categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

10547279688?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat clădirea fostului Spital Ion C. Brătianu - PITEȘTI.

10547280681?profile=RESIZE_400x

10547280694?profile=RESIZE_400x 

Spitalul I. C. Brătianu din municipiul Pitești, denumire actuală – Centrul de Diagnostic și Tratament Județean este o apreciată unitate medială a orașului situată pe Bulevardul I. C. Brătianu, la nr.62, parte componentă a Spitalului Județean Argeș. Brătienii nu doar au scris istoria modernă a României, ci au avut grijă să lase în urmă și la Pitești, orașul lor, câte ceva – un liceu, o școală, un parc, un spital, un monument etc. Așa a fost construit, pe pământul lor din Pitești, Spitalul ”I.C. Brătianu”. După anul 1950, spitalul a primit numele de ”Nicolae Bălcescu” și așa a rămas cunoscut până când, în 1996, s-a transformat în Centrul de Diagnostic și Tratament, unitate sanitara privată care functioneaza ca o asociatie de cabinete medicale individuale de specialitate, în total 18 cabinete medicale.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 4
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.00 - 5 raspunsuri

  • ...

    Statuia lui Vasile Roaită din Parcul C.F.R din Bacău

     După ce a fost preluată puterea de către comuniștii, figura lui Roaită, alături de alții eroi, a fost pusă la loc de frunte și cinstită de întregul popor.

    DEFERLĂRI: Vestigii vetuste la Bacău: "legendarul" Vasile Roaită

    În parcul C.F.R., sau mai bine zis, în ceea ce a mai rămas din vechiul parc din zona Gării, în imediata apropiere a podului de la Mărgineni se poate vedea o statuie. Neagră, în mărime naturală, așezată pe un soclu de beton, ea înfățișează un tînăr într-o poziție dinamică, gata să tragă sirena. Deși izolată de boscheții din jur, ea rămîne unul dintre puținele monumente, creat special de regimul comunist, pentru a putea fi idolatrizat de clasa municitoare.

    bd091471969950b0774b1fd6d9db843f-300.jpg

    Parcul CFR era amenajat in locul pe care se afla acum statuia lui Vasile Roaita. A fost amenajat de lucratorii CFR-isti , avea alei marginite de gard viu, cu multe banci si iluminate de curent electric. In urma numeroaselor sistematizari ce le-a cunoscut zona, doar citiva copaci au mai ramas acum marturie din ceea ce a fost odata vechiul parc.

    Statuia nu a fost ridicată inițial pe acel loc, ea ocupînd, la un moment dat în istorie, un loc de frunte în chiar buricul tîrgului. „Statuia lui Vasile Roaită a fost amplasată inițial pe locul în care se află acum statuia lui George Bacovia, chiar în centrul orașului, lîngă Biblioteca Județeană „C. Sturza”, ne-a spus profesorul Eugen Șendrea. „Însă, în urma unor studii mai temeinice de istorie modernă, prin anii ’70, comuniștii au descoperit cu stupoare că marele erou revoluționar, care a înfierbîntat spiritele în anii ’33, nu a fost altceva decît unul din agenții Siguranței, infiltrați între muncitorii ceferiști. Așa că, fără a face mare zgomot, cu viclenie, comuniștii au luat statuia și i-au montat-o în parcul C.F.R., unde poate fi văzută și în ziua de azi”, a mai precizat Eugen Șendrea, autorul unei „Istorii secrete” a Bacăului.

    Eroul” Vasile Roaita trage inca sirena, in cartierul CFR - Deșteptarea -  Liderul presei băcăuane!

    Parcul CFR, reamenajat din temelii, la primăvară - Deșteptarea - Liderul  presei băcăuane!

     

    627x0.jpg

    Statuia lui Vasile Roaită de la Bacău FOTO lucian-bacău.blogpot

  •  

    Vestigii vetuste la Bacău: "legendarul" Vasile Roaită

    vasile+roaita.jpg?profile=RESIZE_400x

     

    Statuia lui Vasile Roaită din Parcul C.F.R din Bacău

    adresa: Strada Gării, Bacău

    Bacăul se poate lăuda că mai posedă o adevărată raritate să-i spunem, ornamentală.

     Este vorba de statuia lui Vasile Roaită, amplasată în spaţiul verde limitrof infrastructurii feroviare, nu departe de gară. Despre falsul istoric al mitului “Vasile Roaită”, muncitorul ceferist român care “s-a jertfit” în timpul marii greve de la Atelierele C.F.R. Griviţa din februarie 1933, strângând în pumn până la ultima suflare celebra sirenă a fabricii,  se cunosc acum destule informaţii, care au scos adevărul la iveală. Propaganda comunistă a construit rapid celebra legendă în deceniul 5 al secolului trecut, inoculată pregnant în manualele de istorie dar şi în structura fizică urbană a multor oraşe, prin (re)denumirea unor străzi, şcoli, spitale, cămine culturale,  întreprinderi,  cinematografe sau confecţionarea unor “monumente” de for public (statui, busturi).

     

  • Statuia lui Vasile Roaită din Parcul C.F.R din Bacău

    adresa: Strada Gării, Bacău

    sculptor: Pompiliu Clement 1953 - V. Roaită (beton), Bacău

    Statuia lui Vasile Roaita Bacau stationery Medias to Toplita 1964 Romania |  Europe - East & Southeast Europea - Other / Unsorted, Postcard / HipPostcard

    Eroul” Vasile Roaita trage inca sirena, in cartierul CFR - Deșteptarea -  Liderul presei băcăuane!

     

    ...

  • Statuia lui Vasile Roaită, Parcul C.F.R. Bacău, str. Gării (jud. Bacău)

  • Statuia lui Vasile Roaită din Parcul C.F.R din Bacău

    5d9fd76b3e39c78695a13a210e3445a3.jpg

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - o dimineață la vânătoare (cybersonet LXXIV) în Cronopediada grup
Acum 19 minute
Ioan Muntean – dimineți rebele (cybersonet LXXV) prin Cronopedia
1 oră în urmă
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 3 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Acum 5 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 5 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 6 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 16 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 18 ore
Mai Mult…
-->