categorii forum

                                     GUSTAVE MARISSIAUX(1872-1929) la Bucuresti


Născut în Franţa, Marissiaux se instalează în Belgia la Liege în 1899, ca fotograf profesionist. Cinci ani lucrase ca amator şi reuşise să capate o oarecare reputaţie printre colegii săi de la Asociaţia Belgiană de Fotografie, singura importantă în domeniu, în întreaga Belgie. În anul 1902 Marissiaux se numără printre cei mai admiraţi fotografi înrolaţi într-o tehnică şi o estetică specială numită Fotografia Pictorialistă. Mai lucrau în acest stil fraţii Hofmeister în Germania, englezul Davison cât şi americanii Steichen şi Stieglitz. În Belgia, Marissiaux şi Leonard Misonne devin maeştrii incontestabili ai genului. Mişcarea pictorialistă promoveză ideea că fotografia poate fi şi ea un gen de artă care se ridică la nivelul graficii sau al picturii clasice. Nu întâmplător în limba engleză fotografia este numită picture.În buletinul Asociaţiei sale Marissiaux scrie: " Artele vizuale nu au alt scop decât să prezinte realitatea pe care o imită". Marissiaux va cerceta noi tehnici de a modifica şi expune realul captat de lentila fotografică.

Dualitatea acestor arte apropiate necesită însă intervenţiaartistului în produsul fotografic care iniţial este conform realităţii vizate. Trebuie să trădezi fotografia că să conferi o aparenţă artistică unui subiect trivial. Marissiaux introduce materiale şi proceduri noi, foloseşte tehnici de printare, cărbune, cerneluri uleioase, cleiuri colorate cu care modifică negativul realistic. De fapt, preocupările sale sunt cele ale unui pictor, culoarea având un rol esenţial chiar şi în fotografiile alb-negru. 

 



La Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu, avem ocazia să admirăm o colecţie de fotografii în cadrul expoziţiei "Gustave Marissiaux - O poetică a privirii" care marchează o frumoasă şi îndelungată colaborare dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles. Graţie Muzeului Fotografiei din Charleroi- Belgia, sunt aduse în faţa publicului o serie de lucrări datorate acestei personalităţi artistice complexe. 
Lucrările expuse sunt fotografii poetice, caracterizate de o sensibilitate deosebită, aproape feminină. 



Subiectele, în majoritate (portrete feminine, peisaje din Italia şi Belgia, scene din bazinele de extracţie a huilei din zona Liège) au o notă comună: estetismul. Marcat de peisagistica preimpresionista franceză şi de portretul englez, Marissiaux a transferat imaginilor sale calităţi plastice. Se poate spune astfel despre Gustave Marissiaux că este un artist fotograf şi un fotograf artist unul din reprezentanţii de seama ai curentului pictorialist Europeean. 




AG 2015

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->