21 octombrie: Ziua Mărului

sursa: diane.ro

Ziua Mărului este sărbătorită an de an pe 21 octombrie, într-o perioadă când în livezi nu numai frunzele toamnei, ci și diverse tipuri ale acestui fruct dau naștere unei simfonii a culorilor din care se evidențiază roșul, galbenul, auriul și chiar verdele.

Ziua Mărului a fost creată de organizația de caritate Common Ground pe 21 octombrie 1990, în scopul de a crește conștientizarea despre importanța diversității în diferite comunități, a celebra unul din cele mai savuroase fructe, a prilejui împărtășirea bucuriilor și distracțiilor asociate cu merele. 

21 octombrie: Ziua Mărului

Iubitorii lor ne reamintesc în această zi că, într-o multitudine de forme și nuanțe coloristice, acestea apar în peste 7.500 de varietăți pe tot globul! Printre acestea, putem remarca soiuri precum mărul Pătul, cel Crețesc, Bot de iepure (Red Delicious), Jonathan, Golden Delicious, Idarel, Renet, Simirenk, Jonagold și Florina.

Potrivit cercetătorilor, cei mai timpurii meri sălbatici de pe pământ creșteau în Asia Centrală cu 10-20 de milioane de ani în urmă. Deși inițial aveau un gust acru, odată cu timpul au început să dea roade tot mai dulci. Din această cauză, au devenit o hrană foarte căutată de animalele sălbatice (ierbivore, desigur), care au contribuit astfel la răspândirea lor pe tot continentul. 

Se pare că au ajuns în Europa prin secolul al XVII-lea î.Hr., și au fost cultivați și dezvoltați apoi de romani, astfel încât fructele lor să fie mai mari și mai dulci, așa cum le știm în zilele noastre.

Prescrise de Pliniu cel Bătrân pentru afecțiuni ale stomacului, și de călugărița Hildegard von Bingen pentru dureri de splină, ficat și migrene, merele sunt vestite în prezent pentru acțiunile lor antiseptice, intestinale, depurative, laxative, diuretice și tonice, fiind recomandate în anemii, reumatism, gastrite, insomnie, astenie, surmenaj, diabet, stări febrile, convalescență și graviditate.

Poți marca ziua de 21 octombrie prin includerea merelor crude în meniul tău sau prin folosirea lor în prepararea unor mâncăruri,  plăcinte sau prăjituri delicioase!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->