Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Monumentul eroilor din Techirghiol - CONSTANȚA.

 

Monumentul eroilor din orașul-stațiune balneară Techirghiol, județul Constanța a fost realizat de sculptorul român Dumitru Mățăoanu (1888–1929) și a fost înălțat în anul 1931, în piața „General I. Dragalina” (astăzi – la intersecția străzilor Doctor Victor Climescu și Pictor Ion Tuculescu). Pe un soclu înalt este reprezentat un soldat care ridică brațul în semn de victorie. Monumentul s-a realizat pentru a cinsti memoria vitejilor de pe aceste meleaguri care și-au dat viața în luptele din Primul Război Mondial (1916 – 1918. Techirghiolul și împrejurimile au plătit tributul cu 176 de eroi, căzuți la datorie. O statistică incompletă făcută in întreg județul prezintă drama localnicilor în primul război mondial: 300 cazuri de siluiri, 300 de schingiuiri şi omoruri, 300 impuşcaţi, 205 torturaţi spre a fi jefuiţi, 112 morţi in bătaie și 1484 romani duşi in Bulgaria, unde au murit peste 500. Pe una dintre plăcile de marmură plasate pe soclul monumentului este notată informația potrivit căreia pentru recunoașterea faptelor sale istorice întru propășirea țării, la împlinirea vârstei de 90 de ani, i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Techirghiol Majestății sale Regelui Mihai I al României.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 12.39 - 0 răspunsuri exacte

  • Fostul Consulat Spaniol din Galați

    Regatul Spaniei deschis pentruu prima dată un consulat la Galați în anul 1870. Pentru o lungă perioadă de tim sediul Comsulatului Spaniol a fost în clădirea din Strada Domnească nr. 79 construită de George Macri. În prezent imobilul găzduiește un cabinet de avocatură.



    Localizare

    Clădirea fostulului Consulat al Spaniei se află situată în Galați pe Strada Domnească nr. 79.



    Date generale

    Anul construcției: 1923
    Proprietar inițial: George Macri



    Scurt istoric



    Regatul Spaniei deschis pentruu prima dată un consulat la Galați în anul 1870. Pentru o lungă perioadă de timp sediul Comsulatului Spaniol a fost în clădirea din Strada Domnească nr. 79 construită de George Macri. În prezent imobilul găzduiește un cabinet de avocatură.



    Localizare

    Clădirea fostulului Consulat al Spaniei se află situată în Galați pe Strada Domnească nr. 79.



    Date generale

    Anul construcției: 1923
    Proprietar inițial: George Macri



    Scurt istoric



      Fostul Consulat al Spaniei din Galați - schiță

    În luna iunie 1870 a fost deschis la Galaţi Consulatul Spaniei. Ca şi celelalte consulate din Galați acesta a funcţionat până în perioada interbelică cu unele întreruperi în timpul Primului Război Mondial. Funcționarea Consulatului spaniol a suferit însă și alte întreruperi şi în perioada războiului civil din Spania. Inițial sediul consulatului a fost amplasat pe strada col. Boyle, la nr. 26.

    Imobilul din strada Domnească nr. 79 a fost construit între 1923 și 1927  de George Macri. Ulterior a fost vândut in 1929 lui George Dahrouge, comerciant care care avea o firma de expediție în str. Colonel Boyle nr. 26c.

    George Dahrouge îndeplinea simultan la Galați  funcțiile de consul pentru două state: Spania și Brazilia.



    După preluarea de către George Dahrouge, între 1929 și 1938, în imobilul situat aici, în strada Domnească nr. 79, colț cu strada Nicolae Holban (actuală Culturii), a functionat o perioada Consulatul Spaniol (1929-1938).

    Conform istoricului Ion Cașu, casa a fost preluata de statul român cu decretul 92/1950 de la moștenitoarea consulului spaniol, Eugenia Dahrouge.



    Stilul arhitectural

    Este una dintre clădirile construite în stil arhitectural neoromânesc în Galați.



    Foto



    Fostul Consulat al Spaniei în GalațiFostul consulat spaniol Galați

  • Fostul Consulat Spaniol din Galați

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->