Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Sanatoriul din Moroeni - DÂMBOVIȚA

Mai jos admiri o veche carte poștală reprezentând Sanatoriul din comuna Moroeni, județul Dâmbovița. În comuna dâmbovițeană Moroeni, într-un peisaj montan feeric, undeva în Munții Bucegi, la altitudinea de 1000 de metri, există un Sanatoriu (unitate spitalicească) pentru persoanele bolnave de tuberculoză. Este o clădire superbă situată într-un cadru natural superb. În anul 1938, după doar doi ani de construire, în munții din județul Dâmbovița, în mijlocul unei păduri de fagi, lângă un izvor se inaugurează Sanatoriul TBC Moroeni, la vremea lui, cu cele 600 de paturi era al doilea ca mărime Europa. La scurt timp după inaugurare sanatoriul devine vârful de lance al medicinei pneumologice românești, aici având loc prima tomografie clasică și prima bronhoscopie din România precum și numeroase cercetări pentru îmbunătățirea chirurgiei toracice. Clădirea în stil art deco este alcătuită din trei corpuri: un corp central cu zece etaje și terasa și două aripi cu patru, respectiv două etaje. Tot pe domeniul centrului medical se ridică și o mică vilă cu destinația de locuință pentru directorul spitalului, medicul Sextil Rusu. Pe lateralele aripilor dinspre corpul central sunt executate o serie de basoreliefuri cu tematică medicală, o parte fiind păstrate până astăzi. Imobilul poartă semnătura arhitectului italian Antonio Viecelli. Un fapt interesant este constructorul, liderul echipei fiind nimeni altul decât “părintele” Cazinoului din Constanța, Daniel Renard. Toate corpurile de clădire dispun de terase generoase cu o superbă priveliște spre localitățile Glod și Moroeni. În jurul sanatoriului s-a amenajat un parc în terase, decorat cu numeroase plante dar și fântâni arteziene. Și era anul 1938!   

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.33 - 4 raspunsuri

  • Sediul Facultății de Mecanică a Universității din Craiova

  • Facultatea de Mecanică a Universității din Craiova, fosta Şcoală Normală de Băieți

  • Sediul Facultății de Mecanică a Universității din Craiova.

  • FACULTATEA DE MECANICĂ A UNIVERSITĂȚII DIN CRAIOVA, FOSTA ȘCOALĂ NORMALĂ DE BĂIEȚI

    Fosta Școală Normală de Băieți din Craiova este o clădire monumentală, aflată pe Calea București, nr. 107. Operă a arhitectului Constantin Băicoianu, edificiul a fost construit în perioada 1898-1901 ca sediu pentru Școala Normală de Băieți. Ulterior, clădirea a găzuit mai multe instituții de învățământ, în prezent fiind sediul Facultății de Mecanică a Universității din Craiova.

    Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova

    Fosta Scoala Normala de Baieti Craiova

    Construirea clădirii

    La 1 octombrie 1870 își deschidea cursurile Școala Normală de Băieți din Craiova, ca școală a Consiliului Județean Dolj. În 1889, Consiliul permanent hotăra suprimarea activității școlii, din cauza lipsei de fonduri datorată construirii Palatului de Justiție. Abia 4 ani mai târziu, în 1893, școala își relua activitatea.

    De la înființarea instituției în 1870, Școala Normală și-a schimbat de mai multe ori localul. Prima clădire desemnată să servească drept sediu  a fost casa care a aparținut lui Grigore Mihăescu, profesor al Școlii Centrale. Ulterior, școala s-a mutat în Casele Constantin Olteanu și, la începutul anului școlar 1872-1873, în casele lui Ion Broșteanu. În 1875, Comitetul permanent a cumpărat, pe seama școlii, cu suma de 38.000 lei, casele pitarului Dimitrie Geanoglu. Din 1893, școala a funcționat în casele Otetelișanu din strada Sf. Mina (ulterior str. Comuna din Paris, în prezent str. Constantin Lecca); apoi, în 1895, s-a mutat în casele Bucureșteanu, având dormitoarele și școala de aplicație în casele lui Mihail Haralambie.

    Craiova - Scoala de baieti 1910. Sursa foto.maglina.ro

    Craiova – Scoala de baieti 1910. Sursa foto.maglina.ro

    Dar abia în timpul mandatului de Ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice al lui Spiru Haret, între 1898 și 1901, s-a construit un local propriu pentru Școala Normală din Craiova, pe Calea București, la nr. 165. Arhitect șef a fost Constantin Băicoianu, iar antreprenori – italienii Ollivero și Albertazi. Constantin Băicoianu (n. 1859 – d. 1929) a proiectat sau colaborat la construcția a numeroase edificii monumentale ale epocii: Ateneul Român, Banca Națională a României din București, Liceul „Roman-Vodă” din Roman, Liceul „Unirea” din Focșani, și a contribuit la refacerea ansamblului Mănăstirii Mihai Vodă din capitală.

    Conform lui Ilie Popescu-Teiușan, construcția localului Școlii Normale de Băieți “a început din inițiativa Marelui ministru Spiru Haret, care o și inaugurează”.

    Craiova - Scoala normala de baieti 1940. Sursa foto.maglina.ro

    Craiova – Scoala normala de baieti 1940. Sursa foto.maglina.ro

    Clădirea, construită din cărămidă și acoperită cu țiglă și tablă, având parter și etaj, avea “15 săli de clasă, 6 cancelarii și birouri, 2 laboratoare, 1 amfiteatru, 1 sală de bibliotecă, 2 ateliere, 7 dormitoare, 1 bucătărie, 1 sufragerie etc., la care se adăugau locuința directorului (8 camere), infirmeria, spălătoria și baia etc”.

    De-a lungul timpului, localul de școală a găzduit mai multe instituții de învățământ. În anii ’50 a fost sediul Școlii Pedagogice de Băieți, iar din 1977 găzduiește Facultatea de Mecanică din Craiova.

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Mai Mult…
-->