categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Monumentul ridicat în memoria împărătesei Austriei - Elisabeta (SISI). localitatea BREȚCU, pasul Oituz, județul COVASNA

Mai jos admiri o veche carte poștală reprezentând Monumentul ridicat la Brețcu, județul Covasna în memoria împărătesei Elisabeta a Austriei. În anul anul 1899 pe raza localității covăsnene Brețcu pe marginea unui drum circulat s-a ridicat un monument – gen obelisc – în memoria împărătesei Elisabeta a Austria, cunoscută și sub numele de Sisi. Ea a trăit în perioada 24 decembrie 1837 – 10 septembrie 1898 fiind soția împăratului Franz Joseph al Austriei. Numele întreg al personajului era Prințesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach, ea căsătorindu-se la vâsta fragedă de 16 ani cu împăratul Franz Joseph, deși erau veri buni. Căsătoria ei s-a consumat de-abia în a 3-a noapte. Cu timpul relațiile ei cu soțul s-au răcit, spre sfârșitul vieții căutându-i o amantă soțului ei. Datorită unui profesor care a inițiat-o în tainele limbii maghiare ea a devenit foarte populară în Ungaria, adeseori ea pronunțîndu-se pentru libertatea acestei țări.

***

Ca om politic Elisabeta credea în republică, considerând-o mai bună decât imperiul. Pe data de 10 septembrie 1898 în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Lucheni, care avea ca țintă inițială pe prințul de Orleans, care nu a mai sosit la Geneva, deci din greșeală. A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială. Elisabeta, „împărăteasa fără voie” a fost o femeie depresivă și nefericită. Se simțea sufocată în anturajul de la Viena, de unde încerca să scape, prin călărit, poezii, călătorit. A fost o femeie frumoasă, faima frumuseții ei ajungând până în Orient. Ambasadorul Persiei a refuzat să plece dintr-o vizită oficială până ce a văzut-o. Piesa ei de rezistență era părul foarte lung și frumos, îngrijit de coafeza sa preferată, Fanny.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.37 - 4 raspunsuri

  • Sanatoriul TBC din Moroieni, Dâmboviţa.

    43a5e704_o.jpeg

  • Sanatoriul TBC de la Moroieni

  • Sanatoriul Moroeni, candva al doilea sanatoriu TBC din Europa si o bijuterie arhitecturala in mijlocul unei paduri de fagi

    In 1938, dupa doar 2 ani de construire, in muntii din judetul Dambovita, in mijlocul unei paduri de fagi, langa un izvor se inaugureaza sanatoriul TBC Moroeni, la vremea lui, cu cele 600 de paturi era al doilea ca marime din Europa. La scurt timp dupa inaugurare sanatoriul devine varful de lance al medicinei pneumologice romanesti, aici avand loc prima tomografie clasica si prima branhoscopie din Romania , precum si numeroase cercetari pentru imbunatatirea chirurgiei toracice.
    Sanatoriul Moroeni, candva al doilea sanatoriu TBC din Europa si o ...
    Sanatoriul Moroeni, candva al doilea sanatoriu TBC din Europa si o ...

    Cladirea in stil art deco era alcatuita din 3 corpuri : un corp central cu 10 etaje si terasa si doua aripi cu 4, respectiv 2 etaje. Tot pe domeniul centrului medical se ridica si o mica vila cu destinatia de locuinta pentru directorul spitalului, medicul Sextil Rusu. Pe lateralele aripilor dinspre corpul central sunt executate o serie de basoreliefuri cu tematica medicala, o parte fiind pastrate pana astazi. Imobilul poarta semnatura arhitectului italian Antonio Viecelli. Un fapt interesant este constructorul, liderul echipei fiind nimeni altul decat "parintele" Cazinoului din Constanta, Daniel Renard.
    152_001.jpg

    sanatoriul vazut de pe terasa vilei directorului
    133_001.jpg
    452_001.jpg
    009_001.jpg

    Toate corpurile de cladire dispuneau de terase generoase cu o superba priveliste catre localitatile Glod si Moroeni. In jurul cladirii se amenajeaza un parc in terase decorat cu numeroase plante dar si fantani arteziene.
    719_001.jpg
    508_001.jpg

    1937 sanatoriul in constructie
    873_001.jpg?profile=RESIZE_710x

    bazinul artezian, in fundal se vede vila directorului sanatoriului
  • 5910651856?profile=RESIZE_710x

  • Sanatoriul TBC de la Moroieni, construit în urmă cu 78 de ani.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->