categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Farul CED din Sulina - TULCEA.

Farul observator din orașul Sulina, județul Tulcea, cunoscut ca și Farul vechi sau Farul Comisiei Europene a Dunării este un important monument istoric al orașului. Construirea acestui far a inceput in anul 1838 dupa planurile arhitectului Charles Ackroyd, arhitect sef al Departamentului Marii Negre, aflat sub conducerea amiralului rus Mihail Petrovici Lazarev. Lucrarile de constructie au fost terminate in anul 1841, acest lucru fiind mentionat in ziarul de limba franceza Journal d'Odessa nr.92 din data de18/30.11.1841. La 25 octombrie 1841 au fost aprinse cele 13 lampi cu petrol refractoare, producand o raza de lumina foarte intensa de rangul lll care indica intrarea pe Gura Sulinei, distanta de bataie a luminii albe fiind de 15 mile marine iar inaltimea farului de 17,80 metri. Scopul farului era avertizarea și ghidarea pe vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte a navelor care intenționau să intre pe brațul Sulina, venind dinspre Marea Neagră. Fundatia acestui far se sprijina pe piloti din lemn de pit-pai (pych-pine lemn de esenta tare asemanator arborelui teck) batuti cu sonetele, temelia este facuta din piatra, iar turnul este zidit din caramida in interior avand ca baza un cilindru de otel in jurul caruia este montata scara de acces sub forma de spirala avand 92 de trepte. Pentru constructia acestui far, s-a folosit lemn adus din lndia cu corabiile, piatra din Malta si Grecia, bronz si cupru din Franta, cristale din Anglia. Pana in anul 1854 (cand Sulina a fost bombardata de flota britanica), farul a fost administrat de lmperiul Tarist. Din 1856 cand Gurile Dunarii revin lmperiului Otoman, acest far este administrat de Administratia Farurilor Otomane din Marea Neagra pana in 1879, cand este predat Comisiunii Europene a Dunarii (C.E.D.) ln anul 1939 farul a fost predat de CED catre Directia Dunarii Maritime (Statului Roman), iar din anul 1954 a apartinut Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, acesta functionand pana la data de 6 ianuarie 1986 cand a fost declarat far stins. La inceputul secolului al XX-lea sistemul de iluminare s-a modificat, trecandu-se de la lampi cu petrol la lampi cu oxiacetilena iar din anul 1970 s-a trecut la iluminatul electric. Din anul 2003, farul a devenit muzeu, fiind principalul obiectiv turistic din localitate. Muzeul actual adăpostește la parter o sală dedicată Comisiunii Europene a Dunării, precum și cabinetul de lucru al scriitorului Eugeniu P. Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart. Inițial farul era situat în apropierea punctului de vărsare a fluviului Dunărea în Marea Neagră, dar astăzi în urma expansiunii uscatului și a modificării liniei litoralului, farul este situat la circa 1,5 km de țărmul mării.

 

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.08 - 2 raspunsuri

  • CLĂDIREA FOSTEI PREFECTURI PUTNA - Focşani, Vrancea

    Clădirea fostei Prefecturi Putna este un monument istoric ce a fost construită între anii 1913-1926 în stil tradițional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX, după planurile arhitectului Daniel Renard. Stilul arhitectonic a fost creat la școala renumitului arhitect Ion Mincu.

    uiYKzQR.jpg

    Clădirea cunoscută şi sub denumirea de Palatul Administrativ are o istorie de peste 100 de ani.

    În prejma anului 1870, autoritățile locale au cumpărat un sediu propriu pentru prefectura județului, fiind vorba despre Hanul “Manuc Caramlău”. Deoarece aceast imobil era unul vechi, au decis să îl demoleze și să construiască un edificiu nou și modern. În anul 1913 a fost pusă fundația Prefecturii Putna, lucrările mergând destul de greu datorită faptului că o mare parte din muncitori au fost mobilizați în războaiele balcanice. În 1915 clădirea era aproape finalizată, dar încă nu se putea instala administrația județului.

    Consiliul Judeţean bagă aproape 4 milioane lei în Prefectura Veche

    A fost realizată o recepție provizorie, lucrările continuând după război, în 1918. La sfârșitul anului 1919, s-a semnat recepția definitivă a edificiului fiind instalate şi toate birourile administrației.

    În 1948 clădirea Prefecturii a suferit un incendiu, iar arhitectura fațadei clădirii și acoperișul au fost modificate. Printre personalitățile vremii ce au intrat în Prefectura Putna, amintim pe Nicolae Iorga și Nicolae Titulescu. După 1968, anumite birouri ale Primăriei Focșani au fost instalate în acest sediu. Cutremurele din 1977 și 1986 au avariat grav clădirea, iar după anul 1990 edificiul a fost scos din circuitul public, lucrările de consolidare și renovare continuând până în prezent.

    uxvOg6Q.jpg?profile=RESIZE_710x

            

    Fosta Prefectură Putna, imortalizată în anul 1917

    Amplasată în centrul civic, clădirea a fost construită pe două nivele și subsol, parterul având formă de U cu decroș central. Patru coloane cu capitel compozit susțin plafonul din holul central. Două scări susținute de același tip de coloane fac legătura cu etajul. Circulația la etaj se face printr-o logie cu acces în fiecare cameră. Fațada principală pune în valoare intrarea în decroș și logia de la etaj susținută de șase coloane cu capitel compozit și arcade în trilob. Între arcade semicirculare la partea superioară, cu ancadramente de gresie, ritmează fațada în galbe, roșu și verde, formând ca decor ciorchine de strugure

    Clădirea are peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Poate cel mai atrăgător şi mai interesant element de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, o compoziție decorativă având motive populare din nordul Moldovei, realizată chiar de un pictor focșănean

    Clădirea fostei Prefecturi Putna este situată pe Str. Republicii nr. 71, fiind una dintre clădirile reprezentative ale municipiului Focșani.Aceasta a rezistat ȋn timp şi continuă să ȋnfrumuseţeze oraşul Focşani.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    În preajma anului 1870, autoritățile locale au cumpărat un sediu propriu pentru prefectura județului, fiind vorba despre Hanul „Manuc Caramlău”.

    Deoarece acest imobil era unul vechi, au decis să îl demoleze și să construiască un edificiu nou și modern.

    În anul 1913, a fost pusă fundația Prefecturii Putna, lucrările mergând destul de greu din cauză că o mare parte dintre muncitori au fost mobilizati in războaiele balcanice.

    În 1915, cladirea era aproape finalizată, dar încă nu se putea instala administrația județului.

    A fost realizată o recepție provizorie, lucrările continuând după război, in 1918.

    La sfârșitul anului 1919, s-a semnat recepția definitivă a edificiului.

    Palatul Administrativ High Resolution Stock Photography and Images - Alamy

    Au fost instalate toate birourile administrației, iar în anul 1925 a fost ridicat în fața clădirii bustul unui funcționar al Prefecturii, un anume Rainu, care a decedat în timpul serviciului.

    În 1948, clădirea Prefecturii a suferit un incendiu, iar arhitectura fațadei clădirii și acoperișul au fost modificate.

    Printre personalitățile vremii ce au intrat în Prefectura Putna, amintim pe Nicolae Iorga și pe Nicolae Titulescu.

    După 1968, anumite birouri ale Primăriei Focșani au fost instalate în acest sediu.

    Cutremurele din 1977 și 1986 au avariat grav clădirea, iar după anul 1990 edificiul a fost scos din circuitul public, lucrările de consolidare și renovare continuând până în prezent.

    646x404.jpg

    Clădirea Fostei Prefecturi Putna din Focșani | invrancea.ro

    Trei dintre firmele care și-au arătat „competența“ în Piața Unirii vor și la Prefectura Putna

  • Clădirea fostei Prefecturi Putna din Focșani (Vrancea, 1913)

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->