Textul original provine de la Wikipedia, Enciclopedia libera. Traducere şi adaptare de Bogdan Mateciuc (AM). CopyLeft sub licenta Creative Commons.

[…] continuare COPYLEFT – CONCEPTE (1)

ISTORIC – DEFINIŢII

Conceptul de copyleft a apărut atunci când Richard Stallman lucra la un interpret Lisp. Simboliştii au cerut să utilizeze interpretul Lisp, iar Stallman a fost de acord să le furnizeze o versiune de domeniu public a lucrării sale. Simboliştii au dezvoltat şi îmbunătăţit interpretul Lisp, dar când Stallman a dorit să aibă acces la îmbunătăţirile făcute de Simbolişti la interpretul său, Simboliştii au refuzat. Atunci Stallman, în 1984, a început să lupte pentru eliminarea unui asemenea comportament, pe care l-a numit tezaurizare soft.

Pentru că Stallman a considerat nepractică, pe termen scurt, eliminarea legilor copyright-ului şi a erorilor pe care considera el că le perpetuează acestea, el a decis să lucreze în cadrul legislaţiei existente şi a creat propria licenţă de copyright, Licenţa Publică Generală (GPL) GNU, prima licenţă copyleft. Pentru prima dată, deţinătorul drepturilor de autor putea, dacă dorea, să se asigure că numărul maxim de drepturi se transferă în continuu utilizatorilor unui program, indiferent de câte modificări ar face cineva la programul iniţial. Aceasta nu acorda drepturi publicului larg, ci numai celor care deja primiseră programul, dar era tot ce se putea face în condiţiile legale existente. Noua licenţă nu primise încă eticheta de copyleft.

Termenul copyleft, conform unor surse, provine dintr-un mesaj conţinut în Tiny BASIC, o versiune liber distribuită a BASIC scrisă de Dr. Wang la sfârşitul anilor 1970. Listingul programului conţinea expresiile „toate erorile rezervate” şi „CopyLeft”, de la „copyright” şi „toate drepturile rezervate” – expresii uzuale în notele privind drepturile de autor. Richard Stallman însuşi spunea că acest cuvânt provine de la Don Hopkins, pe care îl numea ca având o imaginaţie deosebită, care îi trimisese o scrisoare în 1984 sau 1985 în care apărea: „Copyleft — toate drepturile deversate”.

Există probleme de definiţie în jurul termenului „copyleft”, care contribuie la controversa din jurul cuvântului. Termenul a apărut ca o replică amuzantă la „copyright”, şi era iniţial un substantiv, reprezentând condiţiile din licenţa de copyright ale Licenţei Publice Generale GNU create de Richard Stallman ca parte a activităţii Free Software Foundation. Astfel, „programul dvs. face obiectul unui copyleft” este considerat a fi aproape sinonim cu un program acoperit de GPL (GPL fiind standardul de facto al tuturor tipurilor de licenţe copyleft). Când e folosit ca verb, ca în „e pus copyleft pe cea mai recentă versiune”, este mai puţin precis şi se poate referi la oricare dintre cele câteva licenţe similare, sau chiar la o licenţă imaginară în scopul discuţiilor.

Datorită complicaţiilor cauzate de folosirea rutinelor bibliotecilor software, FSF a creat Licenţa Publică Generală pentru Biblioteci GNU (LGPL), care modifică cerinţa privind distribuirea ulterioară într-un sens care permite folosirea unei biblioteci software fără a fi „infectat” de licenţa ei. LGPL a fost ulterior redenumită GNU Lesser General Public License (Licenţa Publică Generală Mică GNU), pentru a sublinia implicaţiile ei şi a-i încuraja pe autorii de biblioteci software să aleagă în schimb GPL obişnuită (dar şi pentru că LGPL în esenţă nu este o licenţă copyleft).

va urma […]


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

activităţi recente

Mai Mult…
-->