Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica reformată din Odorheiul Secuiesc- HARGHITA

 

Biserica reformată din municipiul Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, este un lăcaș de cult – monument istoric, situat pe Strada Rakoczi, la nr.17. Biserica s-a construit în anii 1780 – 1781 în centrul orașului împărțind Piața Mare în două piețe mai mici. Cele două piețe de numesc: Piața Libertății (denumiri alternative Piața de Jos sau Piața Batthyany) și Piața Marton Aron (denumiri alternative Piața de Sus sau Piața Deak). Constructorul bisericii a fost Baczkamadarasi Kis Gergely (1737 - 1787), renumitul profesor-rector al colegiului reformat. Această biserică s-a ridicat pe ruinele Capelei Sfânta Ana. Pe acoperiș și astăzi este vizibilă inscripția KG1781, care înseamnă anul terminării construcției și inițialele lui Kis Gergely, căruia i se datorează ridicarea bisericii. În anul 1783 s-au cumpărat și montat clopotele iar în anul 1874 s-a montat ceasul din turn. Biserica, având o suprafaţă de 588 metri pătrați are un aspect simplu, prezentând caracteristici ale barocului şi ale clasicismului. Interiorul armonios este acoperit de arcade, fiind defalcat de două galerii lateral şi o strană pentru orgă. Galeriile sunt plasate pe piloane, acestea la rândul lor fiind delimitate de arcade în formă de semicerc.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.47 - 3 raspunsuri

  • Mânăstirea Pasărea - Ilfov

    Mănăstire de măicuțe

    Adresa : sat Brănești, com. Brănești, judetul Ilfov

    Sfinte moaște : moaștele Sfântului Pantelimon, Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului si Icoana Domnului Iisus Hristos cu globul binecuvântând

  • Mănăstirea Pasărea (loc. Pasărea, com. Brăneşti, sat. Brăneşti, jud. Ilfov) este un monument istoric și de artă aflat la 29 km est de București, ctitorită la începutul secolului al XIX-lea pe malul Lacului Pustnicu și la marginea pădurii cu același nume, parte din ceea ce erau odinioară Codrii Vlăsiei.

     

    800px-RO_IF_Pasarea_Trinity_church_2.jpg?profile=RESIZE_710xExistă mai multe legende care explică numele mănăstirii. Cea mai plauzibilă este aceea că numele i-ar veni de la stolurile de păsări care viețuiau în pădurea înconjurătoare. Mănăstirea îi are ca ctitori pe arhimandritul Timotei, care a ridicat aici o biserică din lemn în 1813, și pe Sfântul Calinic de la Cernica.

    Biserica din lemn s-a prăbușit la cutremurul din 1838. Biserica mare a fost reconstruită de Sfântul Calinic, pe când era stareț la Mănăstirea Cernica, în 1846, în timp ce biserica din cimitir fusese ridicată tot de el la 1834.

    La această mănăstire de maici s-a călugărit spre sfârșitul vieții mama Sfântului Calinic, Floarea, devenită schimonahia Filoteia. În plan spiritual, Mănăstirea Pasărea este sora geamană a Mânăstirii Cernica, nu doar pentru că au același sfânt ctitor, ci și după tipicul Sfântului Sava, după care se conduc amândouă mânăstirile.

     

    Mănăstirea are ca hram "Sfânta Treime" la biserica mare și "Adormirea Maicii Domnului" la biserica din cimitir și se poate lăuda cu o bogată colecție de artă veche bisericească: icoane, ceramică, broderii, precum și mulaje în ghips aparținând sculptorului G. D. Anghel - cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Roman – și care și-a trăit aici ultimii ani ai vieții, fiind înmormântat în cimitirul mânăstirii. Cea mai de preț comoară a mânăstirii o reprezintă racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, Sfântului Mucenic Mina și Sfântului Mercurie.

    Datorită marii valori istorice și artistice, Mănăstirea Pasărea a fost declarată în 1955 monument istoric și a fost restaurată prin grija Patriarhului Iustinian.

    În atelierele mânăstirii funcționează ateliere de croitorie pentru veșminte preoțești, cruciulițe și icoane.

    Pictura a fost realizată de aceiași meșteri de la Cernica, Fotache și Nicolae Polovnicul.

    1280px-RO_IF_Pasarea_Dormition_church_1.jpg?profile=RESIZE_710x 

    În 1990, în mănăstire a fost ctitorită o Bolniță – cămin, unde sunt îngrijiți la ora actuală cam 50 de bătrâni. Tot aici se află în construcție noua clădire a Seminarului monahal, care funcționează deocamdată într-o clădire din Brănești.

    Biserica din cimitir Adormirea Maicii Domnului

    Manastirea-Pasarea-din-comuna-Branesti-flickr - Identitatea Românească

    IMG_0029.jpg

    IMG_0003.jpg

    IMG_0005.jpg

  • Mănăstirea Pasărea, Brăneşti, Ilfov

    1AFB40DA-FEE8-11EA-AA0C-0A66EB2FF459.jpg

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->