Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Căpitănia portului - CĂLĂRAȘI
Căpitania portului municipiului Călărași este o clădire frumoasă, lăsată în paragină. Edificiul a fost construit dupa planurile celebrului arhitect Anghel Saligny. În perioada 1 aprilie 1904 - 1 aprilie 1906, institutia a fost condusa de Jean Bart, care a îndeplinit funcția de Capitan șef de port. (Celebrul scriitor Jean Bart - pe numele sau adevarat Eugeniu.P. Botez - este autorul romanului Europolis.) Clăirea Căpităniei din Călărași, după cum spun localnicii, stă să cadă, astăzi fiind adăpost pentru câini, șobolani și boschetari, un adevarat focar de infecție în Parcul Central și în portul Călărași. Unii spun că fosta căpitanie ar avea un proprietar care se va ocupa de refacerea ei. Alții sunt de părere că în clădirile Căpităniei și Gării fluviale din Călărași s-ar putea amenaja un muzeu al navigatiei fluviale dunărene, ca secție a Muzeului Dunărea de Jos din Călărași și este în puterea Consiliului Județean Călărași, să le salveze. Este clar că localul Căpităniei Călărași a fost realizat din fonduri publice. Nu se știe însă prin ce manevre a ajuns să fie vândută, deoarece astăzi se află în proprietate privată și într-o stare avansată de deteriorare.
Răspunsuri
Manastirea Piatra Scrisa. Com Armenis- Caras- Severin
Mănăstirea Piatra Scrisă din comuna Armeniș, județul Caraș-Severin
Manastirea Piatra Scrisa. Com Armenis- Caras- Severin
Hram: Duminica Tuturor Sfintilor
Episcopia Caransebes
Mănăstirea „Duminica Tuturor Sfinților” Piatra Scrisă (capelă, schit)
O primă menţiune documentară despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecut „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost restaurată în anul 1822 de pictorul Moise Buru Scriitorul, din Caransebeş. În anul 1929 familia Ana şi Vasile Dragomir din Slatina Mică, a ridicat o capelă în amintirea unicei lor fiice care a decedat şi, probabil, că icoana exista atunci, dacă a dat denumire locului. Dimensiunile capelei sunt de 8 metri lungime în exterior şi 4 înălţime, iar în interior de 3,5 metri lungime, 3 lăţime şi 3,50 metri înălţime. În anul 1930, Episcopia Caransebeşului a venit în ajutorul mănăstirii, construindu-i o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotnită, astfel apărând aşezarea monahală numită Schitul de la Piatra Scrisă.
După anul 1990, s-au făcut şi alte lucrări la această mănăstire: s-a refăcut capela, s-a construit un altar de vară pe dealul din apropiere, iar din cauza poziţionării la marginea drumului european, la iniţiativa părintelui ieromonah Hristofor Bucur, s-au amenajat în vecinătatea altarului de vară un nou corp monahal şi o nouă biserică. Biserica este ridicată în stil bizantin, având 30 m lungime, 12 m lăţime şi aproximativ 20 m înălţime.
În fiecare an la praznicul „Duminicii tuturor sfinţilor”, hramul acestei mănăstiri, credincioşii din zonă participă la un pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă. Prin grija Centrului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului şi prin aportul întregii obşti, condusă de părintele stareţ, protosinghelul Paisie Sadici, la noua biserică a mănăstirii s-au făcut lucrări de finisaj fiind pregătită de pictură. S-a introdus încălzirea centrală şi s-a amenajat un pangar în interiorul bisericii. La terminarea acestor lucrări a avut loc târnosirea bisericii, în 22 iunie 2008, sărbătoarea „Duminica Tuturor Sfinţilor”, hramul mănăstirii, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului.
Dintre nenumăratele lăcașuri de cult ale Banatului, undeva în Caraș-Severin există o mănăstire de-a dreptul specială. Este vorba despre Mănăstirea Piatra Scrisă, situată în apropiere de Armeniș, o zonă a Banatului care excelează prin frumusețea naturală de care dispune. În prima duminică după Rusalii, aici are loc slujba hramului mănăstirii, în mănăstirea care, deși are o poveste uluitoare, este mai puțin cunoscută față de alte lăcașuri de cult.
Mănăstirea se află la doar 25 de kilometri de Caransebeș, pe drumul șerpuit printre dealuri spre Orșova. Exact unde șoseaua întâlnește apele Timișului, pe o stâncă de lângă trecerea de peste drum a căii ferate, se află mănăstirea, schitul, clopotnița și clădirea călugărilor.
Povestea Mănăstirii Piatra Scrisă
Se spune că mănăstirea a apărut exact în locul în care se află direct după voia lui Dumnezeu. Tradiția locală spune că totul a început după ce un bărbat a găsit o icoană zugrăvită în stâncă. Este vorba despre icoana cu Sfânta Treime, care poate fi admirată și astăzi pe stânca neagră. Icoana ar fi fost descoperită în timp ce se lucra la calea ferată. Datorită icoanei, trecerea căii ferate a fost deviată câțiva metri spre vest de aceasta.
foto: Drum Liber
Credincioșii l-au convins pe inginerul care se ocupa de construirea căii ferate să schimbe traiectoria acesteia, deviind ieșirea tunelului spre Armeniș cu câțiva metri față de icoană, pentru a o păstra intactă. Grigore Dragomir, pe atunci primar la Armeniș, a povestit oamenilor vremurilor cum s-a întâmplat totul.
Din tren se vede cel mai bine cotitura pe care calea ferată o ia în timp ce garniturile merg spre Armeniș, la dreapta, deși linia putea merge la fel de bine drept, direct prin stânca pe care stă pictată Sfânta Treime.
foto: Drum Liber
Miracolul icoanei de la Piatra Scrisă
Aceasta este povestea pământească, transmisă din generație în generație despre Piatra Scrisă de la Armeniș. Însă un asemenea loc plin de însemnătate spirituală are și alte povești de-a dreptul miraculoase despre cum a ajuns să existe. Se spune astfel că icoana de pe piatra negricioasă nu ar fi fost pictată de mână omenească, fiind realizată de însuși Dumnezeu pentru a arăta că divinul poate interveni direct în viața omului de zi cu zi.
Se spune că un conducător de oaste creștin, urmărit de armata otomanilor, a căzut cu tot cu cal de pe coama dealului chiar în râul Timiș de sub mănăstirea de astăzi. Ca prin miracol, bărbatul a scăpat nevătămat în urma căderii. Drept mulțumire, bărbatul a dat ordin ca pe stânca de pe care a căzut să fie zugrăvită Sfânta Treime.
foto: Drum Liber
O altă tradiție spune că, mergând niște călători din Muntenia cu trăsura pe drum, la un moment dat caii s-au speriat, au început să alerge fără control și, tocmai când oamenii se așteptau să se prăbușească în râu, trăsura s-a înțepenit într-o stâncă, chiar în locul care mai târziu s-a numit Piatra Scrisă. Călătorii au scăpat teferi, întru pomenirea întâmplării și preamărirea lui Dumnezeu, ei au pus să se facă icoana.
Se mai spune că un negustor de vite a fost surprins tocmai în Duminica Tuturor Sfinților de o furtună puternică, iar un fulger a despicat stânca sub care se adăpostise, dar ca prin minune dumnezeiască el nu a pățit nimic. Preotul din sat l-a sfătuit să zugrăvească icoana Sfintei Treimi, căci dumnezeirea întreagă l-a salvat din primejdie împreună cu cetele tuturor sfinților care se pomeneau în acea zi.
foto: Drum Liber
Eu am raspuns nedumeririi tale exprimate ieri. Astept raspunsul tau!
Mănăstirea Piatra Scrisă (Schitul PIATRA SCRISĂ, Armeniş, judeţul Caraş-Severin)
Hram: „Duminica tuturor sfinţilor” (Prima duminică după Rusalii)
Mănăstirea „Piatra Scrisă” din comuna Armeniș este un obiectiv religios care poartă în spate un istoric interesant. Prin anul 1788 este menționată pe o hartă austrică militară întâia oară, urmând ca în 1822 să fie restaurată pictura icoanei. Se presupune însă că existența acesteia este mai veche. Piatra scrisă este de fapt o stâncă pe care se poate observa pictura iconei „Sfintei Treimi”, despre care încă nu se știe dacă a fost realizată de mână omenească ori e o minune. Cert e că atunci când se lucra la calea ferată de pe ruta Caransebeș-Orșova și a fost găsită, tunelul a fost deviat la câțiva metri față de locul icoanei. Aici e o mănăstire acum, care are hramul „Duminica Tuturor Sfinților” (prima duminică după Rusalii).
La construirea tunelului de cale ferată, în 1872, s-a găsit o icoană miraculoasă reprezentând Sfânta Treime. Specialiştii din Timişoara care au studiat-o, în 1965, au ajuns la concluzia că seamănă cu picturile din secolele XVII-XVIII, dar nu ştiau dacă este pictată ori colorată.
S-a încercat ştergerea acestei picturi, însă nu s-a reuşit, s-a încercat repictarea ei, dar nu prindea altă vopsea, aşa că a rămas în forma ei originală. Tradiţia orală a locurilor spune că lucrătorii care au construit tunelul n-au putut străpunge stânca pentru continuarea lui. Atunci au adus un preot care a făcut manifestant cu agheasmă şi rugăciunile cuvenite cu priveghere de noapte. Muncitorii şi-au făcut apoi sfânta cruce şi au pornit la lucru.
Bisericuţa mică, cu altar şi naos, a fost construită chiar în stâncă, la circa 7 m înălţime faţă de nivelul şoselei. Deasupra bisericii trece podul CFR, pe care trenurile intră în tunel mergând spre Caransebeş.
Pictura a fost efectuată în 1986, de Vida şi Gheorghe Zaharia, prin grija PC Ieromonah Nicodim Murariu. Sfânta icoană este pictată în stil bizantin.