MOAB, nume disputat și contestat

MOAB, nume disputat și contestat

 

Moto: „Dumnezeu nu a putut fi pretutindeni, asa ca a creat mamele!” proverb evreiesc

 

 

1. Moab, între legendă biblică și istorie

 

Moab (în ebraică Moab,  מוֹאָב‎; în arabă مؤاب‎‎ muʾāb;   în tiberiană  mōʾāḇ; în vechea greacă: Μωάβ Mōáb; în asiriană Mu'abaMa'baMa'ab) este un vechi ţinut situat la nord-estul Mării Moarte (azi în Iordania), într-o zonă muntoasă, unde locuiau (mileniile II-I î.Hr.) triburile de păstori moabite, care aveau aceeaşi origine ca şi triburile lui Israel, şi anume biblicul Terah. Dar mama originară a moabiţilor nu era căsătorită cu Terah. De aceea legea excluderii, principala lege a formării diasporei evreieşti, a funcţionat între semiţii celor două părţi.

Moab a fost fiul lui Lot, care, conform rapoartelor biblice, s-a născut din relația incestuoasă a acestuia cu fiica sa cea mare; nici fiica mai mică nu s-a lăsat mai prejos, prin același procedeu născându-l pe Amon, totul în urma distrugerii Sodomei și Gomorei . Biblia se referă atât la moabiți, cât și la amoniți, ca fii ai lui Lot (Geneza 19: 37-38). Ţara ocupată de urmaşul Moab al lui Lot s-a numit Moab, iar locuitorii ei moabiţi (mo abi).

Moabul a avut bune relaţii mai curând cu Egiptul decât cu cele 12 triburi semitice ale lui Israel. Federaţia moabită se baza atât pe o limbă comună (semitic-canaanită, ca şi amaleciţii, edomiţii, filistinii), cât şi pe interese comerciale comune, dictate de faptul că se aflau pe ruta marelui drum comercial care lega Egiptul de Asiria.

Moabul a fost populat în perioada dinainte a exodului, construindu-se aici aşezări omeneşti, până în 1850 î.Hr. Urmaşii lui Lot au găsit o populaţie care locuia deja acolo, şi s-au căsătorit probabil cu aceştia, devenind grupul dominant după care a fost denumită întreaga populaţie. Cei patru împăraţi de la est au invadat Moabul şi au alungat pe locuitorii din Şave-Chiriataim (Geneza 14:15).

Fie ca rezultat al acestei campanii, fie datorită unor cauze necunoscute, Transiordania a intrat într-o perioadă nesedentară, până chiar înainte de anii 1300 î.Hr., când au apărut simultan mai multe împărăţii din Epoca de fier. Moab, ca şi alte împărăţii, a fost foarte bine organizată, cu agricultura şi creşterea vitelor bine dezvoltate, cu clădiri splendide, olărit aparte şi fortificaţii puternice în formă de mici fortăreţe plasate strategic în jurul graniţelor. Moabiţii s-au extins în întreg platoul principal şi au ocupat zona de la nord de Arnon, nimicindu-i pe locuitorii de mai înainte (Deuteronom 2:10-11,19-21; cf. Geneza 14:5). Aceste ţinuturi au fost ocupate în comun cu amoniţii, rudele apropiate ale moabiţilor (din „bătrânul” Lot!).

Așadar, Moab era o țară, un popor, și o împărăție situată la est de Marea Moartă, în ceea ce este acum Regatul Iordaniei. Moab ca ținut este menționat prima dată în timpul domniei faraonului egiptean Ramses al II-lea (circa 1270 î.Hr.). Împărăția Moabului a apărut în secolul al IX - lea î.Hr. și a dispărut câteva decenii după distrugerea Ierusalimului de către babilonieni sub regele Nabucodonosor al II - lea în 586 î.Hr.

(Moab de Bruce Routledge, https://www.bibleodyssey.org/places/main-articles/moab)

1979360232?profile=original

Moab, ținutul moabiților

 

Ca religie erau politeişti, o moşteneau pe Astarte, zeiţa fertilităţii de la mesopotamieni, având clare apropieri de perioada amorită a Babilonului (zeul Nebo, Cerul, nu vă mirați, nebo e cer și în rusă, cel care a şi dat numele muntelui unde şi-a găsit sfârşitul Moise). Regele Solomon, care avusese un străbunic moabit, a permis edificarea unui templu moabit în Ierusalim, dedicat zeului Chemosh, un zeu crud, care cerea sacrificii umane.

Moabul a dispărut din istorie o dată cu trecerea perşilor şi, mai târziu, când triburi arabe au ocupat zona. De la venirea nabateenilor se poate vorbi din nou de o locuire continuă a ținutului. Imperiile Roman şi Bizantin, apoi cruciaţii au fost interesaţi de stăpânirea acestei rute muntoase care asigura comerţul transcontinental în lumea veche.

1979362183?profile=original

Moab în Iordania

 

Regret că aici, la țărmul Mării Moarte, avea să moară în aprilie 2017, într-o excursie, colegul meu și fostul decan de la facultatea de Geografie a Universității din București, profesorul universitar doctor Mihai Ielenicz (http://geo.unibuc.ro/2015/cv_ielenicz_m.html), președintele Societății de Geografie (http://geo-sgr.ro/). Îmi amintesc cu plăcere discuțiile cu domnia sa și cu profesorul Nicolae Popescu, începând din 1997, despre relația istorie – geografie, despre rutele comerciale în decursul istoriei.

 

           

2. Orașul Moab

 

1979364507?profile=RESIZE_1024x1024

Orașul Moab din Utah, USA

 

Moab este un oraș de granița de sud a lui Grand County, în estul statului  Utah, în vestul Statelor Unite. Populația era de doar 5046 locuitori la recensământul 2010 . Este reședința de „județ” și cel mai mare oraș din Grand County. Moab atrage un număr mare de turiști în fiecare an, cea mai mare parte fiind vizitatori ai parcurilor naționale Arches și Canyonlands, din apropiere . Orașul este o bază populară pentru amatorii de ciclism montan și pentru concursul anual Moab Jeep Safari, pentru teren accidentat.

Unii istorici cred că orașul a dorit să aibă acest nume din cauza lui William Pierce, primul primar, crezând că numele biblic Moab i se potrivește, ca „țară de departe“. Alții cred că numele are origini paiute, cu referire la  cuvântul moapa, însemnând „țânțar". O parte din primii locuitorii ai zonei a încercat să schimbe numele orașului, pentru că în Biblia creștină, cum am arătat, moabiții sunt înjositi ca incestuoși. Printr-o petiție din 1890 cu 59 de semnături s-a solicitat schimbarea umelui. La o altă încercare de schimbare s-a propus numele „Uvadalia“. Ambele tentative au eșuat.

Primăria orașului a protestat atunci când numele său a fost dat celei mai mare bombe până la acel moment (2003)! Oare ce reprezenta această cea mai mare bombă?

 

3. Bomba MOAB

 

MOAB sau GBU-43/B - Massive Ordnance Air Blast, numită și mother of all bombs, „mama tuturor bombelor“, pentru care s-a supărat în mai 2017 și Papa Francisc, este cea mai mare bombă nenucleară folosită vreodată de către armata SUA pe câmpul de luptă. Bomba de 11 tone, de 8 m lungime și cu diametrul maxim de 1 m, a fost testată pentru prima dată în 2003, dar nu a fost niciodată folosită în luptă înainte de joi 13.04.2017, când un avion american MC-130 a „aruncat-o” asupra unuia tunel din rețeaua de tuneluri ISIS din Afganistan. Conform unui comunicat al guvernului afgan, 36 luptători ISIS au fost uciși, dar armata SUA nu a găsit nici o dovadă privind victimele din rândul civililor.

Întrebarea evidentă este semnificația acestui eveniment. Oare ISIS este o amenințare mai mare în Afganistan decât s-a crezut anterior? Oare administrația Trump încearcă să trimită un semnal „clasic, nenuclear” către țări precum Coreea de Nord și Iran?

Potrivit experților în armamente și în politica externă, se pare că aceasta a fost o decizie militară, nu una politică, bazată pe realitățile din Afganistan. Nu există nici un motiv de asumare a acestui eveniment ca ceva ieșit din comun, chiar dacă bomba a fost cea mai mare din cele folosite de obicei de armata SUA.

1979366917?profile=original

Bomba Moab

 

Stați liniștiți, că nici rușii nu se lasă mai prejos! La 11 septembrie 2007, armata rusă a anunțat că a testat ceea ce a numit „tatăl tuturor bombelor" (PVB – папа всех бомб, papa vseh bomb). Descrisă de armata rusă ca cea mai puternică muniție nenucleară din lume, s-a afirmat că a fost de patru ori mai puternică decât bomba americană MOAB. În același timp s-a declarat că deși bomba rusă conține doar 7,8 tone de exploziv „termobaric", comparativ cu cele peste 8-11 tone de exploziv din bomba americană, bomba rusă folosește exploziv mai eficient, cu un randament echivalent cu 44 tone TNT (trinitrotoluen). S-a spus că bomba PVB ar avea o rază de explozie de 300 de metri, dublu față de bomba americană, în timp ce temperatura la epicentru ar fi de două ori mai mare. Pe un site rusesc puteți vedea și un videoclip  (https://www.dni.ru/society/2017/4/14/366714.html).

 

 

De ce armata SUA ar folosi MOAB

 

Moab este nu doar puternică, dar și extrem de mare în sensul fizic. Este atât de mare încât nu încape într-un bombardier normal; trebuie depusă într-un avion de marfă, cum ar fi MC-130 (dezvoltat în mai multe variante și folosit încă din războiul din Vietnam) în scopul de a fi transportată la o eventuală țintă. Dar avioanele de transport marfă sunt mai ușor de lovit cu rachete antiaeriene decât bombardierele, ceea ce înseamnă că Moab este mai riscant de utilizat decât bombele mai mici dirijate.

1979366938?profile=original

Avionul de transport MC-130

 

Moab este proiectată pentru a distruge mai multe ținte pe o suprafață anume, spre deosebire de Massive Ordnance Penetrator (MOP), singura bombă convenționala din SUA, care este mai mare decât Moab (și una care nu a fost încă utilizată în luptă). MOP este proiectată pentru a distruge tuneluri și buncăre, în timp ce Moab este proiectată pentru a distruge clădiri și chiar obiective subterane, de exemplu peșteri.

„Raza de explozie este de până la o milă (1800 m)“, explică Farley. „Asta nu înseamnă că totul e distrus în acest cerc, ci totul într-o milă are potențial de a fi afectat.“ Iată că nu se potrivește cu ce zic rușii!

            Având în vedere că arma a fost pregătită pentru utilizare în 2003, împotriva armatei irachiene a lui Saddam Hussein, SUA a încercat o mulțime de misiuni în poligoane pentru „zonele urbane dens populate” și/sau vizează în mod specific desfășurări mai mici ale trupelor inamice.

Zona lovită din Afganistan pare a fi unul dintre puținele obiective care se potrivesc profilului utilizării bombei. Bomba a lovit un loc din districtul Achin, o zonă agricolă în apropiere de granița pakistaneză. Achin este și un centru de activitate al ISIS-Khorasan - numele folosit pentru ramura ISIS din Afganistan (Khorasan este un nume istoric folosit pentru jihadiștii din Afganistan). Armata SUA crede că un grup semnificativ de luptători ISIS sunt ascunși într-o mare rețea de peșteri și tuneluri pe o zonă relativ mare a Afganistanului. Este cazul rar în care folosirea MOAB se justifică. Dar se spune că unele tuneluri sunt la adâncime de până la 300 de metri! Ar reuși americanii ce n-au reușit rușii? Câți militari străini vor mai muri pe acolo?

 

 

4. Papa Francisc: Cuvântul „mamă” nu ar trebui să fie folosit în descrierea bombelor

 

Papa Francisc a criticat, sâmbătă 6 mai 2007, denumirea celei mai mari bombe cu explozibil nenuclear al armatei americane, MOAB, „mama tuturor bombelor", spunând că mirificul cuvânt „mamă" nu ar trebui să fie folosit pentru o armă mortală. Dar Sfinția Sa nu a zis nimic de „tată”! Sau consideră că tatăl e ortodox și ar trebui să zică oarece Patriarhul de la Constantinopole (Istambul) sau Patriarhul Rusiei?

1979368713?profile=original

Papa Francisc

 

Asta înseamnă că Papa Francisc e la curent cu folosirea recentă în Afganistan și cu pregătirile pentru eventuala folosire a lui MOAB GBU-43 în Coreea de Nord! Ptiu, drace! Că deja există speculaţii că ar fi posibilă folosirea la ordinul lui Donald Trump, cu care suveranul pontif e în dezacord în câteva probleme!

1979368778?profile=original

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolelui

 

1979368869?profile=original

Patriarhul Chiril I al Rusiei

 

            Văd că ultimii doi nu ziseră încă nimic, nici de mamă, nici de tată! Nici de la al nostru nu mă aștept!  Le așteptăm părerea! Putin și Trump or fi zis oarece de mamă sau de tată? Vorba mucalitului meu prieten amiral american Bill – „Vânt bun la pupa, că și așa eram cu submarinul atomic în adâncuri!” („Хороший ветер корму, так что атомная подводная лодка была глубоко!”; „Fair wind on the aft, so I was with the atomic submarine in the deep!!”) Că el îmi spunea în ambele limbi, pe care le stăpânește „inginerește”!

Să fiți iubiți!

Constantin Nițu

http://webdidacticanova.blogspot.ro/

 

 

 

 

 

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • S-o mai trecem și pe glume

    Pentru o șosea anume!

    .......

     1939503033?profile=original

    Daca-i adevarat...

    N-aduce anu, ce-aduce banu

     

     

    Vești excelente pentru infrastructură!

    Pentru că Patriarhul trebuie să aducă clopotul imens din Austria cu camionul pe șosea, a fost redeschis în regim de urgență șantierul Autostrăzii Pitești-Sibiu.

    Exasperat să tot aștepte după Guvern, Patriarhul a scos un mizilic de 5 miliarde de Euro din buzunar și autostrada va fi gata în două luni. Adică într-o luni!

    ”Am renunțat la licitații și hârțogărie.

    Am informat Uniunea Europeană că nu avem nevoie de fonduri, pentru că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu mulți bani și vom face autostrada. La început va trece doar camionul cu clopotul. După ce aducem clopotul, vor putea circula și șoferii români, dar evident vor plăti o taxă”, a spus Patriarhul.   Despre tehnocrați, Patriarhul spune că ”Dacă era după ei, ar fi făcut o chetă publică pentru clopot, cum au făcut pentru Cumințenie, și ne-am fi trezit că punem în Catedrală o talangă de oaie, că doar atât ne-am fi permis.....”

     

  • Ăștia ne-au ascultat și deja s-au întâlnit! Amin!1939504596?profile=original

  • logo-evz-mare.png


    luni, 01 decembrie 2014

    ȘOC la Istanbul: Papa cere REUNIFICAREA URGENTĂ a Bisericilor Catolică și Ortodoxă! „FĂRĂ CONDIȚII”

    Autor: Radu Pădure

    Papa Francisc a lansat duminică la Istanbul un apel ferm pentru unitatea Bisericilor Catolică și Ortodoxă, despărțite de un mileniu, arătând că victimele războaielor și tinerii cer ca acest pas istoric să fie făcut.

    „Singurul lucru pe care îl dorește Biserica Catolică și pe care îl urmăresc ca Episcop al Romei (...) este comuniunea cu Bisericile Ortodoxe”, a asigurat Suveranul Pontif într-un mesaj citit în fața Patriarhului Ecumenic al Constatinopolului, Bartolomeu I, după ce au participat împreună la o liturghie.

    De o importanță excepțională în mesaj este faptul că Papa a ținut să sublinieze că nu există nici o pretenție din partea catolicilor:

    „Biserică Catolică nu dorește să impună nici o condiție, în afara celei a profesiunii de credință comune. Suntem gata că săutăm împreună modalitățile prin care să garantăm unitatea necesară a Bisericii în condițiile actuale.”

    Francisc și-a continuat mesajul istoric:

    „În lumea de astăzi se ridică cu putere voci pe care nu pytem să nu le auzim și care cer Bisericilor noastre să-și asume până la capăt condiția de discipoli ai Domnului nostru Iisus Hristos”.

    Bisericile Catolică și Ortodoxă s-au separat în 1054, când Papa leon al IX-lea și Patriarhul Mihail I Celularie al Constantinopolului și-au aruncat reciproc anatema.

    Printre diferențele care divizează cele două blocuri creștine se află celebrul Filioque (Catolicii susțin că Duhul Sfânt din Sfânta Treime purcede din Tatăl și din Fiul, în vreme ce Ortodocșii cred că acesta purcede doar din Tatăl), sau Primatul Papei (întâietatea, infailibilitatea și superioritatea față de ceilalți episcopi).

    Spre deosebire de Papa, Patriarhul Constantinopolului nu are putere reală asupra lumii ortodoxe, el având doar un rang onorific. Bisericile ortodoxe sunt autocefale, ele nu se subordonează unui Primat din afara țării.”

  • O temă interesantă ! 

  • O temă interesantă! Știți câte localități cu numele „Berlin” există în lume? Puteți încwerca cu un metacăutător, de exemplu GOOGLE!

    1939504869?profile=original

  • ...Și biblia scrie că la incest Lot avea 83 de ani! Și fiica cea mare l-a îmbătat! Erau doar ei trei în pustiu și fetele au luat decizia, pentru a nu se pierde seminția lor! Iată de ce lumea stă în mâinile unei femei! Sau, poate și a FMI....

    1939502726?profile=original

  • Vă mulțumesc!

    Un tată și bunic Găsit cu un clic,

    dar de care papa nu zice nimic!

    http://webdidacticanova.blogspot.ro/

  • 1939502609?profile=original

  • O CONTROVERSĂ DESPRE DISCRIMINARE. CE O ACUZAȚI numai PE ”MAMA ”dragi fețe bisericești

    M-a plăcut , pe bune (sic) , prin istorie de la Lot la  incestul de după Sodoma și Gomora cum scrie la Biblie citez ca sprijin din explicațiile autorului ”

    Moab a fost fiul lui Lot, care, conform rapoartelor biblice, s-a născut din relația incestuoasă a acestuia cu fiica sa cea mare; nici fiica mai mică nu s-a lăsat mai prejos, prin același procedeu născându-l pe Amon, totul în urma distrugerii Sodomei și Gomorei . Biblia se referă atât la moabiți, cât și la amoniți, ca fii ai lui Lot (Geneza 19: 37-38). Ţara ocupată de urmaşul Moab al lui Lot s-a numit Moab, iar locuitorii ei moabiţi (mo abi).

    Moabul a avut bune relaţii mai curând cu Egiptul decât cu cele 12 triburi semitice ale lui Israel. Federaţia moabită se baza atât pe o limbă comună (semitic-canaanită, ca şi amaleciţii, edomiţii, filistinii), cât şi pe interese comerciale comune, dictate de faptul că se aflau pe ruta marelui drum comercial care lega Egiptul de Asiria.

    Moabul a fost populat în perioada dinainte a exodului, construindu-se aici aşezări omeneşti, până în 1850 î.Hr. Urmaşii lui Lot au găsit o populaţie care locuia deja acolo, şi s-au căsătorit probabil cu aceştia, devenind grupul dominant după care a fost denumită întreaga populaţie. Cei patru împăraţi de la est au invadat Moabul şi au alungat pe locuitorii din Şave-Chiriataim (Geneza 14:15).” am încheiat citatul parcurgănd narațiunea am dat peste un epitaf adresat de autor unui coleg (fostul decan de la facultatea de Geografie a Universității din București, profesorul universitar doctor Mihai Ielenicz) care s-a prăpădit la Marea Moartă aci istoria lasă loc geografiei „ aici poposim la Moab o capitală de județ din Utah -SUA , aflăm ca Moab se ma traduce și ”țara de departe” dar și că locuitorii protestează vehement azi că ”Moab” a fost preluat ca nume de către COMPLEXUL INDUSTRIAL MILITAR al SUA ca denumire pentru ”mama bombelor” al punctul 4 aflăm că și PAPA , citez : ”

    4. Papa Francisc: Cuvântul „mamă” nu ar trebui să fie folosit în descrierea bombelor

     

    Papa Francisc a criticat, sâmbătă 6 mai 2007, denumirea celei mai mari bombe cu explozibil nenuclear al armatei americane, MOAB, „mama tuturor bombelor", spunând că mirificul cuvânt „mamă" nu ar trebui să fie folosit pentru o armă mortală. Dar Sfinția Sa nu a zis nimic de „tată”! Sau consideră că tatăl e ortodox și ar trebui să zică oarece Patriarhul de la Constantinopole (Istambul) sau Patriarhul Rusiei?” am incheiat citatul nelămurit fiind , ca și autorul de altfel , de punctul de vedere ortodox despre ”tata bombelor” (care este superior mai eficace decît ”mama bombelor”) al Patriharului Bartolomeu I al Constantinopolelui dar și al Patriarhului Kiril al Rusiei , ca și creștin ortodox aștept lămuriri de la PREFERICITUL PATRIARH DANIEL (B.O.R)

  • Mulţumesc pentru aceste informaţii  foarte interesante.

Acest răspuns a fost șters.
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 6 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Hălăucești, în limba maghiară – Halasfalva, este o comună din județul Iași care include și satul…
Acum 6 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Într-una din lucrările sale, folcloristul şi compozitorul Tiberiu Brediceanu spunea că „în Banat…
Acum 7 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) în Cronopediada grup
""
Acum 8 ore
Ioan Muntean – amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) – Cronopediada grup –…
Acum 13 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
21. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
amor…
Acum 13 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) în Cronopediada grup
Acum 13 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
21. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
amor…
Acum 16 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu THINK THANK 91 - careu definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
Acum 19 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – MINĂ DE AUR DIN LOCALITATEA UNGURENI, JUDEȚUL MARAMUREȘ în Hobby-Club Cronopedia
Acum 19 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu ISTORIE ȘI CULTURĂ PRIN FILATELIE – ORGANIZAȚIA DE PIONIERI în Hobby-Club Cronopedia
Acum 19 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
SURSA =…
ieri
Mai Mult…
-->