Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica ortodoxă din orașul Cehu Silvaniei, jud. SĂLAJ

 Biserica ortodoxă din orașul Cehu Silvaniei, județul Sălaj, este un mândru și semeț lăcaș de cult al orașului, ce are hramul Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil și este situată în centrul orașului, Piața Trandafirilor, nr. 4 și 5. Parohia Cehu Silvaniei a fost înființată în 1922, odată cu numirea preotului Ilie Călăuz, care a slujit această comunitate timp de treizeci de ani (1922 - 1952). Lucrările la biserică au fost începute în 1935, de primul paroh al orașului Cehul Silvaniei, preotul Ilie Călăuz. Sfinţirea bisericii s-a făcut în anul 1959 de Preasfinţitul Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei. Alte lucrări au fost făcute de-a lungul timpului sub păstorirea preoţilor Mihai Tostogan şi Ştefan Vădeanu şi binecuvântate de Preasfinţitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei, la 14 octombrie 1984. Lucrările ulterioare, efectuate sub păstorirea actualului paroh, au fost binecuvântate de Preasfinţitul Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în 18 septembrie 2005.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.09 - 4 raspunsuri

  • Castelul Vecsey din localitatea Livada, judeţul Satu Mare

  • 535B4742-4DF1-11EB-8D7F-16CD2AB7D22B.jpg

    Castelul Vécsey, Livada, jud. Satu mare - Castel în Transilvania

  • Castelul Vecsey din Livada, jud. Satu Mare

     

    Castelul Vecsey din Livada, construit între 1760-1764, un remarcabil exemplu de arhitectură barocă, de plan dreptunghiular, pe două nivele şi cu o mică curte interioară, se află astăzi în paragină, din păcate, ca multe alte monumente istorice din judeţ.

     

    Castelul a fost construit de familia Vecsey şi este cel mai important monument de arhitectură al localităţii, fiind construit între 1760-1764. Clădirea a avut un etaj ornamentat cu sculpturi din lemn, care, însă, a fost distrus în urma unui incendiu din 1823, iar castelul a fost acoperit ulterior fără a mai fi reconstruit cel de-al doilea nivel.

     Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Deasupra intrării centrale se află blazonul familiei Vécsey, care stă mărturie că în această clădire a trăit o importantă familie de nobili, a cărei domeniu feudal se întindea peste câteva zeci de sate. Din anul 1507 localitatea Livada a fost stăpânită în mare parte de familia Vecsey, iar din anul 1924 de către familia contelui Sztaray. Din familia baronului Vécsey, primul stăpân a fost Vécsey Sándor, având domeniul feudal în 82 de sate, trecând şi peste hotarul de azi, până în Ungaria, scrie Anzik Albert, în monografia localităţii.

     Castelul Vecsey

    Faţada clădirii este păzită de doi zmei executaţi din alamă pe jgheab, pentru a speria spiritele rele. Castelul este înconjurat de un parc englezesc ideal pentru plimbări, plin cu copaci seculari. În secolul al XX-lea castelul a revenit familiei Sztaray, care au fost nevoită să-l părăsească în 1944.

     Puterea economică a familiei este reflectată în multe construcţii realizate în Livada, precum: castelul Vécsey (1760-1764), castelul vânătorilor de la Barkólcza (1870), distrus în 1944, casino (1828), clădire pentru jandarmi (1848), moara cu aburi (1825) demolată în 1967, şcoli confesionale (romano şi greco-catolică), poşta (1890), cabinet medical (1900), locuinţe pentru angajaţi, 84 familii, locuinţe pentru nevoiaşii satului, 7 familii, calea ferată îngustă pentru transportul buştenilor din pădurea Dimaság şi Barkólcza, Fabrica de spirt (1940), 4 ferme agricole (Jozsef, Miklós, Görbeszeg, Majdlesz) cu construcţii, magazine şi locuinţe.

    Castelul Vecsey (Livada) - 2020 All You Need to Know BEFORE You Go (with Photos) - Tripadvisor

    în 2020

     Baroneasa Vecsey Eszter, este ultimul descendent al familiei care a trăit în castelul din Livada. Povestea, celei care a fost probabil cea mai bogată femeie din judeţ în 1944, este una incredibilă. Baroneasa Vecsey ajungând să îşi trăiască ultimii ani din viaţă, în condiţii modeste, în casa familiei fostei sale cameriste, Bancsi Csuka Juliska.

    Din cartea jurnalistului Iosif Ţiproc, „Conace, oameni, destine”,aflăm că baroneasa Vecsey avea o avere de peste 8000 de ha de teren arabil, păşuni şi păduri. Nu reuşeşte să conducă singură feuda, iar în anul 1924 l-a chemat pe un nepot de-al ei, Sztaray Mihaly, să o ajute. Odată cu venirea ruşilor în 1944 pe aceste meleaguri, contele Sztaray pleacă din Livada, însă baroneasa decide să rămână în castelul în care s-a născut.

     În 20 octombrie 1944, cu două zile înainte de a intra ruşii în Livada, ea şi-a pregătit un bagaj mic şi a părăsit castelul, mutându-se la familia cameristei sale, care locuia într-o casă modestă.

    Baroneasa a trăit cu gândul că, după ce va trece războiul, se va întoarce în castel, însă nu a fost să fie aşa. Ultimii opt ani din viaţă i-a trăit în casa familiei Bancsi Juliska, nu în cele mai bune condiţii. În martie 1951, baroneasa a decedat. Familia Csuka a făcut o înmormântare după posibilităţile ei, iar baroneasa a fost îngropată în cimitirul romano-catolic, în spatele capelei Vecsey, unde se odihnesc şi ceilalţi membrii ai familiei. Aceasta a trăit între anii 1863-1951.

    La sfârşitul lunii octombrie 1944, castelul Vécsey a fost şi loc de staţionare pentru comandamentul armatei ruse. Clădirea a mai funcţionat şi ca şi sediu pentru Gospodăria Agricolă de Stat, iar din 1962, dup încetarea activităţii acesteia a luat fiinţă ,,Staţiunea de Cercetare Agricolă" pentru terenuri podzolice, sediul avându-l tot în castelul lui Vécsey.

    Castelul Vécsey, Livada

     Averea dinastiei Vecsey este imensă. În 2005, Sztaray Mihaly, singurul urmaş al familiei Sztaray, s-a prezentat la Primăria din Livada pentru a se interesa de averea baronesei Vecsey.

    Anzik Albert, cel care a scris monografia localităţii Livada, a spus că familia Sztaray a plecat din ţară în octombrie 1944 şi s-a stabilit în Italia. Groful Sztaray Mihaly a terminat mai multe facultăţi şi a deţinut mai multe funcţii importante. A murit în 1977. Fiul său, Sztaray Mihaly, a fost directorul companiei Lufthansa.

    Acum acesta revendică imensa avere a familiei Vecsey, însă cererea a fost depusă după expirarea termenului legal. Astfel că, urmaşul grofului Sztaray s-a adresat instanţei de judecată pentru recuperarea averii.  

    palatul-vexei-2.jpg

     Astăzi în castelul, care cândva arăta faima şi puterea familiei Vecsey, este lăsat să se dărâme, acoperişul deja dă semne de şubrezire. Lipsesc câteva burlane iar apa de ploaie pur şi simplu spală pereţii castelului. Clădirea nu are nici măcar o sticlă în ferestre, au rămas câteva paturi şi saltele de pe vremea când acolo mai mergeau copii în tabără. Parcul este neîntreţinut de ani buni.

  • Castelul Vecsey: Obiective turistice Satu-Mare

    Castelul Vecsey este cel mai important obiectiv turistic şi monument arhitectural din localitatea Livada, judeţul Satu Mare. Aşa cum sugerează şi numele, castelul a aparţinut familiei Vecsey, una dintre cele mai bogate şi influente familii din această zonă a ţării.

    castelul-vecsey.jpg

    Ultimul membru al familiei care a trăit în Castelul Vecsey a fost baroneasa Eszter. Tot ea era considerată cea mai bogată persoană de sex feminin din judeţul anului 1944 şi este foarte posibil ca acest lucru să fie chiar adevărat, pentru că averea familiei Vecsey a fost una impresionantă.

    castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

    Baroneasa deţinea mai mult de opt mii de hectare de teren, păduri şi păşuni, iar construcţiile pe care membrii familiei Vecsey le-au ridicat de-a lungul anilor nu sunt deloc puţine. Printre acestea se numără câteva şcoli, ferme agricole, o poştă, o cale ferată pentru transportarea buştenilor, un cabinet medical şi chiar şi un cazinou.

    vedere-din-lateral-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

    Baroneasa a fost nevoită să plece de la Castelul Vecsey în anul 1944, când ruşii au intrat în Livadă. A sperat că se va întoarce în locul în care s-a născut, însă acest lucru nu a mai fost posibil. De altfel, ea a plecat cu puţine lucruri după ea, tocmai pentru că era convinsă că va reveni după încetarea războiului. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut la familia cameristei sale, în condiţii chiar modeste, unde a şi murit. Aceasta a fost înmormântată alături de celelalte rude ale sale, în cimitirul familiei.

    alee-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

    Castelul Vecsey a fost construit în patru ani, fiind finalizat în anul 1764. Stilul adoptat a fost unul baroc şi, iniţial, a avut un etaj care ieşea în evidenţă prin sculpturile din lemn cu care era decorat. Însă etajul a fost distrus în incendiul din 1823, iar la restaurarea sa ulterioară nu a mai fost reconstruit. Astăzi, se mai pot vedea câteva dintre elementele care îl făceau să fie cel mai frumos monument din zonă. Un astfel de exemplu este reprezentat de zmeii din alamă care încadrează faţada şi care au fost puşi cu scopul de a alunga duhurile rele.

    gredina-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

    De asemenea, în partea superioară a intrării principale a Castelului Vecsey încă se poate vedea blazonul familiei. Atunci când a fost construit edificiul, în jurul său a fost amenajat şi un impresionant parc, în stil englezesc, la mare modă acum câteva sute de ani. Astăzi, arborii de aici au devenit seculari, însă întregul ansamblu se află într-o stare jalnică.

    În prezent, castelul este administrat de Direcţia pentru Tineret Satu Mare. După ce baroneasa a plecat de aici, monumentul a fost folosit, pe rând, ca loc de staţionare de către ruşi, ca sediu al Gospodăriei Agricole de Stat şi ca sediu al Staţiunii de Cercetare Agricolă. Din păcate, Castelul Vecseny este lăsat în paragină, iar cei care se ocupă de el spun că nu se va schimba nimic prea curând, pentru că nu au bani pentru a-l restaura.



    vedere-din-lateral-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare-2.jpg

    element-decorativ-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg
    castelul-vecsey-livada-judetul-satu-mare.jpg


    Vécsey (Livada – Satu Mare): De la castel la magazie de cereale, de la tabără la paragină | Cooperativa Urbană

    SM%2BLivada%2Bmica%2Bcast%2BBaro%2BVecsey%2BLaszlo%2B2.png

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->