Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Colegiul național Nicolae Bălcescu - BRĂILA

  

Colegiul național “Nicolae Bălcescu” (denumit la 1867 Gimnaziul “Carol I”) este o unitate școlară de tradiție a municipiului Brăila, având statutul de monument istoric. Istoria instituției începe în anul 1863 cu numele Școala reală ce a funcționat în Casa Slătineanu. În perioada 1867 – 1871 a funcționat la etajul Casei Zurmale, sub numele Gimnaziul Carol I, la parterul clădirii funcționând o cârciumă. În perioada 1871 – 1873 și a funcționat în Casa Carapanu din strada Galați, sub nunele Școala Comercială. În anul 1873 instituția se mută la etajul Școlii de Fete “Penetiș-Zurmale” apoi în Casa Braun, sub numele Gimnaziu Comunal, Gimnaziu Real și apoi Liceul Real. La finele anului 1885 se pune piatra de temelie a localului pe terenul viran oferit de Primărie, situat pe Bd. Al.I.Cuza colţ cu str. Galbenă (azi, I.L.Caragiale). În perioada 1894 – 1895 instituția s-a numit Liceul Real „Costache Negruzzi”, în perioada 1895 – 1900 Liceul Real „Nicolae Bălcescu”, în perioada 1900 – 1906 Gimnaziul „Nicolae Bălcescu” și în perioada 1906 – 1948 Liceul „Nicolae Bălcescu”. În învăţământ, ca şi întreaga viaţă socială se resimte politica de sovietizare, instituția devenind Liceul de băieţi tip XI „Nicolae Bălcescu”, Şcoala Medie de Băieţi nr.2, Şcoala Medie nr. 2 pentru ca la 17 aprilie 1960 liceului să i se redea numele de „Nicolae Bălcescu” și din 1996 Colegiul național Nicolae Bălcescu. Adresa de corespondență a școlii este Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, nr. 182.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 12.40 - 2 raspunsuri

  • Casa Sofian, Botoşani

    482CD180-1A78-11EB-B6BD-0AD421E8BFFF.jpg?profile=RESIZE_710x

  • 017-casa-sofian-300x192.jpg?profile=RESIZE_710x

    Institutul Sofian,  îngrijirea orfanilor şi a bătrânilor

    Pe strada I.C: Brătianu, numărul 59, chiar lângă Liceul Pedagogic din municipiul Botoșani se află una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitectonice din Moldova. Este o casă impresionantă prin dimensiuni dar mai ales prin frumusețea execuției și a elementelor decorative. Este un palat din alte vremuri care a supraviețuit vicisitudinilor timpului. Nu însă cu ajutorul oamenilor. Se numește Casa Sofian, este monument istoric de categoria A și una dintre puținele case-conac realizate în stilul Art-Nouveau, cu meșteri aduși din Franța și construită cu cele mai scumpe materiale.

    Casa Sofian are peste 130 de ani vechime și a fost ridicată în secolul al XIX lea de marele boier Nicolae Sofian și soția sa Ruxandra. Nicolae Sofian a fost primar al Botoșaniului, parlamentar dar și un filantrop desăvârșit. Fiind un om foarte bogat și-a donat averea și impresionantul conac de pe strada I.C. Brătianu numărul 59, orfanilor, bătrânilor și celor care aveau nevoie de ajutor.

    După moartea sa, casa Sofian și-a îndeplinit rolul. Odată cu anii comunismului însă, superbul monument al boierului Sofian, un adevărat simbol al măreției Botoșaniului la finele secolului al XIX lea, a început să fie batjocorit de autoritățile vremii. Conacul înconjurat cu grădini a fost transformat în orfelinat și mai apoi lăsat efectiv în paragină.

    DJCCPCN bt

    După 1990, lucrurile în loc să se îndrepte în ceea ce privește soarta casei Sofian, s-au înrăutățit. Casa a fost abandonată de-a dreptul, lăsată în paragină și mai apoi pasată de la o instituție la alta.

    Drumul acestui monument de o rară valoare, prin istoria ultimelor trei decenii este de-a dreptul halucinant și o dovadă clară a indiferenței și bătăii de joc. În 1990 de la Direcția de Cultură, casa ajunge la Consiliul Local, acolo unde, aleșii locali doreau să transforme conacul boierului Sofian într-un cazinou. Din fericire planul a fost abandonat, iar Consiliul Local s-a descotorosit de casa Sofian.

    Conacul a rămas timp de 13 ani în conservare. Adică, pe scurt, de izbeliște devenind un adăpost de lux pentru oamenii străzii. În acel moment casa ajunsese în proprietatea Consiliului Județean. Evident instituția nu a fost dispusă să bage bani în acest monument și tipic românește l-a pasat mai departe. Așa a fost cedat cu titlul gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, printr-o hotărâre de Consiliu Județean în anul 2003. 

    fe50db4607dea2ab6f8266e5d497616f-2940851-1000_1000

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->