categorii forum

Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica reformată din localitatea Viile Satu Mare, jud. SATU MARE

Aici admiri o veche carte poștală reprezentând Biserica reformată din comuna Viile Satu Mare din județul Satu Mare. Biserica reformată din comuna Viile Satu Mare, judeţul Satu Mare a fost ctitorită în jurul anilor 1839-1862, fiind situată pe strada Codrului, la nr. 105. Turnul bisericii a fost construit abia în 1883.

***

Viile Satu Mare, în maghiară - Szatmárhergy, în germană - Sathmarer Weinberg) este o comună din județul Satu Mare, care include și satele: Cionchești, Medișa, Tătărești și Tireac. La recensământul din anul 2011 comuna număra 3514 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3242 locuitori), dintre care: români – 40,52%, maghiari – 41,26%, romi – 13,37% și restul – necunoscută sau altă religie. Componența confesională a comunei Viile Satu Mare, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 38,1%, romano catolici – 4,18%, reformați – 37,59%, penticostali – 1,84%, greco catolici – 12,4%, și restul – nedeclarată sau altă etnie.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.53 - un raspuns

  • Biserica Adormirea Maicii Domnului - Ițcani, Suceava

    Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflată în cartierul Ițanii Vechi, din orașul Suceava, este o veche biserica ortodoxă. Construită în secolul al XVII-lea, pe ruinele unei mai vechi biserici, această biserica se află pe drumul ce urcă spre vechea reședința voievodală a Moldovei.

    "Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstită ta Adormire, aducem ție Născătoare de Dumnezeu. Iar tu, că ceea ce ai biruință peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzește pe noi, că să-ți cântăm ție: Bucură-te, ceea ce ești plină de har, care întru Adormirea ta nu ne lași pe noi!"

    Biserica Adormirea Maicii Domnului - Ițcani

    O legendă locală pune această mănăstire în legătură directă cu domnitorul Dragoș Vodă al Moldovei. Cel de la care și-a luat denumirea biserica, pe numele sau Iatco, ar fi venit împreună cu domnitorul, din Maramureș. El ar fi ridicat biserica la porunca domnitorului.

    Biserica Adormirea Maicii Domnului - Itcani

    Pe locul actualei biserici s-a aflat o veche bisericuța de lemn, construită în perioada domniei voievodului Petru Mușat (1375-1391), de către boierul moldovean Iatco. Această bisericuța de lemn a fost construită în aceeași perioada cu Biserica Mărăuți, aflată tot în orașul Suceava. Inițial, această biserica a funcționat că mănăstire de maici, ea fiind ajutată mult de domnitorii și boierii moldoveni.

    O biserica de zid a înlocuit vechea biserica din lemn cândva în secolul al XVI-lea. În pronaosul bisericii se păstrează nouă lespezi funerare, cele mai vechi datând din secolul al XVI-lea. Cinci dintre ele înfățișează nume românești, două indică nume grecești, iar celelalte două sunt neclare.

    În anul 1639 a fost construită actuală biserica, după modelul arhitectural al Bisericii Aroneanu, realizat în anul 1594. Pisania vechii biserici nu a fost găsită nici până astăzi. În anul 1776, din pricina situației politice a vremii, mănăstirea de maici din Ițcani a fost închisă, iar biserica acesteia a fost transformată în biserica parohială, cum se află și astăzi.

    Biserica Adormirea Maicii Domnului - Itcani

    Biserica este zidită în formă de cruce, din lespezi de piatră, și este tencuită în întregime. Pridvorul este deschis și se sprijină pe o serie de coloane solide. În pridvor se mai păstrează și astăzi câteva urme ale vechilor fresce. De jur-împrejur, biserica prezintă un brâu care împarte zidurile în două părți inegale. Ambele registre prezintă arce oarbe. Turla bisericii, de formă octogonală, este deosebit de simplă. Interiorul bisericii este împărțit în mod tradițional, în pronaos, naos și Altar.

    "O Maică prealăudata a Împăratului cerului și a pământului, a lui Hristos Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care viețuiește și după moarte, primește de la noi, la cinstită Adormirea ta, această rugăciune de acum și în viață această și, la vremea morții noastre, scapă-ne de toată nenorocirea și chinul; și Împărăţiei celei cerești ne învrednicește, împărăteasa, pe noi cei care cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!"

    Iulian Predescu

    Biserica Adormirea Maicii Domnului - Itcani

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->