Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Prefectura CĂLĂRAȘI
Clădirea Prefecturii județului Călărași este un vechi monument de arhitectură situat în municipiul Călărași, pe strada Slobozia , la nr.1, monumentul fiind într-o avansată stare de degradare. Clădirea s-a mai numit și Palatul Administrativ “Barbu Știrbey” primind pentru scurtă vreme și destinația clădire de Tribunal. Clădirea, devenită peste timp o clădire emblematică a județului, a fost construită în anul 1895 de către arhitectul italian G. D. Ciconi. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2517,63 metri pătraţi şi numără 58 de camere. Reconstrucția clădirii a început în anul 2006, când Palatul a fost propus pentru consolidare și restaurare, fiind inclus în ,,Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităților”, proiect finanțat de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul Dezvoltării Regionale. Valoarea totală a lucrărilor contractate s-a ridicat la 7,2 milioane de lei. Cu acești bani, s-au executat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, de restaurare, de arhitectură și de reabilitare a rețelei de utilități. Lucrările ar fi urmat să se finalizeze în luna iunie a acestui an. În ciuda numeroaselor diligențe pe care le-a făcut la Guvern, actuala conducere a Consiliului Județean, dar și cea a Prefecturii Călărași, banii necesari nu au sosit. Ultima solicitare pentru alocarea unor fonduri financiare a fost înaintată în luna septembrie 2012. În documentul semnat de cele două instituții, este menționat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei, pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție. Autoritățile călărășene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru finalizarea modernizării și consolidării clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment. Dar de atunci și până în prezent, Guvernul nu a dat niciun ban și lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Autoritățile județene dau neputincioase din umeri, afirmând că nu au bani necesari pentru finalizare lucrărilor de execuție, extrem de costisitoare. Din bugetul județului, pe anul 2013, s-au repartizați 69000 de lei , bani care au acoperit doar lucrările de conservare a construcției.
Răspunsuri
ora 11.19 - un raspuns
Fostul Hotel Dacia (anterior „Ospătăria cea Mare\”), imobil de categoria B, aflat în centrul oraşului, acesta a fost construit în stil baroc vienez târziu între anii 1812-1829, fiind ulterior renovată, în urma unui incendiu, în anul 1906.
În prezent imobilul se află într-o avansată stare de degradare, fiind afectată grav structura de rezistenţă, sens în care este interzis accesul în interiorul clădirii.