Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica “Sfânta Maria" denumire oficială actuală - Biserica “Adormirea Maicii Domnului " din orașul Ocnele Mari, județul Vâlcea.
Biserica “Sfânta Maria" denumire oficială actuală - Biserica “Adormirea Maicii Domnului " din orașul Ocnele Mari, județul Vâlcea, este cea mai veche biserică a orașului (monument de arhitectură din secolul al XVI-lea ), care recent a fost reconstruită și inclusă în circuitul turistic al zonei. Biserica datează din timpul domnitorului Radu de la Afumați (anul 1560). Edificiul a fost reconstruit pe temelia unuia mai vechi, refăcut și modificat în anul 1764 de ispravnicul Constantin Hiotul. În perioada 2014 – 2022 biserica a fost refăcută total, păstrându-și însă carcateristicile inițiale. Biserica este construită în formă de cruce având fațadele străbătute de un singur rând de firide înguste. Acest stil arhitectonic este specific epocii domnitorului Matei Basarab. La cutremurul dina nul 1940 edificiul a fost puternic avariat dar s-au păstrat parțial zidurile și pictura.
Răspunsuri
ora 11.02 - 3 raspunsuri
Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Andrei” - Valea Iaşului, Argeş - 1940
Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Andrei”, construit în anul 1940, Ungureni - Valea Iaşului, Argeş
Cea mai veche atestare documentară a comunei Valea Iaşului, Argeş, este consemnată în cazul a două sate, satul Cerbureni, în hrisovul din 1 iunie 1475, prin care Basarab cel Bătrân întăreşte jupânului Stance şi fratelui său Badea trei sate întregi şi jumătate din satul Cerbureni, şi satul Valea Iaşului în hrisovul domnesc din 4 aprilie 1523, dat la Târgovişte de voievodul Radu de la Afumaţi, prin care întăreşte Mănăstirii Argeş mai multe sate, printre care şi Iaşii.
Comuna Valea Iaşului este constituită din nouă sate (Valea Iaşului, Bădila, Bărbălăteşti, Borovineşti, Cerbureni, Mustăţeşti, Ungureni, Ruginoasa, Valea Uleiului) ce se întind pe o suprafaţă totală de 2.717 ha, unde sunt amplasate 885 de gospodării şi 999 locuinţe.
Potrivit recensământului din ianuarie 2002, populaţia totală stabilă a comunei este de 2.884 locuitori.
Datorită apropierii de zona montană, comuna Valea Iaşului reprezintă o cale de tranzit importantă, fiind străbătută de două drumuri naţionale, respectiv pe o distanţă de 1,5 km de DN7C Curtea de Argeş – Vidraru – Depresiunea Făgăraş şi 5,5 km de DN73C Rm. Vâlcea – Câmpulung Muscel.
Teritoriul comunei a aparţinut Mănăstirii Curtea de Argeş până la reforma agrară din 1864. Din unele date locale, comuna Valea Iaşului apare ca unitate administrativ-teritorială în jurul anului 1785. Aşezările omeneşti au fost dispersate pe dealurile localităţii, pe locul actualelor sate Cerbureni (dealul cu cerbi), Bărbălăteşti (sălaşul bătrânului Barbă Lată), Borovineşti (de-a lungul văii dintre cele două dealuri).
Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Andrei”, construit în anul 1940 pe culmea unui deal din satul Ungureni, în mijlocul pădurii de brazi, pini şi stejari, unde sunt tratate cu profesionalism diverse afecţiuni ale plămânilor. Poziţia sa privilegiată îl transformă într-o comunitate specifică ce-i asigură pacientului o deplină securitate şi confortul fizic şi psihic necesar integrării rapide într-un nou mod de viaţă.