Când te întrebi ce este iubirea, de multe ori ai un dubiu, fie dacă ești iubit, fie dacă iubești. Alteori, poate simți ceva și mergi pe google, tastezi ce este iubirea și vezi dacă te regăsești în răspunsuri. Alteori, cineva se poartă cu tine într-un anumit fel, care pare că pe de-o parte este iubire, pe de altă parte (poate) indiferență și te întrebi ce este iubirea.
Ce este iubirea – în viziunea lui Einstein și a specialiștilor?

Dacă te duci în dex și vrei să afli, cel puțin conceptual, ce este iubirea, găsești o definiție destul de săracă care nu spune prea multe: ”Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste față de o persoană; relație de dragoste; amor, iubit.  Sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva.

Acest articol este despre iubire, despre ce este iubirea în mai multe feluri. Dacă doar vrei să navighezi printre citate despre iubire, îți recomand să mergi aici, însă dacă vrei să explorezi iubirea din mai multe puncte de vedere, iubirea (științific, analitic, aplicativ, psihologic sau explicativ, îți recomand cu cea mai mare căldură să citești acest articol și să lași părerea ta la final printr-un comentariu.

Cred că iubirea nu poate fi încadrată într-un anumit cadru specific. Totuși diferitele concepte sau abordări ne pot oferi un moment AHA de care ne putem servi pentru totdeauna.

Ce este iubirea? (3 feluri de a privi)

Întrucât orice abordare izolată mi se pare limitativă și incompletă, am ales să răspund la această frumoasă întrebare: Ce este iubirea din trei puncte de vedere diferite (ce se întâmplă în relații, ce spune geniul planetei și ce spun experții).

  1. Scrisoarea despre iubire trimisă de Einstein fiicei sale, ținută secretă atâta vreme
  2. Ce răspund psihologii, filozofii și biologii atunci când sunt întrebați ce este iubirea
  3. Cele trei stadii ale iubirii, în viziunea lui Anthony Robbins(de mare ajutor în relații de cuplu)
1. Ce este iubirea în viziunea lui Albert Einstein?

Energie = Iubire X Viteza luminii 2

Einstein nu a vorbit prea mult despre iubire în timpul vieții. El a ales să scrie despre acest lucru într-o scrisoare adresată fiicei sale. Scrisoarea este una dintre cele 1400 de scrisori donate în anii 1980 de Lieserl, fiica lui Einstein, Universității Ebraice din Ierusalim, cu mențiunea de a nu fi publicate decât după minim două decenii de la moartea tatălui său.

În scrisoare, Albert Einstein dezvăluie că cea mai puternică forță din univers este Iubirea. Deși sunt sceptici care pun la îndoială autenticitatea acestei scrisori, conținutul enunțat, maniera și precizia expunerii, fac din această scrisoare, cel puțin din punctul meu de vedere, un mesaj atât de puternic încât nu poți să te întrebi, măcar pentru o clipă, dacă nu cumva acesta este un adevăr pe care umanitatea încă nu este dispusă să-l vadă. O scrisoare care merită ”savurată”, spusă copiilor, partenerilor de viață și de ce nu să ne-o spunem chiar nouă.

“Când am propus teoria relativității, foarte puțini oameni m-au înțeles, iar ceea ce urmează să destăinui umanității acum se va ciocni de neînțelegerea și prejudecățile din această lume.

Te rog să păstrezi aceste scrisori atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea este suficient de avansată pentru a accepta ceea ce voi explica mai jos.

Există o forță extrem de puternică pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guverneaza totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și încă nu a fost identificată de noi. Această forță universală este IUBIREA.

Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim.  Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire.

Această forță explică totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa.

Pentru a evidenția iubirea, am creat o simplă substituire în cea mai faimoasă ecuație de-a mea. Dacă în loc de E=mc2  , acceptăm că Energia pentru a vindeca întreaga lume poate fi obținută din multiplicarea Iubirii cu viteza luminii la pătrat, atunci ajungem la concluzia ca iubirea este cea mai puternică forță ce există, deoarece nu are nicio limită.

După eșecul umanității în a utiliza și controla celelalte forțe din univers, care pâna la urmă s-au întors împotriva noastră, este imperios să ne hrănim pe noi înșine cu o altă formă de energie…

Dacă vrem ca speciile noastre să supraviețuiască, dacă vrem să descoperim sensul vieții, dacă vrem să salvăm lumea și fiecare ființă conștientă ce trăiește, atunci iubirea este unicul răspuns. Probabil nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a iubirii, un mecanism destul de puternic pentru a distruge ura, egoismul și lăcomia care devastează planeta.

Cu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată. Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul și orice, deoarece iubirea este chintesența vieții.

Regret profund că nu am fost capabil să exprim ceea ce este în inima mea, care a bătut în liniște pentru tine întreaga mea viață. Poate e prea târziu pentru scuze, dar cum timpul e relativ, simt nevoia să îți împărtășesc că Te Iubesc și datorită ție am ajuns la răspunsul suprem!

Tatăl tău,

Albert Einstein

Înclin să cred că această scrisoare este autentică și nu pot decât să mă înclin în fața acestei scrisoori, în fața marelui Einstein, și să las pe fiecare să-și ia ce consideră de cuviință din această scrisoare.

2. ce este iubirea – 3 teorii – depinde cine răspune

Când te întrebi de fapt ce este iubirea, poți să ai raspunsul tău. Dacă întrebi în jur, cel mai probabil vei primi răspunsuri care surpind doar o latură a ceea ce este iubire.

1. Perspectiva Filosofică

Aici avem mai mult o aglomerare de metafore și de nuanțe fine a ceea ce este sau nu este iubirea, sau cum se comportă un om când este iubit sau când nu este iubit. Mai jos găsiți doar câteva abordaări, mai multe găsiți prin click aici (peste 400 de definiții/citate despre iubire)

  • Să dărui totul, să sacrifici totul fără speranță de răsplată; asta înseamnă iubire. – Albert Camus
  • A iubi înseamnă ceva, restul nu e nimic. – Alfred de Musset
  • Iubirea, bucuria și pacea nu pot înflori până când nu v-ați eliberat de sub dominația minții. – Eckhart Tolle
  • Dragostea este sfințenie plus sexualitate. – Emil Cioran
  • Iubirea este cea mai mare forță a omenirii și, totuși, este cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui. – Mahatma Gandhi
  • Suferința apare atunci când așteptăm ca ceilalți să ne iubească în felul dorit de noi. – Paulo Coelho
  • Iubirea e o floare foarte plăcută, dar trebuie să ai curajul să te duci s-o culegi de pe marginile unei prăpastii înfricoșătoare. – Stendhal
(Puteti citi si o pildă prin click aici despre ce este iubirea)

2. Ce este iubirea? – Răspunsul psihologilor

Personele înclinate spre conceptualizare și analiză ar putea să primească foarte bine răspunsurile psihologilor la întrebarea ce este iubirea. Deocamdată însă, psihologii nu s-au pus de acord și pe un subiect atât de sensibil, cred că este greu să se pună vreodată.

Psihologul Robert Sternberg – definește iubirea adevărată ca o combinație între trei elemente: intimitatea, pasiunea și angajamentul. Când lipsește un element rezultă o anumită combinație nu la fel de puternică, iar când lipsesc două nu avem relații durabile, drept pentru care, chiar dacă proporția celor trei elemente va fi unică în cazul fiecărui individ, totuși combinația cea mai reușită este din toate trei.

Psihologul Zick Rubin definește iubirea tot ca o combinație de trei elemente: atașament, grija și intimitate. Această teorie scoate în evidență mai mult latura romantică a iubirii.

Psihologul Erich Fromm spune că iubirea nu este doar un sentiment. Chiar dacă inițial ar putea fi un sentiment/emoție involuntară, mai târziu el devine o alegere conștientă și un angajament conștient ce presupune acțiune.

3. ce este iubirea – Răspunsul biologilor

Atunci când iubești, organismul nostru funcționează diferit. Când ești îndrăgostit, lucrurile se ”agravează” și cred că mulți dintre noi pot confirma acest lucru, nu doar cercetările. Studiile arată că atunci când te îndrăgostești, unele chimicale invadează creierul, precum oxitocina, dopamina, adrenalina și vasopresina, acestea având efecte asemănătoare heroinei.

“Iubirea determină corpul să elibereze o mulțime de substanțe chimice care declanșează reacții fizice specifice. Acest elixir intern al iubirii este responsabil pentru faptul că ne înroșim în prezența persoanei iubite, palmele ne transpiră, iar inima ne bate mai tare.” spune dr. Pat Mumby, de la Universitatea Loyola Chicago.

După ce două persoane au fost îndrăgostite pentru o perioadă mai lungă de timp, corpul trece în faza următoare, producând o anumită toleranță la substanțele chimice ale plăcerii. Faza atracției face locul celei de atașamen când oxitocina și vasopresina pătrund în creier, oferind sentimente de bunăstare și securitate.

3. Cele 3 stadii ale iubirii în relații

Anthony Robbins definește iubirea ca fiind oxigenul sufletului. Sensul cuvântului iubire capătă un sens diferit atunci când ne gândim la relații de cuplu, la copii, la părinți, la prieteni, la divinitate, la iubirea de sine, la umanitate. Totuși, indiferent cum am spune, cred că putem fi de acord că iubirea este un oxigen pentru suflet. Fiecare are modul lui de a o căuta într-o relație de cuplu și cel mai ușor este să priviți diferitele stadii prin care ați trecut sau treceți.

Nivelul 1 – iubește-mă așa cum vreau eu.

Acest nivel unu este cel asemănător atitudinii copiilor. Într-un fel este răsfățul maxim, anume când într-un mod direct sau indirect crezi că trebuie să ți se ofere totul, inclusiv iubire. O vrei și gata! Nu ești preocupat să oferi ceva în schimb. În acest stadiu ambii parteneri au focusul pe propria persoană, solicitând, direct sau indirect, argumentativ sau nu, să fie într-un anumit fel, să se poarte într-un anumit fel, să-i iubească într-un anumit fel.

Acest nivel al iubirii nu este constructiv, iar dacă ceva nu se schimbă, este doar o chestiune de timp până lucrurile se vor înrăutăți.

Nivelul 2 – Eu iubesc atât cât mă iubești și tu.

Aici începe ca iubirea să capete profunzime, totuși seamănă încă cu o afacere sau cu achiziția unui produs. Este ca și cum dai banii și după ce-l testezi tragi concuzia dacă a meritat sau nu, iar data viitoare nu mai cumperi ceva similar. Acest stadiu, ne place sau nu, îl practicăm mulți dintre noi și este destul de caracteristic societății noastre. Tendința este să facem un troc, să facem schimb și să evaluăm dacă primim prea multă sau prea puțină iubire în raport cu ce oferim. Nu ar fi nimic fundamental în acest instinct de evaluare a ce oferim și ce primim, problema este că fiecare are propria lui măsură, propriile reguli, propriile nevoi și este aproape imposibil ca ambii parteneri să ajungă la concluzia că ”schimbul” este echitabil. Într-un moment de onestitate putem constata că sursa multor neînțelegeri chiar aici se află.

Nivelul 3 – Vreau să-ți ofer ce ai nevoie.

Acesta este nivelul 3 al iubirii, acela în care focusul nu mai este pe propria persoană și nici pe schimb, ci este pe a oferi și a veni în întâmpinarea nevoilor celuilalt. Astfel iubirea capătă o formă de acțiune în care nu mai oferi ce ai tu nevoie, nici nu mai evaluezi ce primești, ci oferi atenție, afecțiune, siguranță, respect. Căile prin care poate fi manifestată iubirea în acest punct sunt practic nelimitate și pare-se că este forma care într-adevăr funcționează.

În acest stadiu, în cazul în care încă te întrebi dacă celălalt îți oferă la schimb iubire după ce tu oferi necondiționat și te frustrezi că nu primești înapoi, înseamnă de fapt că ești încă la nivelul 2 și nu la 3.

Trebuie să reconoaștem că este greu să trecem de la 2 la 3, întrucât rațiunea noastră își bagă coada, poate uneori pe bună dreptate, alteori nu. Totuși, din tot ce-am studiat și am testat, poziția doi este distructivă pe termen mediu, poziția 3 devine obositoare, asfel că intrarea în poziția trei cât mai des posibil generează cele mai bune rezultate. Dacă totuși ai un partener care operează la nivelul 1, ce faci? Singura soluție este să operezi tu la nivelul 2 și 3. Dacă partenerul tău operează excesiv de mult la nivelul 2, va fi greu să-l convigi că schimburile sunt echitabile, astfel că cel mai ușor este să intri în poziția 3. Gandhi spunea: Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Este destul de valabil și în relația de cuplu.

Dacă totuși sunt probleme în cuplu, îți recomand să citești acest articol despre probleme în cuplu și despre soluții la aceste probleme, pentru că acum vorbim doar despre iubire și ce este iubirea!

Motivul pentru care am decis să-l aduc în România pe John Gray, autorul bestseller-ului Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus (detalii eveniment prin click aici), are mare legătură cu acest nivel 3. Cred că este un maestru desvărșit care privește destul de pragmatic și destul de eficient ce poți face concret. El explică destul de clar cum poți să-ți îmbogățești relațiile într-o manieră ușor aplicabilă imediat. Vine astfel cu mai puțină filosofie oferind instrumente excelente. Sincer, aplicând toate sfaturile lui John Gray, principalul beneficiar imediat este partenerul de viață, însă trebuie să fim onești și să recunoaștem că, facându-ne partenerul fericit, rezultă o relație mai armonioasă și automat vom fi și noi mai fericiți.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Eu cred că despre IUBIRE ar fi de spus multe şi-n acelaşi timp, nimic. 

    De ce spun asta? Fiindcă în momentul în care te apuci să vorbeşti despre IUBIRE, începi să dai definiţii, începi s-o analizezi ca pe o tematică oarecare a vieţii umane, şi de ce nu?, şi-a vieţii, în general. Şi când taci, când nu spui nimic despre IUBIRE, atunci, doar o simţi, o dăruieşti, înfăptuind în numele ei, şi lucruri frumoase, şi, din nefericire, şi lucruri neplăcute. MM

  • Cum să te îndrăgosteşti din nou: 10 modalităţi prin care reuşeşti

    de Ioana Dinu

    5. Aveţi grijă la tehnologie

    large-11.jpg?width=120Bine, bine, dacă n-ar fi tehnologia, n-ar şti exact de unde să te ia şi cum îţi stătea părul la ora 2, când nu era cu tine. Dar nu ar trebui să îţi limitezi viaţa, relaţia ori dragostea la tehnologie, cu toate că ea tinde să acapareze toate aspectele vieţii de zi cu zi. În timpul mesei sau înainte de culcare, faceţi un compromis şi lăsaţi device-urile în altă parte. Uitaţi-vă unul la altul, spuneţi-vă ceva frumos, în loc să vă daţi like pe Facebook. Aveţi toată viaţa înainte, dar niciun moment nu e precum clipa de faţă şi ar fi de preferat să o petreci privindu-ţi dragostea, nu ecranul cu folie al telefonului.

    Imagini pentru calculatorul si iubirea

  • Cum să te îndrăgosteşti din nou: 10 modalităţi prin care reuşeşti

    de Ioana Dinu

     

    Să iubeşti poate să fie şi o slujbă cu normă întreagă. Nu poţi să nu iubeşti într-o zi decât în glumă, iar acel „azi nu te iubesc” trebuie să fie asumat complet. Pe de altă parte, este minunat să fii într-o relaţie serioasă, de lungă durată. Există chiar studii care arată că sănătatea cuplurilor cu ani buni în spate este mai bună. Până la urmă, un partener bun îţi oferă confort, compasiune şi suport moral şi fizic, oricând ai nevoie.

    Dar dacă ai ajuns să citeşti acest articol înseamnă că nu mai simţi fluturaşii din stomac la fel ca la început. Sau că în primii ani. Să ştii că este perfect normal că, după mulţi ani de relaţie, să simţi ca iubitul tău îţi este mai degrabă un prieten sau un partener bun. De fapt, acesta este primul semn că ai ales cum trebuie. Pe lângă acestea, mai intervin programele încărcate, poate copiii, siguranţă că vă aveţi şi că nu este nevoie să faceţi eforturi pentru a rămâne împreună etc.

    Evident, ai nevoie de o schimbare în relaţia ta. Nu e cazul să dai vina pe tine sau pe el, ci doar să înveţi să te îndrăgosteşti. Aşadar, iată 10 modalităţi prin care să reuşeşti să te îndrăgosteşti de iubirea ta. [în serial]

    1. Plecaţi într-o vacanţă

    istock_000041172122_xxxlarge.jpgNu e doar despre a sta în costum de baie sau a schia, e despre a schimba mediul şi a vă supune dorinţei de a-l face pe celălalt fericit. Să luaţi o pauză de la cotidian înseamnă să vă concentraţi unul asupra nevoilor altuia, în loc să vă umpleţi timpul cu televizorul, reparaţiile, prietenii etc. Dacă nu puteţi pleca pentru un weekend din oraş, încercaţi măcar un restaurant nou, o sală nou deschisă de cinema sau mersul la o piesă de teatru a unui regizor străin. O schimbare de peisaj vă va face să vă reconcentrati asupra voastră.

    • 2. Dormiţi îmbrăţişaţi

      sleep_24519500.jpg?width=300Îmbrăţişatul elimina stresul şi tensiunea şi îţi dă o stare generală de bine. Iar a îmbrăţişa sau a fi îmbrăţişat(ă) de persoana iubită nu face decât să îţi dea energie pentru o nouă zi, te face să fii mai vesel(ă). Nu trebuie să faci asta toată noaptea, dar 15 minute de dragoste sufocantă pe zi îţi va accentua starea de bine. Dă câinele jos din pat, pune laptopul pe birou şi cartea pe noptieră, eventual culcă şi copiii în camera lor şi îmbrăţişează-ţi dragostea. Este o modalitate eficientă de a te reîndrăgosti, de a realiza câtă nevoie ai de celălalt şi câtă dragoste ai să-i oferi.

      fotobilog

      • 3. Mulţumeşte-i

        3c0e07bedf512aae9a6f3b652c2b2dd3.jpg?width=150În tot haosul de zi cu zi, uiţi că nu este obligat(ă) să îţi cumpere cafea şi să te ia în fiecare zi de la lucru. Sau să fie cu tine. Odată ajunsă la maturitate, relaţia tinde să pară o obişnuinţă. Nu o lua ca atare. Spune „mulţumesc” când face un lucru drăguţ sau chiar pur şi simplu. Cu siguranţă îi mulţumeşti că există, că e cum e, că are grijă de tine în modul în care o face, că te priveşte în maniera în care îţi place şi câte şi mai câte. Aşa cum şi ţie ţi-ar plăcea să auzi că îţi e recunoscător(oare) pentru bileţelul de pe frigider, aşa şi el(ea). Mulţumeşte-i şi reindragostiti-vă.

        • 4. Fă-i un compliment

          ce-complimente-sa-ii-faci-unui-barbat.jpg?width=300Când nu mai simţi zilnic cât eşti de îndrăgostit(ă), îţi este uşor să te concentrezi pe lucrurile negative din relaţie. De fapt, acest lucru este, şi el, o dovadă a faptului că iei relaţia ca pe un dat, ca pe ceva ce ţi se cuvine şi e normal să fie aşa. Însă a te concentra pe defectele celuilalt şi neajunsurile relaţiei duce mereu la stres, disconfort şi resentimente. Adu-ţi aminte ce te face să îl iubeşti pe omul de lângă tine şi spune-i asta. Vei vedea că vei mai găsi încă 2-3 motive pentru care să te reîndragostesti de iubirea ta.

          Imagini pentru compliment iubire

      • Imagini pentru dormit imbratisat

  • iubirea în adolescenţă
    726773643.jpg?width=220Primii fluturi dau năvală în stomac şi te copleşesc încă de la început atunci când ia naştere prima iubire. Te îndrăgosteşti cu uşurinţă, însă intens, crezând că ceea ce simţi acum nu vei mai experimenta niciodată. Toate trăirile interioare sunt la cote înalte. Dragostea în secret şi cea la prima vedere sunt concepte normale în această perioada a vieţii. Însă pe cât este de frumoasă la această vârstă, pe atât poate fi de periculoasă. Adolescenţa tinde să aducă cu ea şi multă instabilitate, dorinţa de adrenalină şi căutarea unor experienţe noi, în funcţie de temperamentul fiecărei persoane. Tinerii trec uşor de la o stare la altă, nu acceptă în mod special compromisurile şi nu se văd peste ani cu persoană de care se simt ataşaţi, ci vor să trăiască clipa. Acest lucru este tot ceea ce contează în acel moment.

    - urmează dragostea după 20 de ani -

    • Cum se simte dragostea după 20 de ani ?

      cuplu îndrăgostit

      583bd24acaa2e1cb072d18fa235132f5.jpg?width=200Ce înseamnă odată ce ai trecut peste anii surprinzători ai adolescenţei ? Deşi te-ai mai maturizat şi ai gustat din primele lecţii de viaţă, acest lucru nu înseamnă că te-ai schimbat complet. Dorinţa de a experimenta şi de a cunoaşte persoane noi se menţine vie în continuare. „Băiatul ideal” este rebel, frumos şi cu simţul umorului. Încă poţi cu uşurinţă să cedezi în fata tentaţiilor, fără să te gândeşti prea mult la consecinţe. Uneori îţi faci planuri de viitor cu partenerul actual, iar în alte momente te gândeşti să încerci o altă relaţie. Monotonia se instalează rapid în legăturile amoroase, însă te simţi pregătită să înfrunţi viaţa. Bineînţeles, acest lucru nu este valabil pentru toate persoanele aflate la aceste vârste. Multe dintre ele au deja un scop fixat în viaţă. Începând cu 25 de ani, mentalitatea multor oameni începe să se schimbe şi să îşi dorească întemeierea unei familii. Este vârsta în care vrei să crezi că vei face o singură căsătorie şi că totul va fi bine până la vârsta a treia.

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->