Biserica evanghelică din Oradea – peste 200 de ani de istorie

 Cu mult timp în urmă, comunitatea evanghelică din Oradea își construia, pe actuala stradă Tudor Vladimirescu, o mică capelă. Asta se întâmpla în 1811 și de fapt, acea capelă era o casă modestă. A fost folosită până în 1902, când sunt puse bazele unei noi biserici.

 Capela este demolată și se începe construcția unei biserici în stil neogotic, care dăinuie și astăzi. Construcția este finalizată un an mai târziu, când este și sfințită de episcopul evanghelic al acelei vremi. Fațada principală, pare atât de masivă datorită celor trei turnuri. Cel din mijloc este acoperit cu cărămidă iar cele laterale sunt acoperite cu țigle smălțuite. Toate cele trei turnuri au formă de piramidă. Întreg sanctuarul este decorat cu frumoase vitralii care datează din 1941, opere ale unui atelier din Budapesta.

Acum 25 de ani, întreaga biserică, atât interiorul cât și exteriorul, a fost restaurată.

 

Legenda turnurilor

DSC_0739-2.jpg?profile=RESIZE_400xEra o dimineață frumoasă de Duminică. Soarele parcă a răsărit mai devreme și mai puternic decât de obicei. Mă trezesc odată cu el, mă uit pe geam și văd cum îmi zâmbește vesel. Îi răspund tot cu un zâmbet. Îmi curăț bocancii, mă pregătesc și ies la drum. Soarele mergea deasupra mea și parcă mă ghida. 

Ajung în centrul frumosului oraș Oradea și mă pierd printre arhitectură și istorie. Soarele era deja sus și bănuiam că era deja ora prânzului. Înainte să merg la masă, mă opresc în fața unei biserici masive și îi privesc cu atenție turnurile piramidale.
– Pace ție, tinere! Ce-ți place cel mai mult la biserica noastră?
– Ziua bună! Turnurile mi se par foarte interesante.
– Au fost construite cu mult timp în urmă, odată cu biserica. Au și o legendă.
– Care este legenda?
– Se spune că înainte să le proiecteze, arhitectul bisericii a avut un vis. A visat că era în Egipt și o creatură misterioasă îi arăta cum au fost construite piramidele și îi spunea secretul acestora. Imediat ce s-a trezit, a schițat cum ar trebui să fie construite aceste turnuri. Și așa le vezi și tu astăzi.
– Și care este secretul piramidelor?
– Niciodată nu s-a aflat, a luat secretul cu el în mormânt. Tot ce ne-a spus e să avem credință că vor dăinui în timp mai mult decât se așteaptă orice făptură omenească. Toți de aici avem credință în spusele lui și îl binecuvântăm ori de câte ori avem ocazia.
– Cum ați aflat toate astea? L-ați cunoscut personal?
– A trăit în urmă cu mai mult de 100 de ani, bătrânii din biserică ne povestesc. Avem credință și mulțumim pentru înțelepciunea lor. Binecuvântat să fi tinere! Ține minte, mereu să ai credință în ceva!
Cu ultimele lui vorbe în minte mi-am îndreptat pașii spre un loc unde pot servi prânzul. Deși aș fi vrut să intru și să aflu mai multe, stomacul meu făcea gălăgie și își cerea dreptul.

 

Monument istoric

Biserica Evanghelică ce domină strada Tudor Vladimirescu, înălțându-şi turnurile deasupra acoperișurilor clădirilor dimprejur. Însă, puțini dintre noi știm că aceasta aparține comunității evanghelice lutherane din Oradea, iar lăcașul de cult a fost construit între anii 1902-1903.

Faţada principala, cea dinspre stradă, prezintă trei turnuri, conferind construcţiei o masivitate aparentă. Ferestrele bisericii sunt specifice stilului gotic, având un arc frânt, excepţie făcând fereastra rotundă de deasupra portalului de pe partea centrală a faţadei.

Înainte ca bazele actualei construcţii, operă a cunoscutului arhitect orădean Rimanoczy Kalman junior, să fie puse, pe terenul pe care se află a existat o micuţă capelă a acestei comunităţi religioase, ce data din anul 1811. Din cauza faptului că această capelă a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii ce o frecventau, a fost construită biserica ce tronează şi azi pe strada Tudor Vladimirescu, la numărul 28.

 

Biserica Evanghelică Luterană Oradea, Județul Bihor, Provincia Crișana: |  provinciacrisana

Fosta Biserică Evanghelică Luterană Oradea, Județul Bihor, Provincia  Crișana: | provinciacrisana

Fosta Biserică Evanghelică Luterană Oradea, Județul Bihor