categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

10355551680?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat Sinagoga din Făgăraș - jud. BRAȘOV.

10355561673?profile=RESIZE_400x  10355570281?profile=RESIZE_400xSinagoga din municipiul Făgăraș, județul Brașov, este un vechi lăcaș evreiesc de cult, monument de cultură și arhitectură, cu statut de monument istoric ce a rezistat în picioare până în zilele noastre, fiind situat pe Strada Aron Pumnul, la nr. 12. Clădirea sinagogii a fost construită în anul 1870, având o arhitectură nu foarte des întâlnită în România, prin integrarea în acoperiș a turnului de la intrarea aflată pe strada Aaron Pumnul. În vârful acestuia, unul dintre ultimele vestigii ale faptului că acesta era un lăcaș de cult evreiesc – Steaua lui David, care a scăpat oricărei încercări de a fi furată sau distrusă odată cu închiderea definitivă a sinagogii în anii ’80, tocmai datorită locului în care se află. Interiorul foarte spațios al lăcașului de cult are un balcon în formă de ”U”, care, împreună cu restul clării, s-a degradat în timp. Odată cu închiderea singogii în 1986-1987, aceasta a intrat într-un amplu proces de degradare, ale cărui rezulate sunt vizibile – o bucată din acoprișul de pe latura sudică s-a prăbușit, majoritatea geamurilor au fost sparte, iar multe grilaje furate. Ocazional, în interiorul sinagogii și-au făcut apariția oameni fără adăpost. În anul 2019 au început lucrpri de reabilitare cu ajutorul unei sponsorizări din partea unei companii private, ulterior fiind continuate în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundaţia Comunitară „Ţara Făgăraşului” şi Ambulanţa Monumentelor. Până în prezent s-a refăcut întreg acoperișul și fațada clădirii deși în oraș nu mai există niciun evreu, ultimul, Josef Zajontz, a decedat îna nul 2013, iar ultimă slujbă religioasă aici a avut loc în anul 1987. Pentru că nu era în patrimoniul administrației publice, Primăria Făgăraș a semnat un contract cu Comunitatea Evreiască din Brașov, pentru a prelua gratuit această clădire pe o perioadă de 25 de ani. Astfel, Sinagoga va trece în custodia Muzeului  ,,Valer Literat” și după ce va fi reparată, renovată, va deveni un centru cultural internațional. Aceasta va fi inclusă în circuitul turistic al orașului Făgăraș.

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 3
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 13.14 - 3 raspunsuri

  • Hotelul Astoria Oradea a fost construit între anii 1902-1906 de către arhitectul Ferenc Sztarill, într-un stil arhitectural eclectic cu adânci urme de secession.

    In 1902 arhitectul Ferenc Sztarill a început construcția Palatului Sztarill la intersecția străzilor Pieței cu strada Teatrului. La vremea aceea Sztarill era recunoscut ca fiind unul dintre cei mai prolifici arhitecți ai vremii, fiind constructorul clădirilor “Vulturul Negru”, Casei Adorjan și al altor proiecte în stil eclectic din Oradea. Primul etaj al clădirii a fost inițial destinat locuințelor, iar la parter se afla Cafeneaua EMKE, un loc al discuțiilor aprinse despre literatură, politică și dragoste. Este locul în care poetul maghiar Ady Endre și-a întâlnit iubirea, pe Adel Brull, cea care avea să-i fie muză, inspirând multe versuri înflăcărate. In 1930 Palatul Sztarill devine Hotel Astoria, hotel care a funcționat numai pentru câțiva ani, până la începerea celui de-al doilea război mondial, reluându-și activitatea mulți ani mai târziu, în 1975.

    Alături de poezia arhitecturii, Hotelul Astoria a fost restaurat adăugându-i-se și elemente de noutate, combinând clasicul cu modernul.

    CPI (B7460) CARTE POSTALA - ORADEA. HOTEL

    În 1902, lângă impozanta clădire a Teatrului orădean, Sztarill Ferenc, cunoscut ca unul dintre cei mai productivi arhitecţi din oraş şi coordonator al lucrărilor la Palatul Vulturul Negru, a început construirea unei case cu două etaje. În stil neogotic cu elemente secession, cu frontoane înalte şi contururi curbate, Palatul Sztarill avea la etaje apartamente de închiriat, iar la parter cafeneaua Emke, ce avea să devină preferata scriitorilor şi ziariştilor vremii.

    Unul dintre clienţii fideli ai cafenelei a fost poetul Ady Endre, care a cunoscut-o aici pe Brüll Adel, orădeanca ce i-a devenit muză sub pseudonimul Léda.

    De vizitat: Palatul Sztarill, astazi Hotel Astoria | Oradea in imagini

    În 1904, Sztarill a cerut permisiunea Primăriei să-şi mărească palatul, pe locul depozitului de decoruri pe care teatrul îl avea în vecinătate, urmând să construiască un depozit în altă parte a oraşului. Oferta sa a fost refuzată, aşa că arhitectul a extins clădirea doar în direcţia străzii Teatrului de azi.

    Pe la 1930, Palatul Sztarill a fost transformat în hotel şi botezat Astoria. Câţiva ani mai târziu, al Doilea Război Mondial a dus la închiderea hotelului, iar încăperile de la etaj au redevenit apartamente. Cafeneaua a fost transformată în magazin de mercerie, iar apoi în spaţiu expoziţional.

    2015. Cafenea cu „coroană”

    În 1975, statul comunist a redeschis Hotelul Astoria, dar mobilierul secession original care umpluse hotelul şi cafeneaua a dispărut fără urme. În 1991, clădirea, ca şi altele din centrul istoric al Oradiei, a primit statutul de monument de arhitectură de categoria A, menit să-i asigure protecţie, iar 4 ani mai târziu, în mare secret, a fost privatizată dubios.

    Presa vremii a scris că Fondul Proprietatea a vândut palatul la preţul unui apartament cu 4 camere, şi chiar că muncitorilor li s-a cerut să distrugă terasa fostei cafenele Emke cu barosul, numai ca să pară o ruină care nu valora mare lucru.

    Cumpărătorii au fost fraţii Ioan şi Viorel Micula, care iniţial au transformat hotelul în sediu pentru propriile firme. În ultimul deceniu, proprietarii au comandat lucrări de reabilitare a faţadelor palatului, specialiştii reuşind să salveze în acest fel o parte din ornamentele originale.

    Ce poți vizita în Oradea? | Lasam Urme

    În prezent, clădirea are un sistem de iluminat arhitectural menit să-i scoată în evidenţă frumuseţea, dar considerat de unii specialiştii prea opulent. Palatul găzduieşte acum Grand Hotel Astoria, iar la parter cafeneaua Emke a fost înlocuită cu Crown Pub, un restaurant cu pretenţii exclusiviste.

    6 curiozități despre cafeneaua EMKE - Ghid Local Oradea

     

    Orasul cafenelelor: Frumoasa poveste a restaurantelor si localurilor...

    Oradea: Astoria Grand Hotel n | Astoria grand hotel was buil… | Flickr

     

  • Hotel Astoria Oradea

  • (Grand)  Hotel Restaurant/Cafenea Astoria - Oradea 1902-1906/1930 (fost Palatul Sztarill, cafeneaua Emke)

    03-emke_bihoreanul.jpg

    ...

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->