); Kuheuter (uger de vacă); Kuhfladen (balegă de vacă); Kuhfuß (picior de vacă); Kuhglocke (talangă); Kuhhaut (piele de vacă); Kuhhirt (văcar); Kuhhirte (văcar); Kuhkalb (vițel); Kuhmilch (lapte de vacă); Kuhmist (bălegar de vacă); Kuhpocken (variola vacii); Kuhreigen (dansul vacilor); Kuhschwanz (coadă de vacă); Kuhweide (pășune pentru vaci) etc.

 

vac%C4%83%2009%20kuheuter%20uger%20de%20vac%C4%83.jpg

Kuheuter (uger de vacă)

 

       Nemții au și proverbe – Sprichwörter (da wird man alt wie eine Kuh und lernt immer noch dazu, „îmbătrânești ca o vacă si încă ai de învățat ceva nou”), alte vorbe de duh – Redewendungen (bekannt wie eine bunte Kuh, „cunoscută ca o vacă bălțată”; da kann eine Kuh draus saufen, o vacă poate bea din ea”; Heilige Kuh, „Vaca sfântă”; wie die Kuh vorm neuen Tor, „ca vaca din faţa porţii noi”, la noi „ca vițelul la poarta nouă” etc.).

       Uite-acuși, acuși, acuși, am ajuns și pe la ruși, unde există korova - корова, „vacă” în rusă, dar și în ucraineană, indiferent dacă vrea sau nu Zelenski. Înseamnă atât animalul vacă, dar și carne de vacăiar derogatoriu, informal, o femeie grasă, stângace sau plictisitoare.

vac%C4%83%2010%20korova.jpg

Корова

 

       Din familia de cuvinte fac parte substantive (существительные, корова, „vacă”, коровёнка, „vițică”, коровка, „junincă”, коровник, „grajd”;  коровница, „grajd pentru vaci”; коровушка, „văcuță”;  коровяк, „gen de plante din familia norichinaceae”), adjective (прилагательные, коровий, „bovin”; бескоровный, „fără vacă”; коровный, „bovin” etc.), adverbe (наречия, по-коровьи, „ca o vacă” etc.).

 Continuare la:

https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-vaca-3

 Fișierul în format pdf este la: Jocuri de cuvinte - vacă.pdf

       CN

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Ioan Muntean – zoreala zorilor (cybersonet LXXXIII) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – zoreala zorilor (cybersonet LXXXIII) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
Acum 4 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
30. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
zoreala…
Acum 4 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - zoreala zorilor (cybersonet LXXXIII) în Cronopediada grup
Acum 4 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Fulgii de zăpadă mă ating bine pe față,O rază de Soare fulgii iar îi dezgheață,Merg prin zăpada…
Acum 5 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
30. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
zoreala…
Acum 7 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu PASSING - SHOT - Careu de definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
Acum 9 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – MASONERIA ROMÂNĂ în Hobby-Club Cronopedia
Acum 9 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – MORMÂNTUL EROULUI NECUNOSCUT DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI în Hobby-Club Cronopedia
Acum 10 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - zoreala zorilor (cybersonet LXXXIII) în Cronopediada grup
""
Acum 20 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - zoreala zorilor (cybersonet LXXXIII) în Cronopediada grup
""
Acum 20 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - colinda zorilor (cybersonet LXXXII) în Cronopediada grup
""
Acum 20 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 21 ore
Mai Mult…
-->