Stelian, Steliana, Stelea, Stele, Stilea, Stilian, Tilian, Stelică,
Să vă dăruiască Bunul Dumnezeu şi Prea Curată Maica Sa, Pururea Fecioara Maria, cu rugăciunile Sfântului Preacuviosului Părintele Nostru Stelian Paflagonul, lauda Bisericii şi podoaba monahilor – deplină sănătate trupească, bucurii duhovniceşti şi armonie sufletească, dulceaţa iubirii şi luminoasa vieţuire creştină!
LA MULŢI ANI BINECUVÂNTAŢI!
Răspunsuri
MINUNAT MATERIAL DOCUMENTAR
La mulți ani!
STELIAN, STELIANA – nume devoţional de origine greacă, corespunde numelui personal Stylianós, format pe baza substantivului stylos, „stâlp”, şi desemnează practica ascetică a „stâlpnicilor”.
• Nume calendaristic creştin.
• Intermediar slav.
• Forme vechi atrestate la noi încă din sec. al XV-lea: Stelea, Stele, Stilea, Stilian, Tilian, Stelică (frecvent astăzi) etc.
Prenumele de băiat Stelian, nu la fel de popular ca acum câteva decenii, a fost apropiat de către cercetătorii lingvişti de numele de persoană Stela, chiar dacă, din punct de vedere etimologic, cele două forme nu au nicio legătură. Cu toate acestea, mulţi părinţi alegeau acest nume de persoană tocmai din acest motiv. De fapt, numele în discuţie are originile de la formă de origine grecească Stylianos, în componenţa căreia specialiştii au identificat substantivul comun „stylos”, ce înseamnă „stâlp, coloana”.
Odată ce am stabilit semnificaţia numelui Stelian, trebuie să menţionăm şi povestea din jurul acestui prenume masculin. În prima parte a secolului al V-lea, un pustnic, pe nume Simion, avea să-şi petreacă restul vieţii în vârful unui stâlp, de unde şi denumirea de „stâlpnic”. Mai târziu, această practică a început să fie preluată de toţi mai mulţi oameni, aceştia dorind să urmeze calea lui Simion „Stalpinicul”. Legătura dintre acest nume de persoană, Stelian, şi denumirea de „stâlpnic” tine de etimologia populară.
Sterian
Deloc popular în onomastica noastră contemporană, prenumele de băiat Sterian este o formă populară a numelui Stelian, însă din punct de vedere etimologic, cele două nume de persoană nu au absolut nicio legătură. Se pare că prenumele masculin Sterian provine de la adjectivul „stereos”, ce înseamnă „solid”, numele de la care a apărut varianta românească fiind Stergios.
Semnificatii pentru numele Steliana:
Forma feminină a numelui Stelian - deşi pare că numele de Stelian sau Steliana ar avea aceeaşi origine că numele de Stela, realitatea este alta.
Aceste nume sunt total diferite din punct de vedere istoric şi etimologic, primul fiind creat de romani, iar cel de-al doilea de greci.
Numele grecesc de Stylianos îşi are originea în viaţa unui pustnic creştin, pe nume Simion, care a trăit în secolul al V-lea d.Hr. Acesta a avut ideea de a-şi petrece viaţa în vârful unui stâlp. Această formă de practiva ascetică a făcut şcoala în răsăritul Europei, unde exemplul lui Simion Stalpicul a fost urmat de numeroşi credincioşi, deveniţi supranumiţi „stâlpnici”.
Aşa se face că din grecescul „styllos”, tradus prin „stâlp, coloana”, s-a format în perioada bizantină Stylianos, nume sub care a fost sanctificat un alt pustnic din Adrianopole. Cultul acestuia a contribuit la răspândirea numelui, ajuns şi la noi prin filieră slavă.
Forme vechi ale numelui sunt găsite în documente: Stelea este ctitorul bisericii cu acelaşi nume din Târgovişte, construită în secolul al XV-lea; tot Stelea a fost şi numele unui spătar de la începutul secolului al XVII-lea, a a cărui amintire este păstrată şi de numele unei străzi din Bucureşti; Stilea, Stilian, Tilian, Stelica (formă foarte frecventa astăzi în mediul rural).
Ziua onomastică este sărbătorită de calendarele ortodox şi catolic pe data de 26 noiembrie. În italiană întâlnim forma Stiliano, în spaniolă - Estiliano, greceşte - Styliano, Stellianos, bulgara - Stilian etc.
Numele Stelian a fost/este purtat de următoarele persoane:
Stelian Tănase - (n. 17 februarie, 1952, București) este un scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic român. Stelian Tănase este Președintele Societății Române de Radio și Televiziune.
Stelian Duțu - (n. 20 februarie 1955, com. Gura Ocniței, județul Dâmbovița) este un politician român, membru al Parlamentului României.
Stelian Tăbăraș - (20 noiembrie 1939, Secăria, Județul Prahova- 24 septembrie 2009, București) a fost un prozator român.
Stelian Ivașcu
Stelian Ghiță-Eftemie
Toma Stelian - (n. 3 aprilie 1860, Craiova; d. 25 octombrie 1925, București) a fost un avocat, politician român, ministru al justiției, ministru al apărării și un mare colecționar de artă. Între anii 1917 și 1919 a prezidat misiunea parlamentară a Consiliului Național Român de la Paris.
Stelian Popescu (militar) - (n. 26 ianuarie 1925, satul Dumbrava, județul Mehedinți - d. 15 noiembrie 1995, București) a fost un general român, care a comandat Armata a III-a, cantonată la Cluj (1976-1979).
Stelian Stancu (fotbalist) - (n. 22 septembrie 1981) este un fotbalist român care este legitimat la clubul Khazar Lankaran din Azerbaidjan.
Stelian Nițulescu - (n. 29 septembrie 1893 - 1985[1]) a fost un jurist și demnitar comunist român. În anul 1932 a devenit membru a PCR. A fost membru al CC al PMR, ministru al justiției (1949 -1953), președinte al Asociației Juriștilor (din 1960). În mai 1961 a fost decorat cu Medalia „A 40-a aniversare de la înființarea Partidului Comunist din România”.
Stelian Pintelie - (n. 13 iulie 1938, comuna Beceni, județul Buzău - d. ?) a fost un general român de informații, care a îndeplinit funcția de comandant al Unității Speciale de Transmisiuni „R” (actualul STS) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (1 iunie 1980 - 23 iunie 1984) și apoi pe cea de ministru al poștelor și telecomunicațiilor în primul guvern post-revoluționar (1990).
Stelian Popescu Ghimpați - (n. 30 aprilie 1906, d. 1950) este un pictor român al secolului XX.
Stelian Burcea - (n. 7 octombrie 1983 în Pitești, județul Argeș) este un jucător român de rugby în XV. Evoluează pe postul de linia a treia (flanker).
Stelian Popescu (ziarist) - (n. 18 februarie 1875, Lacu Turcului, județul Prahova - d. 1953, Spania) a fost un jurist, om politic și ziarist român.A fost deputat în mai multe rânduri. A fost Ministru de Justiție în Guvernul Take Ionescu (17 decembrie 1921 - 19 ianuarie 1922), Guvernul Barbu Știrbey (4 - 20 iunie 1927), Guvernul Ion I.C. Brătianu (7) (22 iunie - 24 noiembrie 1927) și Guvernul Vintilă I.C. Brătianu (24 noiembrie 1927 - 9 noiembrie 1928).
Stelian Neagoe - (n. 5 octombrie 1938, satul Geblești, județul Dolj) este un istoric român, autor al unui număr mare de studii istorice, îndeosebi legate de Unirea românilor.
Steliana
Steliana Nistor (n. 15 septembrie 1989, Sibiu) este o gimnastă română de talie mondială, medaliată cu bronz cu echipa lotului de gimnastică feminină a României la Jocurile Olimpice din anul 2008.
Steliana Sima este pseudonimul artistic al subcomisarului de poliție Florea Sima Cuța (n. 6 ianuarie 1965, Cilieni, județul Olt), pe care l-a purtat în perioada 1983-1987, când a fost cunoscută pentru activitatea sa de interpretă de muzică populară din zona Romanați, ca angajată a Ansamblului „Rapsodia Oltului” din Slatina, perioadă în care a activat și la Ansamblul „Plaiurile Oltului”.
Steliana Rizeanu este profesor universitar doctor în psihologie la Universitatea Hyperion din București, Departamentul Psihologie. Este decanul facultății de psihologie, președintele Comisiei de cercetare științifică a Universității Hyperion din București și membru în Senatul Universității și psihoterapeut în psihoterapie cognitiv comportamentală în cadrul Clinicii Aquamarin din București.
Steliana Bălăcianu - actriţă s-a născut la 31.05.1982, cunoscută pentru Finding Dory