categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Liceul tehnologic din municipiul Târnăveni, jud. MUREȘ.

Clădirea fostei Prefecturi a comitatului Târnava Mică, azi Liceul tehnologic din municipiul Târnăveni județul Mureș, este o clădire impozantă, cu statut de monument istoric, situată pe Strada Republicii,  nr. 30. Până la constituirea României întregite în anul 1918, localitatea Diciosinmartin (actualul municipiu Târnăveni) a fost reședinta comitatului Târnava Mică. Administrația locală susținea o școală de ucenici în următoarele profile: pantofari, croitori, brutari, etc, in functie de nevoile economice ale zonei. Astfel, in anul 1925 la incheierea anului de invățământ la "Scoala de ucenici industriali și meserii" terminau  212 elevi in diverse profile, număr semnificativ mai mare față de câteva zeci inainte de 1918. In paralel funcționa o școală care pregătea personal calificat de uzină pentru platforma chimică a orașului, cu completare in activitatea  metalurgică, care in anul 1938 fuzionează cu prima școală menționată. In anul 1941 in condiții de excepție, numărul absolvenților trece de 100. Din anul 1948, Scoala Profesională Tehnică de Chimie a funcționat in localul actual al Liceului Tehnologic, local care in perioada  regimului austro-ungar a fost al prefecturii Târnava Mică, apoi dupa 1918 al Prefecturii românești. In anul scolar 1948-1949, numărul elevilor pregatiți pentru domeniul industrial s-a ridicat la 281, școala având 25 de profesori titulari. Tot in acest an școlar au inceput pregătirea primilor maiștri. In anul 1955 denumirea scolii se schimba in "Scoala Tehnica de maiștri chimiști", iar apoi in "Grupul Scolar de Chimie Industriala Tarnaveni" până in 2004 când denumirea oficială a școlii devine "Colegiul Tehnic Târnăveni".  Intre anii 1955-1968 școala a pregătit maiștri chimiști, iar intre anii 1961-1963 in paralel și muncitori calificati necesari platformei chimice in continuă dezvoltare. Intre anii 1969-1971 a functionat ca "Scoala Postliceală de Chimie". In anul 1971 in cadrul școlii a inceput un curs liceal seral, iar din 1972 un curs liceal de zi, noul liceu industrial având dubla subordonare: Ministerul Invățământului și Ministerul Industriei Chimice. In anul 1978 a terminat prima promoție a liceului curs de zi -13 clase. Profilurile traditionale ale liceului au fost: chimia, mecanica, electrotehnica. Dupa 1990 au apărut profiluri noi: electromecanică - prima promotie fiind absolvenții din 1996, administrația publică, biologie-chimie, protecția mediului, mecanica-auto. In paralel a functionat și fincționează invățământul profesional, cu intermitență școala de maiștrii si școala postliceală, numărul elevilor fiind astăzi de peste 600. Incepând cu data de 1 noiembrie 2018, denumirea școlii devine Liceul Tehnologic Târnăveni.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.42 - 4 raspunsuri

  • Când am redeschis această pagină nu era nici un răspuns, acum văd deja 2 date cu numai 3-4 minute înaintea mea...

    Răspuns: Biserica Sfântul Nicolae - Roznov, Neamţ, România (monument istoric).

    Biserica Sfantul Nicolae din Roznov, Romania - Portal Turism

    Biserica „Sf. Nicolae”, Roznov - Monumente istorice din Neamț

    Sincer, a fost cea mai grea întrebare de azi, am stat toată seara şi jumătate din noapte să caut răspunsul. Felicitări organizatorilor!

  • Biserica Sfantul Nicolae (Biserica Roznoveanu), Roznov, jud Neamţ.

  • Când am redeschis această pagină nu era nici un răspuns, acum văd deja 2 date cu numai 3-4 minute înaintea mea...

    Răspuns: Biserica Sfântul Nicolae - Roznov, Neamţ, România (monument istoric).

    Biserica Sfantul Nicolae din Roznov, Romania - Portal Turism

    Biserica „Sf. Nicolae”, Roznov - Monumente istorice din Neamț

    Sincer, a fost cea mai grea întrebare de azi, am stat toată seara şi jumătate din noapte să caut răspunsul. Felicitări organizatorilor!

  • Patru obiective din orașul Roznov sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monumente de interes local:

    - Unul este un sit arheologic, aflat în punctul „la Lutărie” din zona satului Slobozia, sit ce cuprinde o așezare din secolele al II-lea–al III-lea e.n.
    - Altele două sunt clasificate ca monumente de arhitectură — beciurile hanului Roznovanu (secolul al XVII-lea) și Biserica „Sfântul Nicolae”. Ultima este cunoscută și ca Biserica Roznovanu, fiind construită în stil rusesc între 1890-1892 ca și ctitorie a colonelului Gheorghe Ruset Roznovanu, după planurile arhitectului rus Nikolai Vladimirovici Sultanef[16]. În jurul acesteia de găsește un parc dendrologic care conține și Castelul Roznovanu. Parcul are circa 3 ha și adăpostește arbori seculari (stejari, fagi, castani) și specii rare (tisă, brad argintiu, salcâm japonez, etc.)

    - Obeliscul eroilor din Războiul Ruso-Turc (1877-1878), ridicat în 1908 de către Vincenzo Puschiasis aflat în același parc, este clasificat ca monument de for public. Tot același sculptor a ridicat în Roznov și un Monument al Eroilor.

    Răspuns: Biserica Sfantul Nicolae (Biserica Roznoveanu), Roznov, jud Neamţ.

    Roznov

  • Biserica din Roznov este una dintre frumoasele biserici ortodoxe aflate in jurul localitatii Piatra Neamt. Prin secolul al XV-lea, in drumul lor spre Bacau, negustorii nemti care isi facusera un depozit de marfuri langa orasul Piatra Neamt, poposeau intr-un loc de o frumusete magnifica, pentru a admira trandafirii de aici. Ei au numit locul "rosen hoff", adica "gradini cu trandafiri". Ulterior, numirea acestui loc a inceput a fi pronuntata "Roznou", iar in cele din urma "Roznov".

    Inchinata sfintilor ierarhi Nicolae si Alexandru, biserica a fost zidita intr-un stil arhitectural specific rusesc, in centrul localitatii Roznov, de catre colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu, renumit proprietar si om politic de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea.”

    https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-sfantul-n...

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->