Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biserica Sf.Spiridon - BUCUREȘTI
Biserica “Sfântul Spiridon”, mai cunoscută sub numele Biserica “Sfântul Spiridon” Nou este cel mai mare lăcaș de cult ortodox din municipiul București. Citim mai jos pisania de pe piatra de la intrarea de la intrarea în acest lăcaș de cult: "Dar fiindcă Dumnezeu a trimis pe Fiul Său și a locuit cu oamenii, tot creștinul este dator a zidi casa lui Dumnezeu, pe pământ. Pentru aceasta și robul lui Dumnezeu, domnitorul Țării Românești, Scarlat Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, vrând a mări numele lui Dumnezeu, cel în Treime închinat si slăvit, a zidit din temelie acest templu, în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon, Arhiepiscopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Această întreprindere s-a început în al doilea an al domniei sale, la anul 1767 și s-a sfârșit în a doua sa domnie, la anul 1768, 30 septembrie. Iar ca să poată fi suficientă in toata frumusețea și buna credintă, s-a înzestrat cu fonduri si legate statornicești de către Domnul Alexandru Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, întâiul ctitor." Pe locul acestei biserici se afla, până la 1852, o mănăstire domnească despre care nu se cunosc prea multe amănunte. Între anii 1858 - 1858 se construiește aici această biserică, care va fi sfințită la la data de 8 noiembrie 1860. După stricăciunile cauzate de cutremurul din anul 1940 și bombardamentele din anul 1944 biserica a fost restaurată și resfințită în timpul ÎPS Justinian – patriarhul. În urma cutremurului din 1977 dar și din cauza construirii metroului biserica a suferit alte daune intrând pe lista bisericilor ce aveau sa fie dărâmate. Biserica este salvată de ÎPS Teoctist. Biserica-monument istoric este situată pe Calea Șerban Vodă, în zona Piața Unirii. Biserica este construită după un plan arhitectural deosebit, cu o turlă centrală și două turnuri în față. Are 41 de metri în lungime, 14 de metri în lățime și 38 de metri în înălțime. Stilul construcției este eclectic-istorist, cu elemente neoromanice, neogotice și de artă moldovenească. În interior sunt de semnalat coloane de marmură, vitralii colorate artistic, cu scene biblice și sfinți, executate la Viena. În picturile executate de Gheorghe Tăttărescu, la 1862 se pot observa influențe ale Renașterii.
Răspunsuri
ora 10.24 - 4 raspunsuri
Clădirea Sălii cu Orgă din Chișinău - Banca Publică Urbană
Banca Publică Urbană (Sala cu Orgă din Chișinău)
- clădirea actuală a Sălii cu Orgă, la început a fost Banca Clerului Bisericii Ortodoxe a Basarabiei
Situată în unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului, Sala cu Orgă din Chişinău este o instituţie cultural-artistică de prim rang.
Edificiul Sălii cu Orgă, este monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, fiind de o frumuseţe aparte. Construit la sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX, sub conducerea inginerului Mihail Cecheru-Cuş, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat. În anul 1975 a început reconstrucţia clădirii şi asamblarea ei în Sala cu Orgă. Reconstrucţia a fost finalizată în anul 1978, iar arhitectul şef al reconstrucţie a fost I. Leoncenco.
Specialişti din alte regiuni şi chiar alte ţări, au fost antrenați la reconstrucţia Sălii cu Orgă. De la Odesa au aduse decorațiuni pentru tavan. Meşteri din Sankt Peterburg au aurit decoraţiunile şi scaune, iar cei din Cehoslovacia au produs candelabrele. Sculptorul L. Dubinovschii a executat chipurile reliefate ale marilor compozitori care împodobesc perţii sălii.
Orga, montată în această sală superbă, e construită la firma „Rieger-Kloss” din oraşul ceh Krnov, firmă cu tradiţii vechi, cunoscută de mai bine de un secol datorită instrumentelor sale, instalate în numeroase oraşe ale lumii. Orga din Chişinău este electromecanică, de dimensiuni medii, cuprinzând circa 4000 tuburi cu dimensiunea de la 15 cm pâna la 5,5 m în 41 de registre. Ea a răsunat pentru prima dată la 15 septembrie1978 în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chişinău, eveniment la care şi-au dat concursul organista Svetlana Bodiul, soprana Maria Bieşu şi violoncelistul Ion Josan, Capela Corală Academică „Doina”, condusă de Veronica Garştea.
Misiunea de bază a instituţiei constă în organizarea stagiunilor concertistice prin care se urmăreşte promovarea valorilor muzicii clasice universale şi naţionale.
Clădirea Sălii cu Orgă din Chișinău în diferite perioade văzută de fotografi, pictori, graficieni
Banca-Nationala– Chișinău
Banca-Nationala-Ghenadie-Sontu – Chișinău