Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Colegiul Reformat din orașul Odorheiul Secuiesc, jud. HARGHITA.

În centrul orașului Odorheiu Secuiesc, în vecinătatea bisericii reformate se vede Colegiul Reformat, unul dintre cele mai vechi licee din oraș. Școala elementară care a stat la baza Colegiului Reformat și-a deschis porțile în perioada reformei, la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind patronată de fundația cancelarului grof Bethlen János. Până prin anul 1770 clădirile colegiului au ajuns într-o stare atât de deplorabilă, încât la propunerea profesorului rector Baczkamadarasi Kis Gergely „consistoriul principal” a decis construirea unei noi edificii. Noua clădire, care cu turnuleţul ei de clopoţel semăna mai ales cu un conac, a fost terminată în august 1772, iar în 1886 a primit un al doilea etaj. Datorită acestuia a dispărut caracterul baroc al clădirii, ivindu-se însă un edificiu cu faţadă clasicizantă. Primul nivel al colegiului a fost construit in anii 1771-72, in stil baroc, care insa cu ocazia reconstructiilor s-a alterat, iar cel de-al doilea nivel intre anii 1885-1886 in stil clasicist. Atmosfera specifica a colegiilor este pastrata de curtea interioara cu arcade, cu monumentul profesorului „Backamadarasi Kis Gergely” la mijloc.În perioada anilor 1670 -1900 colegiul a avut 43 de administratori, 15 din familia Bethlen, ultimul fiind Ugron János subprefectul județului Odorhei. Deasemeni colegiul a mai avut 42 de profesori emeriți și 29 de rectori, dintre care se remarcă Baczkamadarasi Kis Gergely, sub conducerea căruia s-a construit o nouă aripă a clădirii cu 45 de camere. Aspectul actual al clădirii s-a conturat în anii 1886-1887. Aici a învățat Orbán Balázs și Benedek Elek. În 1927 adunarea generală a bisericii a suspendat funcționarea colegiului. În clădire a fost mutat colegiul reformat de institutori de la Aiud. Până în 1948 școala își păstrează caracterul religios. În 1940 în clădirea veche a colegiului se redeschide colegiul de băieți, care a funcționat până în 1948. În acel an toate școlile religioase au fost naționalizate. Până în anul 1989 a funcționat ca Liceu Pedagogic, având un număr din ce in ce mai mic de clase în limba maghiară. După revoluție școala a redevenit cu predare în limba maghiară. Din 2001 este sediul Colegiului Reformat Baczkamadarasi Kis Gergely, situat în piața Márton Áron, la nr. 2.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.36 - 3 raspunsuri

  • Mănăstirea Căldărușani

  • Mănăstirea Căldărușani, com. Gruiu, jud. Ilfov

    Articole | Manastirea Caldarusani

    Imagini :: Mănăstirea Căldăruşani - Vedere generală

    manastirea-caldarusani-1467.jpg?t=1512683492

    interiorul-bisericii-manastirii-caldarusani-jud-ilfov-2084.jpg

    o-parte-a-incintei-manastirii-caldarusani-jud-ilfov-2090.jpg

    intrarea-in-manastirea-caldarusani-jud-ilfov-2088.jpg

    Manastirea CALDARUSANI – DJS-ILFOV

  • Mănăstirea Căldărușani este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Gruiu, județul Ilfov, pe malul lacului Căldărușani. Ansamblul de monumente istorice, este format din următoarele monumente:

    Biserica "Sf. Dimitrie"
    Biserica "Sf. Ioan Evanghelistul", în cimitir
    Pinacotecă
    Biserica "Sf. Varvara" și "Duminica Tuturor Sființilor"

    În imagine Biserica mănăstirii Căldărușani cu Hramul Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie; Sfântul Evanghelist Ioan, 26 septembrie.

    Mănăstirea Căldărușani Archives - Basilica.ro

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Mai Mult…
-->