categorii forum

avangarda poetică românească

AVANGARDA POETICĂ ROMÂNEASCĂ-note și idei

 

A defini mișcarea de avangardă poetică românească este ca și cum te-ai aventura într-un pustiu. Nenumăratele manifeste s-au rătăcit în paradoxuri. Fiecare grupare credea că vine cu noile table ale legii. De nuanțe diferite, curentele avangardiste –futurism, dadaism, suprarealism, etc- au totuși câteva note comune, din care putem creona o definiție.Avangarda este expresia unei crize circumscrise din punct de vedere social, a literaturii și artelor. Se adaugă apoi importante determinări filozofice-între mișcările bersoniene și cele ale subconștientului freudian care au stat sub semnul eternei mișcări.

Astfel a acționat mișcarea futuristă a lui Marinetti care preconiza ,,distrugerea sintaxei, așezând substantivele după hazardul nașterii lor”, dadaismul s-a afirmat ca o mișcare nihilistă, Ilarie Voronca propunea ,,lepădarea formelor purgative”(?)etc.

Avangarda a avut mai întâi o atitudine negativă față de tradiție, căutând mereu noul. Ea s-a revoltat împotriva a tot ce există, fiind un fel de perpetum mobile.  Poetul avangardist s-a afirmat ca un revoltat împotriva societății și artei contemporane, pe care a negat-o cu violență. El a devenit marele neînțeles, cel care a înfruntat batjocura, insulta, într-un martiraj al libertății totale. El se crede și Lucifer, și Prometeu, fiind (după Rimbaud)Marele Damnat.

Orientările avangardiste din primele decenii ale secolului al-XX-lea au făcut cam tot ce s-a putut pentru distrugerea formelor învechite, futurismul a sfărâmat sintaxa, dadaismul a căutat  »pământul virgin » , constructivismul a negat formele naturale, impunând raporturi subiective, suprarealismul a înlăturat barierele dintre conștient și inconștient, dintre vis și realitate, făcând loc inspirației nelimitate.

Adrian Marino a pornit de la conceptul de noutate : ,,recunoaștem drept avangardă...orice curent (mișcare, școală, program) literar, care descoperă și proclamă cu violență, în mod consecvent sub orice formă, ideea de noutate, de înnoire”.

Matei Călinescu a pornit de la esența avangardei:,, actul de avangardă este înainte de altceva, unul distructiv, polemic, și noul e mai de grabă un steag de luptă...sau unul dintre acele sloganuri în numele cărora se desfășoară procesul violent de spargere a vechilor tipare”.

Am putea rezuma cele spuse până acum în câteva concluzii:

-inovația în luptă cu tradiția;

-aducerea în față a concretului;

-o literatură a manifestelor;

-imaginea poetică în luptă cu anti-imaginea; 

-viziune constructivistă a lumii;

-decadența și reabilitarea visului;

-mitologia și magia poeziei;

-poezia ,,subteranelor fantastice”;

 

Urmuz a fost primul scriitor care a îmbrățișat avangardismul, Tristia Tzara, așezat între Ion Vinea și G.Ribemont, primul care a fost mentorul necontestat al avangardei și al doilea, omagiat pentru celebra definiție a poeziei ca revoltă împotriva oricărei oprimări. Ion Vinea a fost un avangardist moderat, el nu a dărâmat idoli, Ilarie Voronca a avut nostalgia lucrurilor,,, el a fost un suflet timid, nostalgic, sentimental, răvășit, descompus, suflet legat de țară, de pământ” E. lovinescu.

Ștephan Roll a văzut lumea ca un spectacol, Sașa Pană, un spirit rezervat, mai puțin patetic,ne spune că poezia trebuie să fie un vis trăit. Geo Bogza a fost poetul revoltei, Gherasim Luca, unul din cei mai fervenți propagandiști ai avangardei, în primele versuri ale lui vedem o atașare de cubismul poetic, o poezie a obsesiilor erotice, Gellu Naum , talent autentic, în a cărui poezie vedem comedia oniricului, Virgil Teodorescu creează frumusețea convulsivă, fantomele asasine, peisajele primejdioase,visele tulburătoare.

Poezia de astăzi își trage sorgintea din avangardism.

În ea se împletește clasicul cu modernul.

De la poezia clasică și până la poezia delirului somnambulesc, post modern, s-a străbătut un drum enorm care nu trebuie să fie ignorat de poetul contemporan.

Eu n-am făcut decât să amintesc câteva idei de substanță ale avangardei  din care se trage poezia contemporană.

 

Ion Ionescu-Bucovu     18 octombrie 2011

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->