Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Casa memorială Benedek Elek din satul Bățanii Mici, comuna Bățani, jud. COVASNA.
Aici admiri o veche carte poștală reprezentând Casa memorială Benedek Elek din satul Bățanii Mici, comuna Bățani, județul Covasna. Casa memorială Benedek Elek este singurul obiectiv turistic din comuna Bățani, situat în satul Bățanii Mici, fiind înființat în anul 1969 în casa în care a locuit personajul. Aici sunt expuse obiecte legate de viața și activitatea scriitorului, mobilă, documente originale și fotocopii precum și exemplare din cărțile sale. Printre exponatele din casa memorială se află și următoarea mărturisire: „Chiar am citit o colecție de povesti a lui Ispirescu, cu gândul s-o traduc în limba maghiară. Poveștile acestea sunt nu numai frumoase, dar constitue și o dovadă sigură că atât în sufletul povestitorului român, cât și al celui maghiar s-a facut de mult înrudirea sufletească. Dar și acesta este, în cazul nostru, lucru cel mai important: românul a povestit maghiarului, maghiarul românului, și iată înfăptuită frăția prin poveste.“ Pe un perete din aceeași casă memorială stă scris, în română și maghiară, citatul: „Limba statului trebuie să o învățați, limba maternă nu aveți voie să o uitați“. În casa locuită de o urmaşă a scriitorului publicul poate vizita sufrageria şi biroul, cu toate obiectele autentice păstrate.
***
Benedek Elek a fost un jurnalist, scriitor și traducător maghiar, care s-a născut la data de 30 septembrie 1859 în localitatea Bățani din județul Covasna și a decedat la data de 17 august 1929. El este considerat întemeietorul literaturii maghiare pentru copii. A studiat la Odorheiul Secuiesc și apoi la Budapesta după care a lucrat ca jurnalist la ziarul maghiar Budapesta Hirlap. Între anii 1887 – 1892 a fost membru al Parlamentului Ungariei. În discursurile sale sa angajat în favoarea literaturii de tineret și a "poeziei folk", a limbii populare și a învățământului public.
***
Bățani (în maghiară Nagybacon) este o comună din județul Covasna, zona de vest – Depresiunea Baraolt, formată din satele: Aita Seacă, Bățanii Mari (reședința), Bățanii Mici, Herculian și Ozunca-Băi. La recensământul din anul 2011 populația comunei număra 4403 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din anul 2002, dintre care: maghiari – 83,075, romi – 12,24%, români – 1,4% și restul – necunoscută sau altă etnie. Structura confesională a populației comunei se prezintă astfel: reformați – 75,15%, penticostali – 11,83%, romano catolici – 4,61%, ortodocși – 2,08% și restul – necunoscută sau altă religie.
Răspunsuri
ora 11.08 - 4 raspunsuri
clădirea primăriei Târgoviște
Primăria din Târgovişte:
clădirea primăriei Târgoviște
Primăria împreună cu fostul sediu al prefecturii, unde funcționează acum Muzeul de Artă județean, sunt opera arhitectului italian Giovanni Baldassare Vignossa și a artistului decorator Giovanni Battista del Basso. Aceștia au făcut parte din cel de-al „doilea val” de constructori, arhitecți și artiști italieni activi în țară, care au contribuit în mare măsură la ridicarea mediului construit a ceea ce este acum arhitectura României. Clădirea a fost gată în 1897, fiind pictată un an mai târziu.
Orașul Târgoviște din sudul României, fosta capitala a principatului Valahia, este înzestrat cu o pereche de impresionante clădiri publice în stilul Beaux Arts, datând din perioada La Belle Époque, și anume Primăria împreună cu fostul sediu al prefecturii, unde funcționează acum Muzeul de Artă județean.
Stilul s-a propagat prin intermediul instituției academice École des Beaux-Arts din Paris, având o influență uriașă în Europa, America de Nord și chiar mai departe, fiind în special potrivit pentru edificii publice sau private grandioase. Ambele construcții din Târgoviște sunt opera arhitectului (unele surse îl desemnează ca antreprenor constructor) Giovanni Baldassare Vignossa (sunt, în șase surse, diferite feluri de scriere a acestui nume, optând pentru forma de față) și a artistului decorator Giovanni Battista del Basso.
Aceștia au făcut parte din cel de-al „doilea val” de constructori, arhitecți și artiști italieni activi în țară, care au contribuit în mare măsură la ridicarea mediului construit a ceea ce este acum arhitectura României. „Primul val” de italieni (venețieni în special) a fost activ la sfârșitul sec. 17 – începutul sec. 18, în timpul domniei Prințului Constantin Brâncoveanu, contribuind la fundamentarea stilului brâncovenesc, precursor și sursă de inspirație al celui neoromânesc din perioada modernă.
Clădirea primăriei din Târgoviște datează din secolele XVII-XVIII și prezintă influențe ale stilului brâncovenesc, premergător stilului neromânesc. Aceasta a devenit sediul primăriei în anul 1897.
Clădirea este frumos proporționată și încă își păstrează aerul interbelic dat de unele elemente Art Nouveau precum: roza vânturilor, un element semnificativ inspirat din natură, balena situată pe vârful turnului și arhitectura exterioară caracterizată de folosirea liniilor curbe.
Acest concurs este interesant şi atractiv în felul său, deşi regulile de punctare sunt minimaliste şi uneori crează mici nemulţumiri. Dar concursul e concurs. Doresc să arăt pe scurt modul în care eu găsesc răapunsurile:
- în primul rând pe imaginea propusă, cu un simplu clic greapta dau o căutare de imagini pe Google...
- după rezultatul de mai sus apoi e simplu să cauţi un răspuns potrivit;
- e mai dificil când o astfel de căutare nu dă rezultate; în acest caz sunt nevoit să folosesc alte motoare de căutare disponibile pe internet! Poate că prin poziţionare geografică eu să am mai mari şanse de găsire a unor imagini potrivite şi astfel răspunsurile mele la unele întrebări mai grele devin posibile (mărturisesc că au fost şi cazuri în care o căutare anume a durat câteva ore, şi poate din acest motiv uneori am fost frustrat).
Şi mai e un mic truc: când nu reuşesc, mă apuc manual să caut pe blogul personal al d.lui Victor - o adevărată enciclopedie de imagini de ieri şi azi!
Ce este important este că după identificare trebuie să aleg partea de text pe care să o postez, să caut ca ea să fie inedită faţă de eventuale răspunsuri date înaintea mea. Dar sunt convins că toţi procedează aşa!
În final, cel puţin eu personal mă aleg cu o sumă de informaţii de cunoaştere interesante şi utile.
FELICITARI! Am învățat ceva! Dar acele poze editate (hasurate-desenate parca) cum le obții?
https://funny.pho.to/photo-sketch-drawing-effects/
mersi!
Primăria din Târgovişte: arhitectură Beaux Arts