spre China...3 primul LI

şapte
 
Primul LI
Chiar şi drumul de zece mii de li începe cu un pas...spune o veche zicere chineză. Pentru a face această minunată călătorie trebuia să fac primul pas. Trebuia să accept formal invitaţia, ceeace cred că făcusem deja. Am ajuns acasă şi Teodora a început bombardamentul întrebărilor:
- Ia spune, tată, ce-ai făcut acolo?
Eu, încă neclarificat cu toate implicaţiile acestui demers am răspuns evaziv.
- Este aşa cum am vorbit. M-au invitat şi ar trebui să confirm, nu numai verbal, opţiunea de a merge în China.
- Şi ce te opreşte? Te văd cam preocupat. . .
- Am primit invitaţia asta frumoasă.
Am băgat mâna în borsetă şi am scos plicul. Plicul, cu hârtie de bună calitate purta, frumos caligrafiat, numele meu. I l-am întins iar ea, cu voce tare cu un ton care la început părea o persiflare dar care mai apoi a devenit serios:
- "Excelenţa sa, doamna Ambasador a Republicii Populare Chineze la Bucureşti are onoarea de a invita pe domnul Mihai Mihăilescu la cocteilul oferit în onoarea ministrului culturii al Republicii Romania, domnul Daniel-Constantin Barbu, cu ocazia unor schimburi culturale între poporul chinez şi poporul român...
Cocteilul se va desfăşura la sediul Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti în data de sâmbătă 7 septembrie 2013. Ţinuta recomandată este la costum.
Telefon021.......
R.S.V.P"
Intrigată de acel şir de iniţiale Teodora a cerut lămuriri. Eram la fel de nelămurit ca şi ea dar...trăiască internetul! După câteva încercări nereuşite am reuşit să aflu că acel R.S.V.P. era o rugăminte de a răspunde invitaţiei, un fel de confirare. Marin paznicul ar fi zis..." ce bre, vrei să gătească ăia prea mult şi să fie nevoiţi să arunce mâncarea? E ca la noi la Fărcaşele, să-ţi spună clar care vine şi care nu vine, ca să şti cât de mare faci cortul şi ce pui în oale."
Am privit mai atent alternativa acestei plecări. Timpul lung în care aş fi lipsit de acasă nu era un mare inconvenient. Am fost soldat o viaţă întreagă aşa că nu mă speria o călătorie ce avea să se întindă pe 30-40 de zile dar drumul era lung... şi cu avionul.
Ce şanse să scap aş avea în cazul unui accident aviatic? Nu am mai zburat cu avionul din 1975, şi atunci am fost până la Constanţa, pe litoral. Zborul relativ scurt şi la mică altitudine făcut cu un avion cu o capacitate de 44 de locuri, nu poate fi comparat cu un zbor cu un avion a cărui capacitate este de 180 de pasageri, este înalt de peste 11 metri şi cu o autonomie de 5700 km. Dacă mă uit atent pe statistici şi văd că numai în U.E. mor 30.000 de oameni anual în accidente auto nu pot spune că pot compara cu cei ce şi-au pierdut viaţa în accidente de avion. Dar numărul celor care circulă pe 4 roţi este cu mult mai mare dar....dacă mă apuc să număr foile din plăcinte nu mai ies din casă.
Ce o fi tatei o fi şi mamei! Am să plec cu avionul şi dacă o fi să fie ultimul meu drum asta este! Peste 10 ani aş putea pleca la Beijing cu trenul şi după două zile de mers rapid aş ajunge la destinaţie. Aşa că am să merg spre răsărit peste 20 de ore cu avionul. Va trebui să fiu atent la ziua şi ora la care va fi planificată decolarea şi aterizarea. Nu sunt un mistic dar am momente în care jocul cifrelor conducând spre acelaşi final mă face să cred că nu ar fi chiar o întâmplare.
Prăbuşirea aeronavei Boeing 777 a companiei Asiana Airlines, din cauza unei aterizări ratate pe aeroportul din San Francisco, este legată de un lanţ de coincidenţe mistice, relata mass-media sud-coreeană, care cita reţele sociale, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
Dezastrul zborului 214 de la Seul la San Francisco s-a soldat cu moartea a două adolescente de 16 ani din China, cu peste 180 de pasageri răniţi, care au fost spitalizaţi, dintre care zece se aflau în stare critică. Primele informaţii cu privire la anumite coincidenţe mistice din jurul cifrei "şapte" în istoria cu avionul companiei aeriene din Coreea de Sud au apărut pe Twitter, iar apoi au fost preluate de marile agenţii de presă şi ziare.
"La 7 iulie /luna a 7-a/ la bordul aeronavei Boeing 777 se aflau 77 de cetăţeni sud-coreeni, plus 142 de pasageri din China şi Japonia /suma numerelor "unu", "patru"şi "doi " dă numărul "şapte") încă 61 de pasageri americani /suma numerelor "şase" şi "unu" este 7/ şi 16 membri ai echipajului /"unu" plus "şase" este egal cu 7/. Peste tot apare numărul şapte. Credeţi că este o coincidenţă?", scrie pe microblogul său utilizatorul @jh991129.
La rândul său, ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo a detectat cifra şapte şi în numărul zborului 241 (adunate acestea dau cifra 7).
La aceste speculaţii se adaugă noi elemente cu privire la acest incident. Luni s-a aflat că la manşa aeronavei se afla Lee Kang-Kuk (43 de ani), care zburase pe acest model de avion doar 43 de ore, suma celor două numere în ambele cazuri echivalează cifra şapte. Agenţia France Presse scrie însă în ştirile sale despre catastrofa aeriană de la San Francisco că pilotul are 46 de ani.
Dupa cum se ştie, numarul şapte corespunde celor şapte zile ale săptămânii şi celor şapte planete. De asemenea el mai corespunde şi celor şapte trepte ale desăvârşirii, celor şapte sfere sau trepte cereşti, celor şapte petale ale trandafirului, celor şapte capete ale cobrei de la Angkor, celor şapte ramuri ale copacului cosmic şi sacrificial al şamanismului.
Creând lumea în şase zile, Dumnezeu se odihneşte în cea de-a şaptea şi o transformă în zi sfântă. Odihna din ziua a şaptea marchează un legământ între Dumnezeu şi om.
Şaptele simbolizează desăvârşirea lumii şi împlinirea vremii. Potrivit sfântului Augustin, el măsoară timpul istoriei, timpul peregrinării omului pe pământ. Dacă Dumnezeu îşi ia o zi de odihnă, arată sfântul Augustin, el o face deoarece vrea să se deosebească de creaţie, să fie independent de ea şi să-i îngăduie să se odihnească întru el.

Pe de altă parte, prin numărul şapte, care indică odihna, încetarea lucrului, omul însuşi este chemat să se întoarcă spre Dumnezeu şi să se odihnească întru el.

Numarul şapte apare foarte des în Biblie: candelabrul cu şapte braţe; cele şapte duhuri care se odihnesc; cele şapte ceruri unde stau cetele cereşti; Solomon a zidit templul în şapte ani.

Şapte este cheia Evangheliei dupa Ioan: şapte săptămâni, şapte minuni, Hristos spune de şapte ori Eu sunt. Cifra şapte revine de patruzeci de ori în "Apocalipsa": şapte peceti, şapte trâmbiţe, şapte cupe, şapte vedenii etc. Cartea este alcătuită din serii de şapte. Aceste număr mai desemneaza aici şi imaginea şi împlinirea unui răstimp (creaţia în "Facerea"), a unei perioade, a unei ere, a unei faze, precum şi împlinirea harurilor daruite de Duhul Sfant Bisericii.
La mayaşi, ziua a şaptea este sub semnul jaguarului, întruchipare a forţelor lăuntrice ale pământului, această zi fiind plină de fast.
În Islam, şapte este un simbol al desăvârşirii, vorbindu-se despre şapte ceruri, şapte tărâmuri, şapte diviziuni ale iadului, şapte porţi.
Pentru turco-mongoli numărul şapte este număr sacru şi cosmic.
În Maroc, femeile sterpe îşi înfăşoară cingătoarea de spate de şapte ori în jurul trunchiului anumitor copaci, apoi o agaţă de una din cele şapte funii legate de aceştia.
În Japonia, mitologia vorbeşte despre Cei Şapte Zei ai
Norocului (Shichifukujin). Bushido sau “calea războinicului” este un cod ce ajuta samuraii să însuşească 7 virtuţi.
Tătarii din Altai se mândresc cu sanctuarele lor de baştină, folosind expresia Ţara mea cu şapte porţi şi apele mele.
In Siria, o fată care nu-şi găseşte peţitor exorcizează influenţele rele care o impiedică să se mărite scăldându-se în mare şi lăsând să-i treacă pe deasupra capului şapte valuri. Podoabele femeii sunt în număr de şapte.
Pentru ca unui mort să i se ierte păcatele, trebuie trase şapte linii peste mormântul lui. După înmormântare, participanţii se îndepărtează şapte paşi de mormant, apoi fac şapte paşi spre el. Se crede adesea că sufletul mortului rămâne în preajma mormântului vreme de şapte zile.
In India, traditia hindusa îi atribuie soarelui şapte raze: şase corespunzând direcţiilor spaţiului, iar a şaptea centrului. Buddha s-a ridicat în picioare şi a făcut şapte paşi. In ştiinţa Yoga se cunosc şapte centrii subtili de forţă, numite "chakra". De asemeni, unele texte musulmane leagă cele şapte sensuri ezoterice ale Coranului de cei şapte centrii subtili ai omului.
Şi în Africa, numărul şapte este un simbol al perfecţiunii şi al unităţii.
La dogoni, şaptele sumă a numerelor patru (simbolul feminitatii) si trei (simbolulul barbatiei), reprezinta perfecţiunea omenească.
În cultura chinezilor, numărul 7 este proeminent; de exemplu, a şaptea zi după prima lună plină din an este Ziua Omului. Aceasta zi este considerată ziua universală a tuturor fiinţelor umane de pe planetă; de aceea, fiecare chinez îşi sărbătoreşte ziua de naştere la data respectivă dar şi în ziua calendaristică în care a apărut pe Pământ.
Cultura hindusă susţine că omul are 7 puncte energetice,
chakrele.
Consiliul suprem al babilonienilor se compunea din 7 zei, fiecare legat de un astru.
În folclorul iranian, pisica are 7 şi nu 9 vieţi şi îşi poartă pisoii de şapte ori în şapte locuri diferite.
În iudaism, al şaptelea Rai este denumit Araboth şi este casa Tronului Gloriei care este păzit de cei şapte arhangheli.
Templul lui Solomon avea 7 trepte.
Roma a fost construită pe şapte coline: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal , Esquilina, Caelan, Aventina. Ea a fost condusă, la început, de o linie de şapte împăraţi.
Nici din cultura noastră tradiţională nu lipseşe cifra 7: balaurul din basm (corespondentul dragonului în mitologia românească) avea 7 capete; la masa ursitoarelor unui prunc se aşează 7 linguri noi de lemn şi se presară sare în 7 locuri ale mesei; postul Paştelui ţine 7 săptămâni, cortegiul către groapă face 7 popasuri – simbolizând cele 7 opriri ale lui Iisus pe Golgotă.
În Biblie :
Dumnezeu a creat lumea în şase zile, iar în cea de a şaptea se odihneşte, transformând-o în zi sfântă. Odihna din ziua a şaptea marchează un legământ între Dumnezeu şi Om.
Cele 7 păcate de moarte – avariţia, invidia, mânia, aroganţa, desfrâul, beţia şi lenea.
Cele 7 virtuţi: dragostea, credinţa, tăria sufletească, speranţa, inteligenţa, cumpătarea, dreptatea.
Corpul uman:
Există 7 stadii ale dezvoltării umane: embrionul, fătul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, bătrânul.
Mărimea capului intră de 7 ori în înălţimea corpului.
Dimensiunea ochiului este a 7-a parte din lăţimea totală a capului.
Sunt 7 articulaţii ale membrelor superioare.
Potrivit studiilor ştiintifice, 7 este numărul de ore pe care trebuie să îl doarmă un om pe noapte.
În tradiţia hipocratică, numărul 7 guvernează bolile corpului uman.
Învăţăturile antice ne spun că sufletul omului are 7 proprietăţi, care sunt influenţate de cele 7 planete. Focul animă, pământul ne ajută să simţim, apa ne dă grai, aerul ne ajută să gustăm, ceaţa să vedem, florile ne dau auzul, iar vântul din sud mirosul; astfel, cele “şapte simţuri antice” sunt: mirosul, auzul, vederea, gustul, vorbirea, simţul tactil şi mişcarea.
„7” – combinaţie dintre 3 şi 4 formează cifra 7. Ea este norocoasă deoarece combină ceea ce ne umple sufletul atât de bucurie, cât şi de înţelepciune cu tot ce ne înconjoară pe Pământ.
Despre 3 putem vorbi la nesfârsit. În toate culturile lumii
aceasta reprezintă esenţa Divinităţii, a vieţii inseşi, a sufletului.
Numarul 4 este şi el legat de numeroase culturi, în special când vine vorba de topografie. Nordul, sudul, estul şi vestul sunt principalele puncte ce nu numai că pot fi găsite pe orice hartă, dar poartă şi diverse calităţi ce variază uşor de la o civilizatie la alta.
Est – tinereţe, primăvară, început, zi.
Sud – om tânăr, fecioară, vară, fertilitate, căldură.
Vest – maturitate, adult, toamnă, apus, hibernare, introspecţie.
Nord – bătrân, înţelepciune, iarnă, perseverenţă, putere, claritate.
Numărul şapte, sumă a numerelor patru şi trei, este semnul omului întreg, cuprinzând cele două principii spirituale polar opuse. Şapte este semnul lumii complete, al creaţiei încheiate, al creşterii naturii. El este şi expresia Cuvântului Desăvârşirii şi deci al unităţii originare.
Numarul şapte, numărul omului desăvârşit, al omului pe deplin realizat, este numărul ce corespunde androginului ermetic.
Considerată magică de-a lungul istoriei, cifra şapte a fascinat şi continuă să fascineze. Pentru că, există o mulţime de „7„ care ne înconjoară. Începând cu viaţa noastră, care se petrece într-o săptămână, formată din şapte zile. În cele ce urmează, voi rememora câteva curiozităţi legate de această cifră.
Cele 7 minuni ale lumii antice: Marea Piramidă de la Giza, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiţei  Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos şi Farul din Alexandria.
Cele 7 minuni ale Evului Mediu: Colosseum-ul din Roma, Catacombele din Alexandria, Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa, Turnul de Porţelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia
Cele 7 minuni naturale ale lumii: Muntele Everest, Cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreală, vulcanul Paricutin, portul Rio de Janeiro.
Există 7 continente: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctica, Australia sau Oceania.
Forma piramidelor din Egipt dă naştere cifrei şapte, prin combinarea celor trei laturi ale triunghiurilor şi a celor patru ale pătratelor.
În muzică, cele şapte note se repetă în octave.
Cerul este împărţit în 7: atmosfera, exosfera, lonosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera şi troposfera. Curcubeul are 7 culori
Aşa după cum se observă, cifra 7 are o particularitate aparte: este atotprezentă în aproape toate aspectele vieţii, pe multe şi diverse planuri.
Număratul foilor din plăcintă mă va ucide aşteptând. Se spune despre români că nu mai au curaj , că nu mai au simţul riscului şi al aventurii. Ei bine, indiferent de data care va fi desemnată de soartă pentru a-l duce pe Mihai Mihăilescu din Mogoşoaia tocmai în China, nu voi ezita!
China, aşteaptă-mă! Voi veni!
Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Mulţumesc pentru informaţiile legate de numărul 7, sunt foarte interesante.

    Cu o deosebită plăcere vă mărturisesc că şi eu sunt născută într-o zi de ... 7.Grin.gif

Acest răspuns a fost șters.
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 18 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
Acum 18 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
""
Acum 18 ore
Crucea Sfintei Nina prin Cronopedia
Sursă: Crucea Sfintei Nina – Cartea Sfinţilor – Cronopedia Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei…
Acum 18 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 18 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Prima formă organizată de alpinism, pe teritoriul actualei Romanii este Siebenburgischer…
Acum 23 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Obiectul acestei prezentări este vechiul Monument al Infanteriei din municipiul București, ce…
Acum 23 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
""
ieri
Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) –…
ieri
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->