LUMEA NEVAZUTA DIN OGLINDA

 

Magica lume ascunsa in luciul adanc al oglinzilor i-a fascinat dintotdeauna pe oameni.

Un obiect nelipsit din orice casa, aparent menit doar sa ne reflecte infatisarea, oglinda a fost folosita, inca din vremuri biblice, ca instrument de comunicare cu lumea spiritelor, ca "poarta de trecere" intr-o lume paralela sau ca unealta magica de prezicere a viitorului. Toate aceste practici oculte, oficiate de vrajitori, samani sau vraci, au o permanenta si o varietate surprinzatoare de-a lungul istoriei. Practic, orice suprafata lucioasa, cum este apa, sticla sau metalele bine slefuite a fost investita cu puteri supranaturale si implicata in ritualurile din toate colturile lumii. In traditia samanica din Siberia, de exemplu, spiritele erau invocate cu ajutorul oglinzilor din cupru, acestea fiind considerate receptaculul sufletului. Antropologii rusi au dovedit ca samanii aveau puterea de a vedea spiritele defunctilor concentrandu-si atentia asupra acestor oglinzi. Scopul samanului era sa rezolve problemele vietii cotidiene cu care se confrunta intreaga comunitate: razboaie, seceta, epidemii, si pentru asta consultau in oglinda spiritele inaintasilor. In Maroc, pentru invocarea spiritelor este folosit chiar si astazi un vas cu apa, iar in Egipt, se ghiceste in picaturile de cerneala. In nordul Americii ecuatoriale, samanii diagnosticau maladiile privind intr-o oala cu apa clocotita.

Si in credinta populara romaneasca exista multe superstitii legate de puterea oglinzii. Dictionarele definesc termenul de superstitie ca fiind o credinta primitiva in fortele supranaturalului, iar stiintele ii acorda o conotatie peiorativa, considerand-o rodul imaginatiei si al fanteziei omului. Totusi, progresul, stiinta, urbanizarea crescanda n-au infrant aceasta mostenire ancestrala, deloc neglijabila. Pana astazi, in unele sate din Muntii Apuseni se practica aflarea hotilor de vite si-a ucigasilor nestiuti in caldari cu apa neinceputa. Procedeul e practicat de fete-fecioare si e dublat de rugaciuni. In unele asezari ardelene, politia apeleaza cu mult succes la aceasta bizara detectivistica, practicata intr-o oglinda de apa. Omul contemporan nu mai este in contact direct cu natura si cu elementele ei, nu mai acorda incredere fiintelor supranaturale - zane, demoni, fantome, spiridusi care populau stancile, padurile, fantanile. Insa omul modern atribuie in continuare puteri magice animalelor, pietrelor, numerelor sau anumitor obiecte, printre care si oglinda.

Sapte ani de ghinion

Spargerea unei oglinzi este un lucru ingrozitor, pentru ca sapte ani de nenorociri se vor abate asupra faptasului.

La romani, aceasta credinta dateaza de pe vremea dacilor. Se spune ca ghinionul dureaza sapte ani, intrucat dacii considerau ca trupul omenesc intinereste la fiecare sapte ani. Oglinda sparta, in credinta daca, aducea ghinionistului sapte ani de suferinta, multiple nenorociri si napaste, pentru ca sufletul nu era suficient de puternic sa lupte cu duhurile rele. Exista, totusi, metode de a evita consecintele catastrofale ale spargerii unei oglinzi. Toate cioburile trebuie numarate si culese cu grija, iar apoi aruncate intr-un rau. Astfel ghinionul va fi spalat. O alta metoda ar fi ca cioburile oglinzii sparte sa fie ingropate in pamant, sub umbra unui copac, intr-o noapte cu luna plina.
Probabil ca aceste credinte dateaza inca de acum 5000 de ani, de cand sunt atestate primele oglinzi. In acea perioada, oglinzile erau atat de scumpe, incat cel care spargea una trebuia sa slujeasca drept servitor timp de sapte ani proprietarului, fiindca putini erau cei care isi puteau permite sa achizitioneze un asemenea obiect.

Intalniri in oglinda

Psihologia nu respinge intru totul credinta populara de atribuire a unor puteri supranaturale oglinzii. Psihologii confirma puterea acestor suprafete stralucitoare, care fac sa apara, sub forma de viziuni, intuitiile si presentimentele pe care le ascunde subconstientul uman. Sunt celebre in sensul acesta experimentele celebrului doctor american Raymond Moody, care a izbutit ca impreuna cu studentii sai sa "cheme" in oglinda spiritele unor rude defuncte, care au fost vizualizate in colectiv.
Nu lipsesc nici experientele romanesti.

Mariana P. din Bucuresti a terminat Facultatea de Psihologie cu lucrarea de licenta "Imagini ale subconstientului". Adepta a teoriilor lui Freud, care au marcat istoria psihanalizei, Mariana spune ca subconstientul este ca un hol de trecere intre constient si inconstient. Aici, in subconstient, se inmagazineaza toate amintirile, deprinderile, vorbitul, mersul, scrisul. Dar din aceasta anticamera imensa de date, omul nu activeaza, la un moment dat, decat o portiune extrem de mica. Ce se intampla cu celelalte informatii? Mariana mi-a relatat cum, in urma unui experiment relativ simplu, ea a activat la modul fizic, vizual, aceste informatii bine ascunse.
"Ma priveam indelung in oglinda, fara sa clipesc si, de obicei, dupa cateva incercari, dispaream. In locul in care ma reflectam inainte, nu mai era imaginea mea, ci ceea ce se afla in spatele meu... ca si cum as fi fost invizibila... Initial m-am speriat, insa cu timpul, am reusit sa vizualizez in oglinda anumite imagini care, odata descifrate, m-au ajutat foarte mult, atat in procesul de autocunoastere, cat si ca raspuns la anumite intrebari legate de subconstientul meu. Iti propun si tie sa incerci, desi ai nevoie de multa rabdare si putere de concentrare.

Poti proba experimentul intr-o seara, cand te simti bine sufleteste. Aprinde o lumanare in spatele tau, astfel incat aceasta sa dea o lumina difuza, dar fara sa se reflecte in oglinda. Aseaza-te cat mai comod in fata oglinzii, fa cateva exercitii de relaxare, de exemplu prin respiratie. Goleste-ti mintea si concentreaza-te asupra chipului tau. Ceea ce propun nu are caracter ritualic, este un exercitiu de meditatie, pentru ca subconstientul sa iasa la iveala. Concentreaza-te asupra ochilor tai si va incepe sa ti se contureze in oglinda cu totul altceva decat ceea ce exista in fata ei. Depinde apoi doar de tine cum folosesti imaginile primite de la subconstientul tau, cum le interpretezi si cum le folosesti spre binele tau si al celorlalti. Indiferent de ceea ce vezi, nu trebuie sa te sperii, deoarece totul porneste din mintea si din sufletul tau, acolo esti doar tu si nimic altceva. In oglinda, mie mi-au aparut de-a valma, slab conturate, imagini demult uitate, din frageda copilarie, diferite plasmuiri ale gandurilor demult gandite. Experienta pentru mine a fost extraordinara, unica, o adevarata incursiune in creierul meu, in subconstientul meu."

Oglinda, oglinjoara...

Simbolic vorbind, oglinda reflecta adevarul, sinceritatea, continutul inimii si al constiintei: "Precum soarele, precum luna, precum apa, precum aurul, fii limpede si stralucitor si oglindeste ceea ce se afla in inima ta".

Una dintre imaginile aparute in experimentele cu oglinzi ale lui Raymond Moody

Oare atunci cand omul se priveste in oglinda, nu cauta mai mult decat o simpla imagine, nu cauta el satisfacerea nevoii de frumos? Nici o frumusete, fie reala sau alcatuita doar in imaginatie, nu ramane fara urmari. Frumusetea raspandeste influenta, ea lumineaza sau intuneca, leaga sau dezleaga, umple de pasiune sau indeparteaza.
In folclorul autohton exista credinta conform careia in anumite perioade ale anului, cum ar fi in preajma Craciunului, de Sfantul Gheorghe sau de Sanziene, o fata nemaritata isi va vedea in oglinda ursitul. Fata de maritat se aseaza pe un scaun, avand in fata si in spate cate o oglinda, iar pe lateral patru lumanari aprinse. Se spune ca fata trebuie sa fie

singura in casa si dezbracata, iar atunci, viitorul sot si perioada ce va urma i se arata limpede in oglinda.
Oglinda este poate prietena cea mai de incredere a unei tinere necasatorite. Timpul petrecut in fata oglinzii tradeaza o anumita doza de narcisism, ascunsa in fiecare adolescenta. "Uite ce bujor de fata - Stai sa te sarut o data! Tu ma poti, oglinda, spune! Ei, tu doara nu te-i pune. Sa ma spui! Tu ai, surata, Ganduri bune." (George Cosbuc, La oglinda)

Oglinzi ucigase

Dosarele politiei dovedesc ca oglinzile au si puteri malefice asupra omului, uneori influenta lor fiind fatala. Ele pot provoca hemoragii cerebrale daca sunt privite prea intens.

Un fenomen bizar a avut loc in Franta, in 1997. Poate ca evenimentul ar fi trecut neobservat acum 500 de ani, in perioada cand vrajitoria era la moda, dar acum s-a intamplat la sfarsitul secolului XX, cel mai rational secol.
Anticarii au adresat jurnalistilor rugamintea de a avertiza colectionarii sa nu achizitioneze o oglinda veche, pe a carei rama se afla inscriptia LOUIS ARPO 1743. Conform declaratiilor acestora, oglinda omorase 38 de persoane de-a lungul existentei sale tenebroase. Asociatia Anticarilor a hotarat sa se adreseze mass-mediei, dupa ce s-a constatat ca oglinda fusese furata. Disparitia oglinzii s-a descoperit intamplator, cand un profesor de criminalistica a cerut permisiunea de a face cateva fotografii ale acesteia pentru a le prezenta studentilor sai. Oglinda se afla in custodia politiei din martie 1910, cand aceasta omorase pe loc doi oameni intr-un hotel din Paris. Explicatia expertilor vremii asupra deceselor a fost ca, probabil, oglinda reflecta razele luminoase intr-un mod aparte, declansand sangerari grave la nivelul craniului.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Colectionarilor de Arta si Antichitati din Franta a declarat: "Cineva a patruns in depozitul politiei si a furat mai multe obiecte vechi de valoare, printre care si oglinda. Este foarte posibil ca hotii sa incerce sa o revanda, iata de ce incercam sa facem publica aceasta informatie, pentru a avertiza potentialul cumparator asupra pericolului care-l paste",
Frenet a declarat ca este de o importanta majora ca populatia sa fie avertizata asupra acestei oglinzi malefice, inainte de a face si alte victime. "Pe zi ce trece, creste posibilitatea ca cineva sa o gaseasca si sa aiba parte de o moarte cumplita".
De atunci, au trecut aproape 15 ani, iar oglinda nu a putut fi gasita. Trebuie sa fim foarte atenti inainte de a agata pe perete o oglinda veche. Poate ca in timp inscriptia de pe rama s-a sters sau a fost stearsa intentionat pentru a impiedica distrugerea ei. In plus, se poate mentiona ca orice oglinda veche, cu o istorie bogata, cauzeaza adesea vise ciudate, pline de imagini bizare. Cel mai probabil, astfel de oglinzi stocheaza emotiile, sentimentele, gandurile proprietarilor lor, insa aceste "amintiri" nu apar ca imagini, ci ca efecte, ca radiatii negative asupra celui care le priveste.

 

sursa: http://www.formula-as.ro/2010/918/enigme-16/lumea-nevazuta-din-oglinda-12447

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->