Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Conacul Miskolczy din localitatea Ciumeghiu, județul Bihor.
Conacul (castelul) Miskolczy din localitatea Ciumeghiu, județul Bihor, a fost construit în secolul al XX-lea în stil istoricist. Clădirea în forma literei ”L” în plan are un singur nivel și are acoperiș în 2 ape, aripa scurtă având o structură de acoperiș ipohondru. Fațada principală este flancată de pilaștri care se ridică din linia zidurilor, asemenea unui turn. Între pilaștri se observă ferestre cu închidere dreaptă, cu cornișă și ancadrament marcat cu bolțari. Deasupra cornișei, în patru locuri se observă un fronton flancat de câte doi pilaștri. Deasupra ferestrelor se află o streașină. Una dintre aceste fațade este prevăzută cu fereastră și catarg pentru steaguri. Pe partea stângă a fațadei marginale, o scară conduce spre intrarea principală. Intrarea din fațada din partea dreaptă este cu coloane, deschizându-se de pe un pridvor cu acoperiș în 2 ape, susținut de stâlpi. Accesul pe pridvor se face printr-o scară. Pridvorul este flancat de un fronton, la marginile acestuia văzându-se vârfurile turn ale pilaștrilor. Fațada dinspre curte, la joncțiunea internă a celor două aripi, se ridică un portic semicircular, care se aseamănă unui bastion. Aici se află scara largă care duce spre intrarea principală a clădirii. Pe partea stângă a clădirii, dinspre stradă, se deschide o poartă ornată, care duce spre curte. Hornurile și poarta clădirii sunt o replică a turnulețelor de pe fronton. Poarta înaltă, cu închidere semicirculară imită o formă de potcoavă. Gardul de cărămidă conține același ornament.
***
Ciumeghiu, în limba maghiară –Illye, este o comună din județul Bihor, care include și satele: Boiu și Ghiorac. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4297 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4498 locuitori) dintre care: români – 48,84%, maghiari – 23,59%, romi – 23,22% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Ciumeghiu astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 61,27%, romano catolici – 1,11%, reformați – 22,59%, penticostali – 7,95%, baptiști – 2,46% și restul – nedeclarată sau altă religie. Atracția turistică a acestei comune este Conacul (castelul) Miskolczy.
Răspunsuri
ora 11.00 - 5 raspunsuri
Monumentul studenţilor saşi căzuţi în luptele din 1612, Feldioara, Braşov
Monumentul a fost construit între 1912-1913 la marginea sudvestică a satului Feldioara. A fost ridicat în memoria celor 40 de tineri studenți sași ai gimnaziului brașovean „Johannes Honterus” căzuți în bătălia desfășurată la 16 octombrie 1612 contra trupelor principelui Gabriel Báthory. Conducătorul oastei săsești, de asemenea căzut în luptă, a fost judele Michael Weiss al Brașovului. Pe latura de est se află blazonul Feldioarei, o cetate cu porțile deschise, iar pe latura de vest, cel al Brașovului, coroana și trunchiul cu rădăcinile unui copac.
Pe peretele interior se află următorul text: „Dem Andenken der vierzig Studenten, die hier am 16. Oktober 1612 im Kampfe für die Heimat ihr Leben liessen” (În memoria celor patruzeci de studenți care și-au dat viața aici pentru patrie la 16 octombrie 1612).
Arhitectul monumentului a fost Fritz Balthes, iar constructorul a fost Peter Gräf din Hălchiu, județul Brașov, care a supravegheat și finalizat lucrările la monument.
...
10 iunie - Monumentul studenților sași din Feldioara, Braşov
În anul 1612, după o încercare nereuşită de cucerire a Ţării Româneşti, principele Transilvaniei Gabriel Báthory a vrut să supună Cetatea Braşovului care era aliată cu domnitorul Munteniei.
Braşovul a rezistat atacului acestuia iar oştile lui Báthory s-au mulţumit să ocupe cetatea de la Feldioara, de unde au început să întreprindă raiduri de jefuire a satelor din Ţara Bârsei.
Văzând aceasta, proaspătul ales jude al Braşovului, Michael Weiss, a adunat în grabă o mică oştire din care făceau parte şi câteva zeci de "studenţi" - elevi ai gimnaziului Johannes Honterus, şi a încercat să elibereze cetatea Feldioara. Raportul de forţe a fost net defavorabil braşovenilor care, deşi au luptat vitejeşte, au fost înfrânţi iar Michael Weiss a fost capturat şi decapitat.
În memoria celor 39 (după alte surse 22) elevi saşi care au murit în bătălie, în anul 1912 a fost construit acest monument, se pare chiar pe locul unde au fost îngropaţi aceştia.
...
***
Monumentul studenților sași din Feldioara
Monumentul studenților sași din Feldioara, Braşov
Monument studenților - Feldioara
A fost construit între 1912-1913 la marginea sudvestică a satului Feldioara. A fost ridicat în memoria celor 40 de tineri studenți sași ai gimnaziului brașovean ”Johanes Honterus” căzuți în bătălia desfășurată la16 octombrie 1612 contra trupelor principelui Gabriel Bathory. .