categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Vila Jean Șendrea din Tecuci - GALAȚI

Vila Jean Șendrea din municipiul Tecuci, județul Galați, destinație și denumiri alternative - Prefectura județului interbelic Tecuci, Casa pionierilor și șoimilor patriei, destinație și denumire actuală – Clubul copiilor, este o veche și frumoasă clădire, cu statut de monument istoric, situată pe Strada Galați, la nr.15. Membrii clubului copiilor tecuceni au obșinut numeroase premii la concursurile de Aeromodelism, Navomodelism, Informatică, dar, ca prin minune, în ultima vreme aceste cercuri aplicative nu se mai desfășoară deoarece s-au desființat posturile de instructori. În ultimul an s-au înscris în jur de 800 de copii din oraș și împrejurimi la cele 5 cercuri funcţionale:

  • Muzică instrumentală, unde pot studia pian, chitară electrică, orgă şi pot susţine recitaluri în mini-sala de concerte
  • Pictură, al cărui coordonator, Ioniţă Bebea, organizează anual Concursul Naţional „Ucenici la Porţile credinţei” şi aduce, tot anual, zeci de premii la alte competiţii naţionale şi internaţionale
  • Dans sportiv
  • Apicultură
  • Radio-construcţii, unde se predă codul Morse şi tainele electronicii.

Clubul copiilor este o instituie de stat pentru invatamant preuniversitar, cu personalitate juridica. Institutia a fost infiintata in anul 1953 cu denumirea de „Casa pionierilor si prescolarilor” si a avut un numar de 14 cercuri. In 1989 a avut cel mai mare numar de norme didactice, 24 de cercuri cu profil tehnico-stiintific si artistic. De la infiintare Clubul a oferit posibilitatea formarii si orientarii spre diferite profesii, precum si dezvoltarea unor pasiuni extraprofesionale a mii de elevi, care s-au bucurat de calitatile profesionale si umane a sute de cadre didactice. Localul institutiei este compus din doua corpuri de cladire: cladirea principala si cladirea anexa. Suprafata incintei este de 3718,37 mp, suprafata construita fiind de 894 mp. Sunt 12 sali de clasa, cancelarie, terasa, 3 holuri intrare, secretariat si birou director, fiind dotate cu 1 laptop, 1 videoproiector cu ecran, 34 calculatoare, 3 imprimante, copiatoareClubul beneficiaza de aparatura muzicala: pian, pianina, set tobe, 4 chitari electrice, statie amplificare, aparatura video-camera video si aparat foto-digital. Unitatea este monitorizata video si prin senzori de miscare conectati la firma de paza autorizata.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.04 - 2 raspunsuri

  • Statuia lui Decebal de la Deva, Hunedoara - 1937

  • Statuia pedestra a lui Decebal, Deva

    Statuia pedestra a lui Decebal - Deva

    Executata din bronz in marime naturala, aceasta statuie este primul monument ridicat in Deva. Statuia a fost dezvelita la data de 6 august 1937. Ea este amplasata in parcul orasului, in stanga intrarii principala si sta pe un soclu care are cateva trepte, toate din piatra de granit de la cariera Pietroasa din Deva. Statuia il reprezinta pe regele Decebal in picioare, rezemat de un scut. Pe fata soclului in partea de sus este sapata incriptia: "Decebal". Pe cele patru fete ale soclului au fost sapate basoreliefuri in bronz ce reprezinta urmatoarele imagini: in fata, legendara lupoaica alaptand pe

    Romulus si Remus, in dreapta Horia, Closca si Crisan, impreuna cu Avram Iancu, in stanga harta Romaniei intregite pe colturile de sus cu efigiile Regelui Ferdinand si Reginei Maria, iar in spate inscriptia: "Dar nestramutati stramosii/Tot cu arma-n maini au stat/Au vazut si munti de oase/Si de sange rauri rosii/Dar din tara lor nu-I scoase/Nici potop si nici furtuna". (Cosbuc).

    Lucrarea se datoreaza sculptorului Radu Manzat - Moga (1905-1950) profesor la liceul Avram Iancu din Brad si a fost executata in anul 1935. Ea nu a fost prea reusita datorita pozitiei mainilor lui Decebal care strica armonia miscarii si unitatii conceputa de sculptor, dar se spunea pe atunci ca aceste defecte s-ar datora puternicilor zilei care l-au obligat sa dea acea pozitie mainilor. Prin anii 1943-1944 acest sculptor a mai facut un exemplar al statuii lui Decebal, tot pentru orasul Deva, mai reusita ca documentare istorica si ca realizare artistica. Despre aceasta a doua lucrare se presupune ca s-ar fi trimis pentru turnare in bronz, dar nu se cunoaste ce s-a ales cu ea.
    In 1944, basorelieful reprezentand harta Romaniei intregite, a fost ridicat si locul a ramas gol pana in 1966 cand sa fixat un alt basorelief care reprezinta o scena de lupta daco-romana, lucrare intocmita de catre sculptorul Nicolae Adam din Orastie.
    Desi basorelieful este bine lucrat, ar fi fost mai potrivit ca el sa reprezinte harta Daciei intregi, peste care apoi sa apara o scena de lupta daco-romana.Stand de veghe la poalele Cetatii, statuia pedestra a lui Decebal, este probabil cel mai vizitat si fotografiat monument al orasului Deva.

    Dezvelirea statuii lui Decebal, la Deva. Vicarul Mitropoliei din Sibiu tine o cuvântare.

     Statuia pedestra a lui Decebal - Deva


    Statuia pedestra a lui Decebal - Deva

      Statuia pedestra a lui Decebal - Deva

    Statuia pedestra a lui Decebal - Deva

    Fișier:Statue of Decebal - Deva 01.jpg - Wikipedia

    Obiective turistice

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->