Istoria Ceaiului in China

Imparatul Shen Nung Imparatul Shen Nung

Exista mai multe legende care au legatura cu originea ceaiului . Intr-una din legendele chineze, descoperirea ceaiului este atribuita imparatului Shen Nung. Acesta a observat ca frunzele de ceai puse in apa fiarta ii dau acesteia o culoare verde , un gust delicios si un efect inviorator. Acesta a experimentat primul efectele ceailui asupra lui insusi , fiind considerat descoperitorul ceaiului.

O poveste alternativa , din India, atribuie ceaiului printului Bodhidharma ,pe cand calatorea in China de Sud. El credea ca era necesar sa stai treaz constat in timpul meditatiei si a obsevat ca frunzele plantei de ceai il ajutau sa ramana treaz. O alta varianta spune ca arbustul de ceai a rasarit pe locul unde au cazut pleoapele printului Daruma, pe care acesta le-a taiat, ca sa nu adoarma in timpul meditatiei. Discipolii lui Daruma au adunat frunzele acestui arbust si au pregatit o bautura , ceaiul.

In afara legendelor , se stiu putine despre cand a aparut prima data ceaiul. Desi exista documente scrise , o parte din problema o constituie chiar caligrafie chineza. Caracterul chinezesc t'u era folosit pentru a descrie infuzii din diferite plante , nu neaparat ceai.Doar in secolul 3 AD a aparut un caracter special pentru ceai , ch'a.

Ceaiul in timpul dinastiei Tang

Ceasca, Dinastia Tang Ceasca, Dinastia Tang

In mod sigur ceaiul era o bautura populara in timpul lui Confucius(551-479 BC) , si a crescut si mai mult in popularitate in timpul dinastiei Han(206 BC - 220 AD). In timpul dinastiei Tang ( 618-906 AD) , ceaiul era bautura nationala in China si era deja comun sa se trimita cel mai bune ceaiuri curtii imperiale. Pe atunci , ceaiul era fabricat in forma de caramida : frunzele de ceai erau indesate intr-o forma , apoi uscate. Pentru a prepara ceai , o parte din 'caramida' era sfarmata si fiarta in apa. In timpul acestei dinastii , ceaiul devine bautura nationala a chinezilor.

Deoarece cererea depasea productia arbustilor salbatici , taranii din Yunnan si din alte regiuni incep sa cultive organizat si sa amelioreze ceaiul salbatic. Acest proces da nastere mai multor soiuri si metode de preparare. In ceainice incep sa ajunga diverse ingrediente, de la ghimbir, portocale si mirodenii, pana la .. ceapa si sare. Tot in timpul acestei dinastii ,la 780 , Lu Yu scrie primul tratat detaliat pe tema ceaiului, Ch'a Ching.

Intre timp, niste calugari japonezi , care studiau budismul in China, fura frunzulite, radacini si seminte, pentru a incerca mai apoi sa cultive in tara lor natala , Japonia. In scurt timp, calugarul budist Gyoki raspandeste cultura ceaiului in nu mai putin de 49 de temple. Pe la anul 729 nu doar imparatul chinez, ci si omologul sau nipon degustau ceai-pudra (hiki cha).

Ceaiul in timpul dinastiei Song

Ceasca de ceai din dinastia Song Ceasca de ceai din dinastia Song

Dinastia Song (960-1279) a urmat dinastiei Tang , iar in timpul acestei dinastii toate aspectele ceaiului au fost rafinate , ceaiul ajungand popular in toata tara (China), in mare parte datorita curtii imperiale , dar si datorita aparitiei caselor si camerelor de ceai.Forma predominanta in timpul acestei dinastii era ceaiul sub forma de pudra. Acest ceai se prepara picurand apa fiarta in pudra , rezultatul fiind o bautura verde , spumoasa si invioratoare. O prajitura de ceai de inalta calitate costa mai multe bucati de aur, iar cele mai bune erau nepretuite.

In aceasta perioada s-au introdus si concursurile intre maestrii ceaiului. Acestia erau judecati dupa mai multe criterii , printre care calitatea frunzelor , apei , ceaiului si ceremonia in sine. Bolurile de ceai au evoluat si ele , devenind mai adanci si mai largi. A inceput sa se dea o mai mare importanta culorii vaselor , preferandu-se negru si albastru inchis , deoarece puneau in evidenta culoarea ceaiului(verde deschis).

Religia Zen a dominat acea perioada, influentand ceremonia ceaiului, ritualul fiind simplu si linistitor. Cum existau calugari japonezi care studiau zen-budismul in China , acestia au dus ceremonia ceaiului in Japonia. Aceasta metoda va forma baza ceremoniei ceaiului japoneze, Cha-No-Yu.

Ceaiul in timpul dinastiei Ming

Ceasca acoperita Gaiwan Ceasca acoperita Gaiwan

Ceaiul a scazut in popularitate in timpul dinastiei mongoleze Yuan (1280 -1368) , cand ceaiul era considerat un semn de degradare. Acest lucru s-a schimbat in dinastia Ming (1368-1644) , odata cu disparitia conducatorilor mongolezi. In aceasta perioada , ceaiul a inceput sa se prepare asa cum il stim noi astazi .

Deoarece tot in aceeasi perioada, ceaiul a fost incercat prima data de europeni , metoda care se folosea atunci a ramas populara printre noi pana astazi. Tot in timpul dinastiei Ming au inceput experimente care au rezultat in forme noi de ceai: ceaiuri negre fermentate ,ceaiuri verzi nefermentate si o varietate nefermentata cunoscuta azi ca si oolong. Se poate zice ca cultura ceaiului a explodat atunci , variantele din categoriile de mai sus amintite fiind nenumarate.

In ceea ce priveste ceramica ceaiului , vasul numit gaiwan isi are originea tot in timpul acestei dinastii.sursa:chadao.ro

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->