Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Teatrul de artă din Deva - jud.HUNEDOARA

Teatrul Orășenesc Deva, denumire actuală Teatrul de Artă din municipiul Deva, județul Hunedoara, este o importantă instituție de cultură deveană ce își desfășoară activitatea într-o frumoasă clădire monument istoric situată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. la nr.15.

Deputaţii români din parlamentul de la Pesta şi reprezentanţi ai intelectualităţii române transilvănene s-au reunit de patru ori, în decembrie 1869 şi februarie 1870, pentru a hotărî ce este de făcut, concret, pentru crearea unui teatru românesc în Transilvania. A fost redactat un program ce s-a distribuit, pe foi volante, românilor, a fost conceput şi redactat un apel către români prin care aceştia erau îndemnaţi să contribuie la crearea unui fond pentru viitorul teatru şi a fost redactat statutul Societăţii. S-a stabilit ca adunarea de constituire a „Societăţii pentru fond de teatru român” să se desfăşoare la Deva, în localul Casinei ungureşti, în zilele de 4 şi 5 octombrie 1870. Cu acest prilej, cei prezenţi „au ascultat două disertaţii – Despre teatru în ţările române de Iosif Hodoş şi De ce voim s-avem un teatru naţional? de Iosif Vulcan”. Încă din anul 1862 exista la Deva o societate teatrală cu scop caritabil intitulată Societatea Artiştilor Amatori din Deva. În anul 1866 se construieşte un restaurant cu sală de spectacole, numit Redut, clădire demolată în anul 1910. Pe locul fostului local Redut s-a ridicat clădirea care adăposteşte astăzi Teatrul de Artă din Deva. Clădirea actualului teatru este monument istoric şi de arhitectură, a fost cumpărată cu suma de 17.000 de lei, iar în 1911 a fost dată în folosinţă ca teatru orăşenesc, numindu-se iniţial „Ansamblul de Cântice şi Dansuri Populare”. Edificată în stilul Secession vienez, clădirea teatrului devean este un obiectiv cultural, care a suferit în secolul al XX-lea numeroase intervenţii deoarece timpul şi-a pus amprenta asupra clădirii, fiind necesare de-a lungul vremii mai multe lucrări de reparaţii şi modernizare. În anul 1942 i s-a făcut o reparaţie generală care a cuprins modificarea intrării, schimbarea tapiţeriei şi înlocuirea oglinzilor, lucrări ce au costat 1918000 lei, s-a dat atunci localului numele de George Dima, în onoarea renumitului compozitor ardelean. În anul 1958, un grup de artişti entuziaşti (Liviu Oros, Aurel Doroga, Ion Preda, Margareta Ileş, Lucică Radulian, Ştefan Răduţ ş. a.) a luat parte la înfiinţarea Teatrului de Stat de Estradă Deva, denumire sub care a funcţionat mai mulţi ani. Au urmat şi alte denumiri, în diferite etape: Teatrul Orăşenesc, Teatrul de Estradă, Teatrul Arta, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Judeţean Hunedoara şi în prezent Teatrul de Artă Deva. De la 1 ianuarie 2009, clădirea şi personalul teatrului au trecut din subordinea Consiliului local în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, care a alocat bani pentru finalizarea reparaţiilor capitale a sălii de spectacol şi a scenei. În data de 17 decembrie 2010, după 22 de ani, Teatrul devean şi-a redeschis porţile sărbătoreşte şi a fost redenumit Teatrul de Artă Deva.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.21 - 3 raspunsuri

  • Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely”, Odorheiu Secuiesc

  • Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely”, Odorheiu Secuiesc

  • Răspândirea protestantismului în secolul al XVI-lea a creat condiţii favorabile întemeierii sistemului de instituţii de învăţământ reformat. Începând cu anul 1670 şi-a început activitatea colegiul reformat, fondat de contele Bethlen János.

    Până prin anul 1770 clădirile colegiului au ajuns într-o stare atât de deplorabilă, încât la propunerea profesorului rector Baczkamadarasi Kis Gergely „consistoriul principal” a decis construirea unei noi edificii. Noua clădire, care cu turnuleţul ei de clopoţel semăna mai ales cu un conac, a fost terminată în august 1772, iar în 1886 a primit un al doilea etaj. Datorită acestuia a dispărut caracterul baroc al clădirii, ivindu-se însă un edificiu cu faţadă clasicizantă.

    Până la începutul anilor 1910 imobilul lărgit cu douăzeci de ani în urmă a devenit prea puţin încăpătoare, fiind întregit cu o nouă aripă, construită într-un stil eclectic-secesionist.

    Admitere Colegiul Reformat "baczkamadarasi Kis Gergely" Odorheiu ...

    Colegiul Reformat Baczkamdarasi Kis Gergely – Városháza

    Datorită scăderii numărului de elevi, în 1927 colegiul s-a desfiinţat, locul lui fiind preluat de către Şcoala Normală de Fete, mutată de la Aiud. În 1940 şcoala a fost reorganizată şi a funcţionat ca gimnaziu superior de băieţi până în 1948, când a fost naţionalizată.

    În prezent în clădire funcţionează Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely”, care şi-a reluat activitatea în 1994, devenind independent financiar în 2001.

    Adresa: 535600 Odorheiu Secuiesc
    Piața Márton Áron nr. 2, Județul Harghita, România

    Liceul Teologic Reformat (1911-1912), Piața Marton Aron 2 ...

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Mai Mult…
-->