categorii forum

Continuăm ideile de vacanţă cu câteva amintiri-repere istorice. Normal, vă aştept cu alte idei care să dezvolte tema (inclusiv creaţii literare, de ce nu!)

Eforie – o pagină de istorie românească

sursa: Cer şi pământ românesc

Care a fost prima stațiune amenajată pe litoralul românesc și cum se numea? Cui i-a venit ideea amenajării stațiunii?

Litoralul românesc a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri datorită faptului că marea era o sursă bună de hrană. Pe litoralul românesc nu au existat până în secolul al XIX -lea stațiuni balneare, prima care a fost construită în anul 1899, fiind Eforie și a fost înființată de Ioan Movilă, un boier de prin părțile Moldovei, atunci când a pus acolo piatra de temelie a hotelului care îi va purta numele.

El și-a cumpărat aici o moșie, pe care a pus bazele unei stațiuni balneare între plaja mării și lac, în anul 1899. Terenul fusese cumpărat de la moștenitorii lui Mihail Kogălniceanu.

Dupa 1878, statul român donase terenul de pe Litoral marelui patriot român Mihail Kogălniceanu, fost ministru de Externe și prim ministru, drept recompensă pentru meritele sale dovedite în timpul revoluției de la 1848 și în timpul războiului de independență din 1877 si 1878. Mihail Kogalniceanu va restitui statului o mare parte din pământul primit, pe terenurile respective fiind colonizate cu români din Oltenia.

Urmasii lui Mihail Kogalniceanu au vândut pământul moștenit lui loan Movila, boier din Moldova, descendent al familiilor istorice moldovene din secolu al XVI-lea, care a luat hotărârea de a intemeia pe mosia cumparata o satiune balneara.

Inițial, stațiunea a purtat numele de Băile Techirghiol-Movilă, mai apoi Băile Movilă sau Techirghiol-Movilă. Boierul a apreciat valoarea terapeutică a nămolului lacului Techirghiol și a aerosolilor marini. Movilă a făcut o investiție colosală, e drept și cu ajutorul băncilor și a adus medici și chimiști din Viena pentru analiza apa și a nămolul.

Pe lângă hotel, boierul a mai construit și un sanatoriu pentru băi calde de nămol cu 50 de cabine. În primăvara anului 1902, construcțiile au fost terminate, iar Movilă a întreprins o amplă acțiune de reclamă în țară și peste hotare pentru a atrage vizitatori. Primii turiști au început să apară încă din 1902, investiția fiind un real succes pentru Movilă.

Boierul a decedat în 1904, la doi ani după ce își văzuse visul cu ochii. La jumatate de km spre sudul localitatii Eforie, exista izvoare de apa potabila. S-au gasit aici trei vetre intinse de asezari stravechi: Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci.

Pe aceste locuri au fost descoperite urme de viata materiala traco-getica si daco-romana, care se prelungeste spre timpurile noastre, cu o vietuire crestina. Peste asezările geto-romanilor, au venit si s-au stabilit, mai tarziu, turco-tatarii si alte populatii migratoare.

Cazinoul Eforie Sud a fost construit în anii 1931 și 1935, și făcea parte dintr-o serie de imobile cu destinație estivală. Se înscrie printre celelalte cazinouri construite în aceeași perioadă.

Acesta este parte a unui ansamblu urban început de Ioan Movilă la 1899 și destinat a fi o stațiunea balneo-climaterică – viitoarele Băi Movilă.
Arhitectul care avea să proiecteze imobilul, Arta Cerchez, era același arhitect care a creat Hotelul Movilă și Băile calde (dărâmate în perioada comunistă pentru a face loc căii ferate care se extindea spre Mangalia).

Cerchez era de asemenea ginerele lui Ioan Movilă, fiind căsătorit cu una dintre fiicele acestuia, Felicia. Importanța imobilului constă în arhitectura sa, fiind considerat una dintre clădirile reprezentative pentru stilul Art Deco de pe întreg litoralul românesc.

Istoria frumoasei construcţii din Eforie Sud care a ajuns pe mâinile Elenei Udrea. Vila s-a numit iniţial Monaco şi a aparţinut unui inginer bucureştean.

Până în 1933 stațiunea Eforie aparținea de localitatea Techirghiol.

Între cele doua războaie mondiale, localitatea a cunoscut o importantă dezvoltare și și-a schimbat numele din Movila-Techirghiol în Carmen Sylva și mai târziu în timpul comunismului în Vasile Roaită.

Din anul 1962 se numește Eforie Sud.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->