Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Catedrala Sf Voievozi din TG.JIU

Catedrala „Sfinții Voievozi” este un important monument istoric, de cultură și arhitectură aflat în Piața Victoriei din municipiul Târgu Jiu. Edificiul, aflat în Piața Victoriei, în fața Palatului Comunal, este ctitoria negustorilor Dobre Sîrbu și Radu Cupetu ale căror portrete pot fi văzute în pronaos. Construcția s-a realizat între 1748-1764, imobilul fiind cunoscut și sub numele Biserica Negustorilor, Biserica Domnească și chiar Biserica "de la Jii". Planul bisericii este în formă de cruce. Din cauza războaielor ruso-austro-turce, biserica a avut de suferit, fiind reparată în mai multe rânduri, cu sprijin domnesc, mai întâi de către Alexandru C. Moruzzi la 1793, apoi de Ioan Caragea voievod, la 1813. Pe lângă  biserică au funcţionat în perioada respectivă chilii în care a fost amenajată o şcoală domnească, care a fost mutată apoi la Şcoala Normală, Colegiul Naţional „Spiru Haret“. În anul 1843, cu ajutorul lui Pavel Kisseleff se zugrăvește și înfrumusețează catapeteasma, iar în anul 1855 pictura în stilul bizantin este acoperită cu pictura în stilul renașterii de către pictorul Mișu Popp. Această catedrală este unica din Gorj şi printre puţinele din ţară care, pe tâmpla exterioară, în loc de sfinţi, are pictaţi filozofi, prooroci şi sibile (preotese având darul profeției). Creaţia îi aparţine pictorului Iosif Keber, considerat al doilea mare artist al municipiului Târgu Jiu, după Constantin Brâncuşi. Pentru că se afla în faţa sediului judeţenei de partid, în perioada comunistă, biserica a fost vizată pentru demolare. Intervenţia energică a unor cercetători la responsabilii locali de partid a salvat lăcaşul. Cu toate acestea, în 1960, biserica a fost închisă cultului, pentru ca la începutul anilor 80 să fie redeschisă ca muzeu. A fost redată cultului în seara de 24 decembrie 1989, pentru ca ulterior să intre într-un amplu program de restaurare.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 13.10 - 3 raspunsuri

  • SCURT ISTORIC AL COLEGIULUI NAȚIONAL DE AGRICULTURĂ ȘI ECONOMIE

          Piatra de temelie a clădirii Colegiului Național de Agricultură și Economie Tecuci a fost pusă în prezența Ministrului Instrucțiunii Publice dr.    C. Anghelescu, la 6 decembrie 1923. A fost proiectată pentru Școala Normală de Băieți Tecuci de către arhitectul Constantin Nănescu iar realizarea ei demarează în primăvara   anului 1924. În 1930 Școala Normală de Băieți își încetează existența și se dă spre administrare Primăriei din Tecuci. Din 1930 și până în momentul cutremurului din 1940   Școala Comercială Elementară, apoi Liceu Comercial, și-a desfășurat activitatea în "frumosul imobil cu etaj" al fostei Școli Normale de Băieți. 

         În 1950 la 1 septembrie, prin Decizia Ministerului Agriculturii și Silviculturii se înființează Școală Medie Tehnică Agricolă Tecuci, clădirea fiind preluată de Ministerul Agriculturii și Silviculturii, care o reface până în 1958.

         În decursul celor 92 de ani de existență, Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci a cunoscut mai multe forme de organizare ca urmare a legilor ce au produs modificări în structura învățământului din țara noastră, școala și-a păstrat Domeniul agricol și economic cu calificările profesionale specifice acestor domenii de învățământ:

    1. 1930 – 1940 - Școala Comercială Elementară / Liceu Comercial
    2. 1950 – 1955 - Școală Medie Tehnică Agricolă
    3. 1955 – 1966 – Centru Școlar Agricol
    4. 1966 – 1975 – Liceul Agricol
    5. 1975 – 1990 – Liceul Agroindustrial
    6. 1990 – 2004 – Grupul Școlar Agricol​
    1.  2004 – prezent - Colegiul Național de Agricultură și Economie – Tecuci
  • Colegiul National de Agricultura si Economie Tecuci.

  • Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci

    Piatra de temelie a cladirii Colegiului National de Agricultura si Economie a fost pusa in prezenta Ministrului Invatamantului dr. C. Anghelescu la 6 decembrie 1923. A fost proiectata pentru Scoala Normala de Baieti Tecuci de catre arhitectul Constantin Nanescu iar realizarea ei demareaza in primavara anului 1924. In 1930 Scoala de Baieti isi inceteaza existenta si se da spre administrare Primariei Tecuci. Din 1930 si pana in momentul cutremurului din 1940 Scoala Comerciala Elementara , apoi Liceu Comercial, si-a desfasurat activitatea in frumosul imobil cu etaj al fostei Scoli Normale de Baieti. In 1950 odata cu infiintarea Scolii Medii Tehnice Agricole Tecuci,  cladirea este preluata de Ministerul Agriculturii si Silviculturii care o reface pana in 1958. Grupul Scolar Agricol Tecuci a luat fiinta prin Decizia Ministerului Agriculturii si Silviculturii ca Scoala Medie Tehnica Agricola la 1 septembrie 1950. In decursul celor 60 de ani de existenta de invatamant agricol, Colegiul a cunosut mai multe forme de organizare, ca urmare a legilor ce au produs modificari in structura invatamantului din tara noastra: intre 1950-1955 este Scoala Medie Tehnica Agricola; intre 1955-1966 Centru Scolar Agricol; intre anii 1966-1975 Liceul Agricol; 1975-1990 Liceul Agroindustrial; 1990-2004 Grup Scolar Agricol; din 2004 pana in prezent Colegiul National de Agricultura si Economie.

    Epaminonda's Blog.....: MONEDE COROANE CEHE DE COLECȚIE - 10

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Mai Mult…
-->