­
Marţi, 13 (a treia oară) - Blog - Cronopedia

Marţi, 13 (a treia oară)

surse: adevarul.ro, acvaria.com

Marţi este în mod tradiţional a doua zi a săptămânii (pentru ţările în care săptămâna începe lunea), care cade între zilele de luni şi miercuri.

Etimologie: Martis dies (latină) = Ziua zeului roman (al războiului) Mars.

Există oameni care au din naştere o puternică înclinaţie către superstiţie, astfel încât ajung să facă tot felul de asocieri între anumite evenimente şi diferite semne reale sau imaginare, practic îşi crează propriile superstiţii. Cei mai mulţi însă sunt doar influenţabili, îi asculta pe cei din jur vorbind cu multă hotărâre despre o superstiţie oarecare şi şi-o însuşesc, după care se lăsă duşi de val.

Putem scăpa de tot de superstiţii? Grea treabă! E adevărat, se spune că tot învăţul are şi dezvăţ, pe de altă parte însă, obişnuinţa este cea mai rea dintre toate.

Care este soluţia optimă pentru a scăpa de teamă care ne copleşeşte atunci când întâlnim un semn rău prevestitor? Să transformăm semnul negativ într-unul pozitiv.

Să luăm, spre exemplu, două dintre cele mai răspândite superstiţii, cea care spune că marţi sunt 3 ceasuri rele şi că, în general vorbind, este o zi sortită eşecului şi cea care pretinde că cifra 13 este aducătoare de ghinion.

Dacă credeţi aşa ceva, cu siguranţă că nu aparţineţi religiei romano-catolice. Unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai acestei biserici este Sfântul Anton de Padova, a cărui sărbătoare este pe 13 iunie. Este ziua în care sunt sfinţiţi copiii şi crinii în amintirea sa. Este ziua în care se rosteşte o rugăciune specială care dă posibilitatea fiecăruia de a cere sfântului un har sau un dar anume şi vă asigur că singurele dorinţe care nu se împlinesc sunt cele a căror împlinire ar fi spre răul celui care se roagă sau în dauna sufletului său.

Deoarece funeraliile sale s-au ţinut într-o zi de MARŢI, zi în care au avut loc nenumărate minuni, în principal vindecări, aceasta a rămas ziua din săptămână în care credincioşii se roagă sfântului. Se poate spune o rugăciune anume o singură dată, de obicei într-o zi de marţi; sau o novenă, adică 9 rugăciuni diferite timp de 9 zile la rând sau timp de 9 marţi sau duminici consecutive; sau se poate repeta o rugăciune anume timp de 13 marţi consecutive.

Sfântul Anton este vestit pentru faptul că ascultă şi împlineşte orice rugăminte şi ajută în toate nevoile, de la cele mărunte cum ar fi găsirea lucrurilor pierdute, până la cele mari, cum ar fi dobândirea unor haruri speciale.



Antonie cel Mare (ortodoxism)

Sfântul Antonie cel Mare (251-356), „părintele monahilor”, este poate cel mai popular ascet şi socotit a fi începătorul vieţii călugăreşti. Este considerat de tradiţia monastică drep întemeietor al monahismului, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare.

Prăznuirea lui se face la data de 17 ianuarie în toate tradiţiile creştine.

În limbile clasice

în limba greacă este numit Ο άγιος Αντώνιος ο Μέγας

în limba latină este numit Antonius Abbas, Antonius Eremita sau Antonius Magnus Eremita

În limbile moderne

în limba română mai este numit şi Marele Antonie (mai ales în vechea literatură religioasă) sau Antonie Egipteanul; uneori este numit, mai ales în tradiţia catolică, „Sfântul Anton”, ceea ce pentru unii a dus la confuzia lui Antonie cel Mare cu Anton de Padova

în limba engleză este numit Anthony the Great, Anthony of Egypt, Anthony of the Desert, sau Anthony the Anchorite

în limba franceză este numit Antoine le Grand sau Antoine d'Égypte.



Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Superstie,traditie,.....eu una ma simt azi rasfatata zilei de 13.Si nu vreau sa se stearga din calendar .....!!!!Multumesc Ioan Muntean pentru ziua de 13.

Acest răspuns a fost șters.
-->