categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Palatul Republicii din Chisinău - Rep.MOLDOVA

Aici admiri Palatul Republicii din Chisinau, Republica Moldova, din 1984 cunoscut ca Sala Prieteniei, din 1988 – Centrul Republican de Cultură și Artă, din 1994 – Palatul Oficialităților Statale și din 1995 renumit Palatul Republicii, cu menirea de a presta servicii corpului diplomatic, guvernului și altor organizații de stat. Această operă de artă poate, cu siguranță, fi numită - cartea de vizită a Republicii Moldova datorită expresivității sale, ca urmare a  evidențierii trăsăturilor unice ale culturii poporului moldovenesc. Palatul Republicii are valoare de unicat prin ținta sa arhitecturală, prin dotarea tehnică și polivalența funcțională, intrând în registrele internaționale care includ cele mai somptuoase clădiri din lume. Situat în inima capitalei, pe str. Maria Cibotari 16, palatul este considerată una din remarcabilele opere ale arhitecților, proiectanților și meșterilor basarabeni în frunte cu Ivan Andreevici Zagorețkin, arhitectul principal. Construit în perioada guvernării sovietice cu scopul întrunirilor de rang înalt, edificiul a avut și are parte de numeroase vizite a oaspeților importanți din diferite țări.Palatul Republicii este construit în stil retro, îmbinând cu succes elemente clasice și tradiționale autohtone. Aspectul exterior deosebit de impunător este completat de sobrietatea și ritmicitatea ansamblului de coloane care, în contrast cu vitraliile aurite, conferă clădirii o alură de grandoare și măreție. Granitul roșu cu care sunt fățuite coloanele și soclul în perimetru evidențiază nuanțele fine, armonioase aproape grațioase ale edificiului în ansamblu. Parchetul mozaic este efectuat din specii alese de lemn de nuanțe diferite, astfel accentuând întregul decorul elegant al încăperilor. Holurile și vestibulurile sunt împodobite cu marmoră multicoloră, ce simbolizează frunza de vie. În acest peisaj feeric se încadrează de minune ansamblul de lustre executate din cristal veritabil strălucitor și metal subțire, ușor, care imită culoarea aurului.La construcția Palatului s-au folosit cele mai calitative și deosebite materiale pe acele timpuri. Toate materialele au fost comandate de peste hotarele țării: marmură și granitul din originara Ucraina, Georgia, Rusia; vitraliile din Riga; geamurile din RDG, candelabrele si lustrele de cristal din Cehoslovacia. Important a fost faptul că toate lucrările au fost efectuate de meșterii nativi: constructorii, zugrăvi, pictori, zidari. Industria mobilieră din țară a executat nenumărate panouri pentru hale, mobilier, uși.

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 12.55 - 2 RASPUNSURI

  • 8013190090?profile=RESIZE_710x

  • Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Zalău

    CF1FFB74-0923-11EB-B6C9-022FD8F1AB03.jpg?profile=RESIZE_710x

    Decizia de construire a Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” a fost luată la scurt timp după ce, la 18 iulie 1921, s-a reînfiinţat Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

    S-a realizat cu sprijin atât din partea credincioşilor, dar şi din partea statului. Un rol important în ridicarea bisericii l-a avut Iuliu Maniu, primul ministru al României la acea vreme. Sfinţirea bisericii a avut loc în 1934. În prezent ea este folosită de Biserica Ortodoxă.

    Afiliere: greco-catolică până în 1948, ortodoxă din 1948.

  • am trimis acum răspunsul pe mail

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->