Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Tribunalul din Turda - CLUJ

Tribunalul din Turda, destinații și denumiri alternative – Primăria, Judecătoria, Prefectura orașului sau județului Turda este o clădire monument istoric situată în centrul urbei, Piața Republicii, la nr.5. Primăria veche a orașului Turda din partea de nord a pieței centrale a fost construită între 1795 - 1806. Lucrările au fost conduse de Kövecsi János, de numele cui sunt legate mai multe imobile din Turda. În treptele coridorului au fost înglobate mai multe cărămizi cu inscripția LVM (Legiunea a V-a Macedoneană), provenite de la ruinele castrului roman Potaissa de pe Dealul Cetății. Basorelieful din peretele dinspre curte cu imaginile unei ceremonii funerare, acum se află la muzeu. În turnulețul cu ceas a fost și un "clopot" constituțional cu următoarea inscripție: (în traducere): Turnat de orașul nobiliar anno 1742. Tg. Mureș în timpul locotenentului Georg. Georgius Nemes făcut., clopot păstrat probabil de la veche primărie. Pe vremuri acest clopot dădea semnalul de începere a ședințelor orășenești. După o perioadă lungă de tăcere (1849-1861 perioada absolutismului), a început din nou să bată în clipa reîntoarcerii erei constituționale, motiv pentru care a fost denumit "clopot constituțional". În perioada 1812 - 1849 aici era sediul Județului Turda, după care, până la restabilirea constituționalității erau birourile imperiale. După aceea s-a mutat aici Tribunalul, autoritățile locale mutându-se într-un imobil mai mic din vecinătate, cumpărat în 1861, de la familia Tarsoly. Despre această clădire Balazs Orban a notat următoarele în cartea sa din 1889 : “Dintre edificiile cele mai însemnate din piață trebuie mai cu seamă să scot în relief “Palatul Orașului”, care este în partea de sus a pieții, în fața fruntariului bisericii celei mari romano-catolice. Aceasta este un edificiu cu etaj, de mari proporții, cu acoperiș terminat în turn, care este important nu atât pentru vechimea sa (fiind clădit între anii 1795-1806), ci mai ales pentru că este clădit aproape în întregime din material provenit din pietrele care reamintesc puterea Romei (castrul roman Potaissa).

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.23 - un raspuns 

  • Palatul Prefecturii Călăraşi, Călăraşi

    Proiectul construcției a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar licitația pentru construirea palatului, în care intra și locuința prefectului (actualul sediu al Institutului Fordoc) a fost câștigata de antreprenorul italian Giussepe Ciconi, devenit călărășean prin căsătorie. Lucrările de construcție au fost supravegheate de arhitectul Al. Savulescu, călărășean și el. Putem spune deci ca, impunătoarea construcție este în integritatea ei concepție și construcție operă a călărășenilor. Prețul plătit pentru Palatul pe care-l vedem și astăzi, a fost de 488.825 lei, sumă în care întra și locuința prefectului.

    Piatra fundamentală a impunătoarei construcții (să nu uităm că orașul avea la vremea respectiva cca 11.000 de locuitori), a fost pusa în ziua de 11 iunie 1895, în prezența lui M. Deşliu, secretar general al Ministerului de Interne. La festivitate au participat toate oficialitățile județului și orașului, precum și o mare mulțime de locuitori ai orașului și din localitățile învecinate.

    Recepția lucrării s-a făcut în ziua de 21 ianuarie 1898, de o comisie formata din: C.M. Mironescu, inginer, inspector general în Consiliul Tehnic de pe lângă Ministerul Lucrărilor Publice; Atanase Stoianescu, prefectul județului; M. Gheţu, președintele Consiliului Județean și M. Wegener, inginerul județului.

    Trebuie sa menționăm ca în anul 1897, din lipsa de bani, lucrările la

    Palat au fost întrerupte, echipa de constructori, condusa de antreprenorul Giussepe Ciconi, construind Cazarma Pompierilor și Școala nr. 2 de fete (astăzi Școala Ţopescu). Cu banii luați de la primărie au fost continuate lucrările la Palatul Administrativ.

    Clădirea, construita în stil neoclasic, cu fundații de beton, ziduri de cărămida presată cu grosimea de 42-50 cm, soclu placat cu piatra fasonata cu profilatură bogată, compus din subsol parțial, parter și etaj, pod înălțat, planșee și șarpantă de lemn și învelitoare de tablă galvanizată, avea la data recepției 58 de camere și o suprafață de 2517,63 m.p.

    1251_feat-1024x683.jpg?profile=RESIZE_710x

    Povestea podoabei de pe malul Borcei, construită în timp record. Palatul Administrativ, ajuns o ruină, va fi reabilitat cu 6 milioane de euro

    O istorie a Călărașiului în imagini fotografice de ieri și de azi(II) | Pagini de istorie locală

    Imagini :: Călăraşi – Palatul administrativ

    Povestea podoabei de pe malul Borcei, construită în timp record. Palatul Administrativ, ajuns o ruină, va fi reabilitat cu 6 milioane de euro

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->