categorii forum

100 de curiozităţi despre lumea în care trăim

Autor: Adrian Nicolae

100 de curiozitati despre lumea in care traim

Unele dintre statisticile de mai jos vi se vor părea amuzante în timp ce altele sunt cât se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, însă, să ne arate cât de puţine lucruri cunoaştem despre lumea care ne înconjoară. Demersul nostru include statistici din absolut toate domeniile de interes, de la date geografice şi zoologice până la cele politice şi militare... un melanj de informaţii mai mult sau mai puţin inedite care să vă descreţească frunţile şi care să vă permită câteva momente de reflecţie...

1.  Furnicile nu dorm niciodată.  Cu toate acestea, în zorii zilei, furnicile se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorţi.

2. Aproximativ 90% din populaţia întregii planete locuieşte în emisfera nordică.

3.  Cimpanzeii şi coţofenele sunt singurele animale care îşi pot recunoaşte imaginea într-o oglindă.

4.  Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca să reziste pentru cel puţin 2.000 de ani.  Cimentul folosit la ridicarea impresionantei construcţii nu se va întări complet decât peste 500 de ani.

5. În ciuda aparenţelor,  două treimi din suprafaţa întregului continent african se afla în emisfera nordică.

6. Dacă ţii un caras auriu într-o încăpere lipsită de lumină, acesta va deveni, în cele din urmă, alb.

7.  Irlanda este singura ţară europeană în care nu există şerpi.

8. În provincia Alberta din Canada au fost ucişi absolut toţi şoarecii. În prezent, este singura provincie din lume în care nu există asemenea rozătoare.

9. Ochiul unui struţ este mai mare decât creierul acestei păsări.

10.  Pentru fiecare om de pe Terra există circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depăşesc într-un raport de 10 la 1.

11.  Balena albastră este animalul care produce cele mai puternice sunete (până la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apă la o distanţă de până la 850 de kilometri.

12. Te-ai gândit câtă benzină ţi-ar trebui ca să poţi înconjura planeta cu propriul automobil ? Ei bine, în rezervorul unui avion Boeing poate încăpea suficient combustibil încât să poţi face acest lucru de patru ori.

13. Ştiţi care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume ? Dacă aţi răspuns islandezii, aţi dat răspunsul corect...

14. Ştiţi care este apetitul unui furnicar sud-american ? Ei bine, acesta poate ingera până la 30.000 de furnici... pe zi.

15. Cei mai tineri părinţi din istorie (doi copii cu vârste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.

16. Vreţi să ştiţi care este regiunea cu cea mai scăzută criminalitate ? Încercaţi Quebec, Canada. Rata criminalităţii în această zonă este similară cu cea înregistrată într-un parc Disney World, aproape 0.

17. Se estimează că în lume există circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele trăiesc numai în India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.

18. În urmă cu 5 ani, 60% dintre cumpărătorii din supermarketurile lumii plăteau cu bani gheaţă. Astăzi, procentul este de doar 50%. Se estimează că în anul 2011, doar 39% dintre cumpărători vor mai plăti cu bani gheaţă în detrimentul cardurilor.

19.  Pe suprafaţa unui corp uman trăiesc mai multe vietăţi decât oameni pe întreaga planetă.

20.  Bufniţele sunt singurele păsări care pot distinge culoarea albastră.

21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezintă lobi ai urechilor.

22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.

23. Deşi nu pare,  Chicago este mult mai aproape de Moscova decât este de Rio de Janeiro.

24. Lungimea unui elefant este egală, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decât un elefant adult.

25. Limba unui crocodil este imobilă. Ea este ataşată de cerul gurii acestui animal.

 

26.  Un om uita, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învăţat într-o zi.

 

27. Durata care îi ia unui fulg de zăpadă ca să ajungă de la nori până pe suprafaţa pământului ? Cel puţin o oră...

 

28. Cei mai mari iubitori ai cărnii de porc sunt danezii.  În Danemarca există de două ori mai mulţi porci decât întreaga populaţie umană a acestei ţări.

 

29.  Girafa este singurul animal care îşi poate introduce limba în ureche. Limba unei girafe adulte măsoară peste 50 de centimetri.

 

30. Biblioteca Universităţii din Indiana, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze şi greutatea cărţilor care vor fi depozitate în uriaşa clădire.

 

31. Cele mai numeroase vietăţi de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, până în prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii... de păianjeni.

 

32.  De peste 4.000 de ani, nicio specie animală nu a mai fost domesticită.

 

33. În prezent, pentru prima dată în istoria planetei, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani îl depăşeşte pe cel al copiilor cu vârsta sub 5 ani.

 

34. Credeţi că România este o ţară săraca ? Gândiţi-vă că una din cinci persoane de pe Terra trăieşte cu mai puţin de 1$ pe zi.

 

35. În Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casă să poarte centura de siguranţă în maşină.

 

 

36. O singură vaca poate produce într-un an mai mult lapte decât poate consuma un singur om... circa 200.000 de pahare pline cu lapte.

 

37. Plajele de nudişti pot fi periculoase pentru navele care circulă în apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a răsturnat pe ţărmul texan al Golfului Mexic după ce toţi pasagerii s-au îngrămădit pe aceeaşi parte a navei pentru a vedea nudiştii de pe o plajă din apropiere.

 

38. Ştiţi câte emailuri se trimit zilnic în toată lumea ? Peste 35 de miliarde...

 

39. Pentru fiecare tonă de peste prinsă în oceanele lumii, oamenii aruncă trei tone de gunoi în aceleaşi ape.

 

40.  Cea mai mare caracatiţă descoperită vreodată cantarea 4 tone. A fost vânătă în anul 1878, în nordul Oceanului Atlantic.

 

41.  Cea mai mare meduză observată vreodată avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se întindeau până la 36 de metri.

 

42. În statul american, Dakota de Nord, nu s-a înregistrat niciodată un cutremur.

 

43.  Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri în fiecare an.

 

44.  Rechinii sunt singurele animale despre care se ştie că nu se pot îmbolnăvi de cancer.

 

45. La Paz, Bolivia, este oraşul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Dată fiind altitudinea ridicată la care se afla (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate susţine un foc.

 

 

46. Tot în La Paz, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Şi cu toate acestea, niciodată nu s-a înregistrat o temperatură de 0 grade. Situaţia este identică şi în Punta Arenas, Chile sau Stanley, Insulele Falkland.

 

47. Absolut toţi creveţii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.

 

48. Dacă vreţi să fiţi în siguranţă în faţa unor nisipuri mişcătoare, întotdeauna să călăriţi un catâr. Dacă măgarii sau caii se scufundă în nisipurile mişcătoare, un catâr nu o va face niciodată.

 

49. Chiar şi astăzi,  90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.

 

50. Numai marea piramida a lui Keops conţine suficientă piatra încât să poate fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator.

 

51.  Cel mai mare şarpe veninos din lume este Cobra Regală. Aceasta poate atinge lungimi de până la 5,5 metri.

 

52.  O găină poate depune, în medie, până la 19 ouă pe an.

 

53. Cel mai mare restaurant McDonalds se afla în...  Beijing, China. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 2,6 kilometri pătraţi şi are nu mai puţin de 29 de case de marcat.

 

54. Vreţi să ştiţi în ce ţară se acordă cele mai lungi concedii ? Ei bine,  în Franţa statul asigura angajaţilor 5 săptămâni de concediu pe an. Cei mai mulţi francezi primesc, însă, două luni de concediu anual.

 

55.  Un cal adult poate consuma într-un an o cantitate de hrană ce depăşeşte de 7 ori propria sa greutate.

 

 

56. Ştiţi care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planetă ? Răspunsul corect este... chinezii. 41% dintre chinezi mănâncă, cel puţin o dată pe săptămână la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.

 

57. În rândul elefanţilor africani, atât masculii, cât şi femelele, poseda fildeşi, în vreme ce la elefanţii asiatici doar masculii se pot lăuda cu fildeşi.

 

58.  Există mai mulţi oameni care învaţă limba engleză în China decât cei care o vorbesc oficial în Statele Unite (peste 300 de milioane).

 

59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atât de subţiri încât niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.

 

60. Cea mai spectaculoasă evoluţie a preţurilor pe piaţa imobiliară s-a înregistrat în Irak. Dacă înaintea războiului o casă din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astăzi preţul a urcat până la 150.000 de dolari.

 

61. Numai în SUA există aproximativ 7.000 de tigri ţinuţi ca animale de casă.

 

62. În anul 2004, un studiu arată că una din şase fetiţe intra în perioada de pubertate la vârsta de 8 ani. În urmă cu un secol, doar o fetiţă din 100 atingea pubertatea la aceeaşi vârstă.

 

63. Până în prezent, Congresul american a alocat o sumă de 152.600.000.000 de dolari pentru războiul din Irak. Suma ar fi fost suficientă pentru a ridica 17.500 de şcoli.

 

64. Media zilnică a produselor care sunt oferite spre vânzare pe Ebay este de 18 milioane.

 

65. Doar 5% din suprafaţa acoperită de oceane pe Terra a fost cartografiata atât de detaliat pe cât a fost suprafaţa planetei Marte.

 

66. Vă gândiţi să jucaţi la loterie ? Atunci ar trebui să ştiţi că există mult mai multe şanse să muriţi în drum spre o reprezentanţă a loteriei decât să câştigaţi marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.

67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel încât să fie considerat „kusher”.

68. Dacă vorbiţi la telefonul mobil timp de o oră, numărul bacteriilor din urechea voastră va creşte de cel puţin 700 de ori.

69.  Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decât distanţa parcursă de fraţii Wright în primul lor zbor.

70. Circa 12 copii sunt oferiţi zilnic, în maternităţi, altor mame decât cele naturale. Aceasta statistică include toate ţările lumii.

71.  O femelă de dihor poate muri dacă, odată intrată în călduri, nu îşi va găsi un partener mascul.

72.  Absolut toţi copiii se nasc fără rotule. Ele se formează complet în intervalul de vârstă de 2-6 ani.

73. O persoană are în medie 1.460 de vise în fiecare an.

74. Un om, consuma, în medie, de-a lungul vieţii, o cantitate de hrană egală cu greutatea a şase elefanţi mături.

75. În spaţiu,  astronauţii nu pot plânge. În lipsa gravitaţiei, lacrimile nu pot curge (nici flatulenta nu este posibilă în stare de imponderabilitate).

 

76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pământul în fiecare minut.

 

77. În Bangladesh există o lege care permite autorităţilor să aresteze elevii cu vârste mai mari de 15 ani care copiază la examene.

 

78. Cel mai întâlnit nume bărbătesc de pe planetă este Mohammed.

 

79. Până în anul 1796, în SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astăzi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.

 

80. Aţi considerat vreodată că proiectul românesc „laptele şi cornul” are prea multe hibe ? Într-o şcoală din Virginia, SUA, elevii cu vârste între 7 şi 10 ani au fost serviţi, în cadrul unui proiect asemănător, cu cockteiluri margaritas. În urma scandalului de proporţii care s-a iscat, a reieşit că distribuitorii produselor confundaseră limonadă cu celebrele cockteiluri.

 

81. În Anglia este interzis prin lege ca vânzătoarele din magazine să îşi servească topless clienţii. Excepţie fac doar magazinele de peşti exotici din Liverpool.

 

82.  Doar o singură persoană din 2 miliarde va atinge vârsta de 116 ani.

 

83. Februarie 1865 este singură lună din istorie în care nu a fost înregistrată luna plină.

 

84.  În fiecare an, mai mulţi oameni sunt ucişi de măgari decât în accidente aviatice.

 

85. Numele original al Băncii Americii a fost Banca Italiei.

 

 

86. Cea mai mare piaţa de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Preţul unei astfel de maşini poate urca până la 200.000 de dolari, mai mult decât câştiga majoritatea cetăţenilor chinezi într-o viaţă.

 

87. În fiecare an,  60 de milioane de litri de petrol şi ulei sunt deversate în râuri şi fluvii până în oceane. Cantitatea o depaseseste pe cea pierdută de petrolierul Exxon Valdez în anul 1989  (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistică se referă numai la Statele Unite ale Americii.

 

88.  Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, câştiga anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decât toţi muncitorii din fabricile Nike, luaţi la un loc, din Malaezia.

 

89. Cele mai mari nave transoceanice plătesc câte 250.000 de dolari de fiecare dată când străbat Canalul Panama. Trebuie spus că o treime din economia acestui stat este susţinută de acest canal.

 

90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai puţin de 3.100.000 de piese diferite.

 

91.  Durerea are şi ea o unitate de măsură.  Aceasta se numeşte „dol” iar instrumentul menit să măsoare durerea se numeşte dolorimetru.

 

92. Se estimează că în Rusia există mai multe bancnote de 100 de dolari decât pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

 

93. V-aţi întrebat ce a fost mai întâi, oul sau găină ? Biblia a răspuns deja la această întrebare. Conform Genezei 1:20-22, găină a apărut înaintea oului.

 

94. În absolut toate ţările lumii, indiferent de cultură, religie sau zonă geografică,  soldaţii executa salutul numai cu mâna dreaptă.

 

95. Într-un studiu cu privire la relaţiile interfamiliale, 80% dintre bărbaţii căsătoriţi au declarat că şi-ar lega destinele de aceeaşi femeie dacă ar putea da timpul înapoi. Doar 50% dintre femei au declarat acelaşi lucru.

 

 

96. 90% dintre speciile de păsări sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleaşi preferinţe.

 

97.  De fiecare dată când linge un timbru, un om consuma 1/10 dintr-o calorie.

 

98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se afla numai în picioare.

 

99. În urmă cu 3.000 de ani,  majoritatea egiptenilor antici nu trăiau mai mult de 30 de ani.

 

100. Unghiile de la degetele mâinilor unui om cresc de patru ori mai repede decât cele de la picioare.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Cel mai mult m-a impresionat punctul 95.

    De ținut minte...

    Mulțumesc, restul au fost faine!

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Nicoleta Mija a postat o discuție
1 oră în urmă
Nicoleta Mija a postat o discuție
Acum 2 ore
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (4)
Acum 3 ore
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (3)
Acum 3 ore
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (2)
Acum 3 ore
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (1)
Acum 3 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 3 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
Acum 3 ore
Mai Mult…
-->