Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Gimnaziul Grigore Ghica din Dorohoi - BOTOȘANI
Gimnaziul “Grigore Ghica”, denumire actuală Colegiul Național „Grigore Ghica”din Dorohoi este o importantă instituție de învățământ liceal din oraș, ce este situat pe Strada Grigore Ghica, la nr. 41. Această instituție de învățământ a luat ființă la data de 6 septembrie 1879 ca școală gimnazială, cu doar 9 elevi. În anul 1883 a primit numele de „Grigore Ghica Vv.” și a ajuns la 4 clase, dând atunci și primii săi absolvenți în număr de 4. În anul 1923-1924, gimnaziul a devenit liceu, elevii având posibilitatea de a-și continua studiile tot în Dorohoi și pentru cursul superior. Pe parcurs liceul a suferit modificări de nume și profil. Până în anul 1949 a purtat numele de Liceul de băieți „Grigore Ghica Vv.”, în anul școlar 1951-1952 avea în profil și clasele primare, în 1953-1954 a devenit Școala Medie nr.1. Între anii 1956-1966 a funcționat cu numele de Liceul nr.1 Dorohoi, având 8 clase I-IV, 8 clase V-VIII și 14 clase liceu, în total 32 de clase. În anul 1969 au fost separate clasele I-VIII de liceu formând Școala Gimnazială nr.5, care ulterior a preluat numele de Școala Gimnazială “Spiru Haret”, iar liceul se intitula „Liceul de cultură generală nr.1”. În anul 1976 s-a încercat să se formeze un liceu real modern, pentru ca din anul școlar 1977-1978 să devină liceu de matematică-fizică, apoi Liceul industrial nr.2 pentru ca imediat după 1989, prin grija directorului de atunci al liceului, Maftei Ștefan și cu concursul primului prefect din această nouă perioadă, Corneliu Buliga, fost elev al liceului, să redevină Liceul Teoretic „Grigore Ghica Vv.” În prezent, acesta activează cu numele de Colegiul Național „Grigore Ghica” care este un colegiu teoretic cu 4 specializări: Matematică-Informatică, Științe ale Naturii, Filologie și Științe Sociale.
***
Grigore Alexandru Ghica (născut în 1804 sau 1807 și decedat la data de 24 august 1857) a fost domn al Moldovei sub numele Grigore al V-lea Ghica, în perioadele: mai 1849 – octombrie 1853 și octombrie 1854 – 3 iunie 1856. Sub domnia sa s-au făcut multe îmbunătățiri în ceea ce privește bunăstarea țării: lucrări publice, școala de ingineri, stoparea abuzurilor, stimularea exporturilor și a importurilor prin coborârea vămii de la 12% la 5%. În timpul domniei sale s-a construit o cazarmă la Copou, Iași, precum și un nou sistem pentru exploatarea salinelor. Cele mai importante acțiuni ale sale au fost însă organizarea agriculturii și a învățământului public în anul 1851. În primul domeniu s-au reglementat raporturile dintre proprietari și muncitori, aducând astfel o îmbunătățire a situației țăranilor, prin scăderea zilelor de muncă, oprind folosirea lor la alte lucrări decât cele agricole, desființează dijma, mărește imașul și ușurează condițiile de strămutare. Din punct de vedere al învățământului, s-au prevăzut trei grade cu predare obligatorie în limba româna peste tot și la toate gradele, chiar și la cele de limbi străine. S-au construit 63 de școli elementare județene și numeroase școli primare. S-au înființat două facultăți, de drept și filosofie, la Academia Mihăileană. Seminariile s-au organizat pe același principii ca și facultățile teologice, s-a înființat Institutul Gregorian sau orfanotrofic, germenul facultății de medicină, fiind ajutați copiii găsiți și femeile gravide și sărace, la care s-au mai adaugat: școala de moșit, școala de chirurgie și ospiciul de infirmi de la Galata.
Răspunsuri
ora 10.37 - 5 raspunsuri
Turnul Negru, Braşov.
Turnul Negru, Braşov.
Turnul negru din Braşov
Turnul Negru
În turn se putea întră pe o poartă amplasată la înălțimea de 2 metri, iar legătură cu cetatea Brașovului se menținea printr-un pod mobil și printr-un tunel subteran. Rolul turnului cu formă să pătrățica era acela de a împiedică inamicii să se apropie de zidurile orașului, prevăzut fiind cu două guri de tragere pe fiecare latura. Proptiți startegic stăteau paznicii care alertau populația atunci când se apropia vreun picior cotropitor sau vreun foc parjolitor. Ultima-i utilizare a fost cea din 1756 când au stat, în perioada teribilei epidemii de ciumă, cei ce vegheau asupra cordonului sanitar din preajma orașului. Interiorul Turnului Negru este alocat unei expoziții pavilionare a Muzeului Județean de Istorie Brașov, expoziție ce găzduiește artefacte concepute de meșteșugarii din breslele fierarilor, cositorilor sau armurierilor din perioada medievală a Brașovului. Interioarul turnului prevăzut cu galerii dispuse pe trei etaje adăpostește un punct muzeal cu expoziții temporare. Nu poate fi pierdut din vedere nici măcar noaptea, pentru că sursele luminoase de la baza turnului transformă construcția intr-o atracție nocturnă prielnică Brașovului. Podul mobil, că și cale de acces, a dispărut de o bucată bună de timp, putându-se acum ajunge printr-un drum practicabil de pe aleea de după Ziduri care duce exact la Turnul Negru.
Turnul Negru, Braşov.
Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului construit ca o fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății, înaltă de peste 11 metri.