Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica catolică - DROBETA TURNU SEVERIN.

Biserica catolică din municipiul Turnul Severin, cunoscută sub numele Biserica Grecescu, după numele ctitorilor săi – Ioana și Ioan Stoian Grecescu -, nume oficial Biserica “Sfântul Anton”, este situată pe strada Aurelian, nr.24, în partea de vest a orașului, în proxima vecinătate a Spitalului Grecescu. Valoarea și frumusețea acestui lăcaș religios sunt date și de pictura interioară, creație a lui Gheorghe Tătărescu (1872). Cu râvnă și pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura, în anul 1898 Alexandru Răsmeriță, iar în anul 1908 Theodor Zarnea. Acoperișul bisericii a fost realizat pentru început din tablă de aramă, care a fost sustrasă de către nemți în anul 1917. Inițiativa construirii acestei biserici a fost lansată în anul 1860, pentru satisfacerea nevoilor spirituale ale comunității de această religie din oraș, însemnată ca număr și stare materială. Astfel, în anul 1858, comunitatea catolică din Severin număra 600 de suflete, fapt ce determină numirea unui preot stabil. În anul 1860, N. A. Niculescu, fost prefect de Mehedinți, donează două locuri pentru construcția bisericii. Parohia Turnu Severin a fost înființată în anul 1861, prin numirea preotului franciscan Probus Szabo ca misionar stabil în zonă. Intermediar între comunitatea romano-catolică și autoritățile administrative pentru construcția bisericii a fost un timp dr. Carol Davila. Donația lui N.A. Niculescu nu a fost recunoscută de primărie decât în 1864, la intervenția autorităților centrale. În acest an încep și preparativele de ridicare a bisericii și, concomitent, a școlii comunității catolice. Divergențele dintre comunitatea catolică din oraș și Arhiepiscopia romano catolică din București, au dus la amânarea începerii construcției bisericii până în anul 1885. Construcția a fost realizată în stil neogotic, biserica având următoarele dimensiuni: lungime 26 m, lățime 13 m, turla 28 m, cu o navă de 19 m lungime și 10, 5 m lățime, prezbiterul având 8, 25 m lungime și 5, 53 m lățime. Biserica a fost terminată și sfințită în 1887 de către Paul I. Palma, Arhiepiscop de București, însoțit de Hipolit Agosto, Episcop de Nicopole. Slujbele în noua biserică au început în 1888, iar hramul bisericii a fost fixat pe 8 decembrie („Neprihanita Zămislire”). Între anii 1903-1904, a fost finalizată turla, înzestrată cu trei clopote. Biserica a fost grav avariată în urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost reparată ulterior. Starea actuală a bisericii și a casei parohiale este foarte bună, deoarece între anii 1990-2000 s-au realizat multe lucrări. Actualmente, Biserica romano catolică constituie locul de închinăciune pentru cele 187 de familii și circa 450 de credincioși din parohia din Drobeta Turnu Severin.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.57 - 3 raspunsuri

  • Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare 

  • Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare 

  • Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare este un lăcaș de cult construit de credincioșii greco-catolici din Baia Mare între anii 1905-1911.
    Edificiul este declarat monument istoric (cod LMI MM-II-m-B-04471), alături de palatul episcopal al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș și fosta școală confesională (în prezent Șc. Gen. nr. 2), toate situate pe strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare.

    Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare - Wikipedia

    Catedralabaiamare.jpg

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->