Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica Uspenia - BOTOȘANI
Biserica Adormirea Maicii Domnului (Uspenia sau Ospenia) din Botoșani este cea de-a doua ctitorie a Elenei Rareș, soția lui Petru Rareș. A fost ridicată în 1552 și a urmărit modelul bisericii Sf. Nicolae a lui Ștefan cel Mare.Meșterii veacului al XVI-lea au reprodus planul și structura prototipului botoșănean până la elementele de detaliu ca, de exemplu, decorul calotei pronaosului realizat cu nervuri ceramice dispuse după un desen simplificat, în formă de cruce. Turla cu 12 laturi a primit aceeași subliniere în compoziția exterioară, prin dubla bază stelată cu 8 colțuri. Decorul arhitectural ,alcătuit din firide și ocnițe, a fost completat cu discuri smălțuite în culorile galben și verde și - probabil - cu zugrăveli policrome. Biserica a fost reparată în anii 1724 - 1725 de către voievodul Ion Mihail Racoviță, dar stadiul cercetării nu permite constatarea unor transformări introduse cu această ocazie. În schimb, intervenția din anul 1819, consemnată cu inscripție, a dat bisericii aspectul de astăzi, adăugând pe latura de vest un turn-clopotniță în stil clasicist, admirabil proporționat. Corpul bisericii a fost unificat cu clopotnița prin ridicarea zidăriei triconcului la nivelul unei cornișe generale susținută de console, acoperindu-se astfel baza stelată inferioară a turlei. Cu înfățișarea actuală, Uspenia ilustrează două faze majore ale arhitecturii moldovenești: faza primei jumătăți a veacului al XVI-lea, în care inovațiile decorului policrom îmbracă structurile tradiționale și clasicismul începutului veacului al XIX-lea. Păstrarea Uspeniei ferită de transformările estetizante suferite de celelalte două ctitorii domnești va permite efectuarea unei restaurări, care să cuprindă, în linii mari, readucerea golurilor de ferestre la dimensiunile epocii și dezvelirea paramentului originar al primei faze de construcție, păstrând însă aportul valoros al veacului al XIX-lea, inclusiv învelitorile de factură barocă. Pictura interioară a bisericii a fost refăcută complet după Revoluția din anul 1989. În curtea bisericii tronează maiestuos statuia poetului national Mihai Eminescu, care a fost botezat chiar în această biserică.
Răspunsuri
ora 10.52 - 5 raspunsuri
Biserica Sfântul Martin, unul dintre cele mai vechi monumente din Brașov
Biserica Sfântul Martin este amplasată pe Dealul Martinsberg și este puțin cunoscută brașovenilor. Este o adevărată bijuterie arhitectonică și poate fi considerată sora mai mică a celebrei Biserici Negre din Brașov, ambele având elemente specifice stilului gotic.
Datele despre anul exact al construirii bisericii sunt incerte, dar există date că micuţul aşezământ are o istorie de aproape 800 de ani. Se spune că biserica ar fi fost prima primărie a oraşului. De asemenea Biserica Sfântul Martin este şi locul unde s-a consfinţit un mare eveniment istoric. Aici, în 1395 s-a semnat tratatul de alianţă antiotomană dintre Mircea cel Bătrân şi Sigismund de Luxemburg.
De-a lungul secolelor biserica a suferit modificări, iar înfăţişarea ei actuală datează de la 1792, când a fost mărită ca suprafaţă. Altarul în stil baroc datează din anul 1730. Amvonul a fost construit spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar galeria de lemn din anul 1820 poartă însemnele multor bresle locale.
Braşov - Biserica Sfântul Martin, locul unde Mircea Cel Bătrân şi Sigismund de Luxeburg au semnat tratatul de alianţă împotriva turcilor.
Micuţă biserică este amplasată pe Dealul Martinsberg şi este puţin cunoscută braşovenilor. Este unul dintre cele mai vechi monumente din Braşov. Biserica Sfântul Martin din Braşov este o adevărată bijuterie arhitectonică. Poate fi considerată sora mai mică a celebrei Biserici negre din Braşov, ambele lăcaşuri de cult având element specifice stilului gotic. Datele despre anul exact al construirii bisericii sunt incerte, dar există date că micuţul aşezământ are o istorie de aproape 800 de ani. Istoricii spun că anul 1235 este cel mai probabil anul în care a început construcţia bisericii. Se spună că biserica a fost construită de călugării franciscani care au fost ulterior alungaţi de adepţii luteranismului.
A fost închinată Sfântului Martin protectorul minerilor. Se spune că biserica ar fi fost prima primărie a oraşului.
De asemenea Biserica Sfântul Martin este şi locul unde s-a consfinţit un mare eveniment istoric. Aici, în 1395 s-a semnat tratatul de alianţă antiotomană dintre Mircea cel Bătrân şi Sigismund de Luxemburg. De-a lungul secolelor biserica a suferit modificări, iar înfăţişarea ei actuală datează de la 1792, când a fost mărită ca suprafaţă. Altarul în stil baroc datează din anul 1730. Amvonul a fost construit spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar galeria de lemn din anul 1820 poartă însemnele multor bresle locale.
Biserica Sfântul Martin din Braşov
Biserica Sfântul Martin din Braşov
Biserica Sfântul Martin din Braşov este o biserică evanghelică-luterană și unul dintre cele mai vechi monumente din Brașov. Edificiul a fost inițial biserică romano-catolică și l-a avut drept patron pe Sf. Martin de Tours.
Adresa: Strada Dealul de Jos 12, Brașov 500080
Se crede că zidirea bisericii a început în anul 1235. În anul 1395 regele Sigismund a comandat o slujbă aici, pe una dintre uși este înscris anul 1522, iar pe clopotul bisericii "Magister Andreas de brash, anno 1521". După unii istorici primii proprietari ai mănăstirii au fost călugării franciscani, care au fost alungați pe măsura pătrunderii luteranismului. În presupusa clădire a mănăstirii, în casa parohială de acum se pare că a fost prima locație a primăriei orașului, locul unde în 1395 s-a semnat tratatul de alianță între Mircea cel Bătrân și Sigismund de Luxemburg. Înfățișarea actuală a bisericii datează din 1792 când suprafața a fost dublată. Din acea vreme datează și decorațiunile interioare.
Biserca aparține de Biserica Evanghelică C.A. din Brașov (Honterusgemeinde), slujbă se ține odată pe lună, în prima duminică, în limba română.