categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Monumentul eroilor locali din primul război mondial din orașul Agnita - SIBIU

Aici admiri o veche carte poștală reprezentând Monumentul eroilor căzuți în primul război mondial din orașul Agnita, județul Sibiu (curtea bisericii fortificate). Acest monument s-a ridicat în memoria sacrificiului de sânge al localnicilor în timpul primului război mondial, are un aspect apropiat unei pietre funerare, și este situat în curtea bisericii fortificate din oraș. De menționat că în oraș, în parcul central, există un alt monument dedicat eroilor locali căzuți în cel de-al doilea război mondial.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.03 - un raspuns

  • Cazarma „General Dragalina”, Zalău, Sălaj

    Zilah_javitott_KICSI.JPG

    1%2Bj%2Bcazarma%2Bgeneral%2Bdragalina.jpg

    STRATEGIA DE DEZVOLTARE TURISTICĂ - PDF Free Download

    În centrul Zalăului, aproape de Casa de Cultură a Sindicatelor și de Prefectură se află clădirea Cazarmei “General Dragalina”. Imobilul are un istoric ce datează de peste două secole și, de-a lungul timpului, a avut mai multe întrebuințări.

    În anul 1854, Primăria orașului Zalău a alocat suma de 1.200.000 de koroane pentru construcția de clădiri publice, printre care și o cazarmă. Din suma alocată, pentru construcția cazarmei au fost dispuse 319.863 de koroane, conform ghidului “Zalău – Locuri de poveste”, editat de Primăria Zalău în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Din infromațiile pe care le regăsim aici reiese că pe 20 noiembrie 1869 batalionul de honevezi al Sălajului a intrat în Zalău, iar în ziua de 20 iunie 1872 a fost sfințit drapelul de luptă al batalionului. Batalionul a primit pe data de 31 octombrie 1889, din partea administrației orașului, Cazarma Militară, fără nici un fel de obligație financiară.

    Ghidul vorbește și despre modul în care a fost realizată cazarma. Planul clădirii este în formă de “U” și poartă amprenta spiritului milităresc austriac. Cazarma are curte interioară, iar pereții sunt din cărămidă. Terenul pe care a fost construită clădirea are 10.000 de metri pătrați. Clădirea are 33 de încăperi.

    După Marea Unire din 1918, până în anul 1947, când regimul comunist preia puterea în România, cazarma a găzduit Batalionul 7 Vânători de Munte. stop_coloana Batalionul pe care Zalăul îl găzduia era singurul din România care a fost constituit pe frontul din Italia în timpul Primului Război Mondial. După transferarera batalionului din cazarmă, clădirea a început să se degradeze.

     În luna mai 1948, Primăria Zalău a înaintat o cerere ministrului Apărării Naționale, prin care cere clădirea, în vederea organizării unui Palat Administrativ Județean. Primăria oferea la schimb ministerului clădirea care găzduiește astăzi sediile PSD și PNL Sălaj de pe strada Unirii.

    Pe data de 2 iunie 1948, Ministerul Apărării Naționale înștiințează Primăria Zalău că cererea nu poate fi aprobată, deoarece Cazarma și terenul pe care îl deținea au fost trecute în mod gratuit în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale.

    În aceste condiții, până în anul 2010, când a început restaurarea clădirii, în vechiul sediu al cazarmei a funcționat Cercul Militar Județean.

    În prezent, în clădire funcționează Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

    Arhive Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj - Page 4 of 5 - Sportul Salajean - stiri sportive salaj

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->