categorii forum

Meniuri de post ca la carte

Meniuri de post ca la carte

 

Am intrat în postul Crăciunului, perioadă în care renunţăm să mai mâncăm "de dulce" şi optăm pentru acele preparate "de post" hrănitoare şi foarte nutritive. Cel mai indicat este să ne axăm pe gătirea alimentelor în propria bucătărie decât să alegem să ne cumpărăm semipreparate de post.

 

Reţetele de post pot fi la fel de delicioase ca cele care conţinut carne şi lactate dacă ştim cum şi în ce fel să le gătim.

 

Iată câteva variante de post absolut gustoase:

 

 

 

Sarmale cu ciuperci şi dovlecei

 

Ingrediente: 1 varză murată; 2 kg ceapă; 500 g ciuperci; 250 g orez; 200 ml suc de roşii; 5 morcovi; 3 ardei graşi; 3 dovlecei mai mari; 3 linguri paste de tomate; 3 linguri ulei; 1 legătură mărar; cimbru: sare; piper

 

Mod de preparare: Întâi de toate, scoatem varza murată din borcan şi o lăsăm în apă rece la desărat. Tot acum, umplem oala de lut cu apă rece, pentru a se înmuia vasul şi pentru a nu crăpa când îl băgăm în cuptor.

 

Spălăm bine ceapa şi o tocăm cubuleţe; într-o cratiţă, încingem puţin ulei şi prăjim ceapa. Între timp, curăţăm ardeii, dovleceii şi morcovii. Morcovii şi dovleceii îi dăm pe răzătoare, iar ardeii tăiaţi cubuleţe îi punem peste ceapă la călit. Separat, tăiem ciupercile cubuleţe şi le punem în apă rece, după care le punem puţin în apă fierbinte, să dea într-un clocot. După ce-am dat ciupercile într-un clocot, le punem peste legumele călite şi mai lăsăm 2-3 minute.

 

Spălăm orezul şi îl punem la opărit în 250 ml apă fierbinte, până când absoabe toată apa. După ce orezul s-a umflat, îl luăm de pe foc şi îl amestecăm cu pasta de tomate. Apoi amestecăm orezul cu umplutura de mai sus şi punem sare, piper şi cimbru, după gust, dar şi mărar tocat mărunt.

 

Din frunzele de varză începem să facem sărmăluţe umplute cu această compoziţie. Pe fundul oalei de lut aşezăm nişte frunze de varză, apoi aşezăm sarmalele. Printre rândurile de sarmale putem pune câteva felii de dovlecel şi mărar. Peste sarmale turnăm apă, împreună cu sosul de roşii, cât să acopere până la penultimul rând de sarmale. Băgăm vasul la cuptor, la foc rapid, timp de 10 minute, apoi la foc mic şi lăsăm până când varza este uşor de rupt cu furculiţa (cam 5-6 ore).

 

 

 

Sarmale de post

 

Ingrediente

3 verze murate, 200 gr orez, 50 g pastă de tomate, 400 g ciuperci, 4 cepe, 100 ml ulei, 3 morcovi, mărar verde, mărar uscat, boabe de piper negru.

Preparare

Ceapa se toacă peștișori, și se călește în uleiul încins. Se adaugă ciupercile tăiate, morcovul ras, și apoi orezul. După câteva minute se adaugă pasta de tomate, sare după gust, mărar verde tocat mărunt și se mai lasă până ce toată compoziția are un aspect uniform.

Varza se spală, se aleg foile și se umplu cu compoziția de mai sus. În cratiță se pun bețișoare de mărar uscat și varza tocată, un strat. Se pun apoi sarmalele în formă de floare, rânduri. Deasupra rândurilor se pun foi de varză. Se adaugă apa cât să acopere și se pun la fiert. Se lasă să fiarbă, iar spre final se adaugă câteva boabe de piper negru.

Servire

Se servesc calde.

 

 

Sărmăluţe cu spanac

 

Ingrediente

2 verze murate potrivite, 1 țelină de mărime medie, 1 păstărnac, 3 morcovi, 2 cepe, 200 g spanac, 200 g orez, sare, piper, 80 ml ulei, leuștean.

Preparare

Se spală varza, se curată de cotor şi se aleg foile pentru sărmăluțe. Inima verzei se toacă mărunt și se așează la baza vasului. Țelina, păstărnacul și morcovii se curăță de coajă, se spală și se râd. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt apoi se căleşte în ulei. Se adăugă orezul, legumele rase, şi se lasă 2 min. pe foc.

Separat într-un vas cu apă opărim foile de spanac alese şi spălate. Când este gata se scurge şi se toacă mărunt. Se adăugă peste compoziţie şi amestecăm bine. Se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit. Se adăugă piper şi sare după gust.

Aceasta compoziţie se împarte pentru fiecare foaie de varză, de mărimea unei caise. Se împăturesc sărmăluţele, introducându-se capetele în interior. Se aşează în vasul rânduri, rânduri de forma petalelor de floare. Deasupra se pune nişte varză tocată. se adăugă apă astfel încât să le acopere.

Se lasă la fiert, vasul acoperit la foc mic. Dacă mai este nevoie se adăugă apă. Când sunt gata se adăugă leuştean tocat şi acoperim din nou vasul pentru aromare.

 

Servire

Se servesc calde.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Frumos prezentate!

  • 135609900?profile=original&width=400

    Postul Crăciunului:

    Chiftele de legume:

    Curatam toate legumele de coaja.

    Dovlecelul il dam prin razatoarea mica, presaram putina sare si dam deoparte pentru 15 minute, la fel procedam si cu cartofii.

    Restul legumelor  le dam prin razatoarea mica si le punem intr-un castron.Adaugam dovlecelul stors de lichidul lasat, la fel procedam si cu cartofii, adaugam ouale batute (cand nu este post), faina, pesmetul, patrunjelul, tocat marunt , usturoiul zdrobit si boiaua, potrivim de sare si piper si lasam pentru 10 minute la frigider.

    Intr-o tigaie adaugam uleiul si lasam sa incinga la foc mediu. Modelam chiftelutele si le aplatizam cat mai bine, pentru a patrunde bine caldura si sa nu riscam sa avem legumele crude la mijloc. Prajim pe ambele parti pana capata o culoare aurie. Se servesc atat fiebinti, cat si calde, cu sosul preferat sau cu muraturi si ardei iuti.

    Pofta buna!

     INGREDIENTE

    • o telina
    • 2 dovlecei
    • 2 morcovi
    • o ceapa
    • 3 catei usturoi
    • 6 cartofi
    • 2 linguri faina
    • 2 oua (optional)
    • sare
    • piper
    • 2 linguri pesmet
    • ulei pentru prajit
    • o legatura de patrunjel (puteti pune ce verdeata va place)
    • o lingurita boia dulce
  • Fasole bătută

     

    Ingrediente: 400 g fasole albă fiartă; 4 căței de usturoi; 1 ceapă; 1 jumătate de linguriță de chimen; 1 jumătate de linguriță de boabe de coriandru; 1 linguriță de boabe de muștar; 1 jumătate de linguriță de nucșoară măcinată; 2 linguri de boia; 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui + 1 lingură de ulei pentru prăjit

     

    Mod de preparare: Dăm fasolea prin blender, până devine o pastă, apoi o amestecăm cu usturoiul zdrobit și cu un amestec de chimen, coriandru, boabe de muștar și nucșoară, măcinate și ele. Le amestecăm bine, turnând 3-4 linguri de ulei peste toate în timp ce le omogenizăm.

     

    Tăiem ceapa peștișori și o punem la prăjit într-o lingură de ulei, iar când s-a înmuiat, punem peste ea 2 linguri de boia. La urmă, turnăm ceapa peste fasole, cu tot cu uleiul în care s-a prăjit.

     

    Eclere de post umplute cu gem de gutui

    Ingrediente: 400 ml apă minerală pentru cremă; 200 g făină albă; 150 g margarină; 120 ml apă; 5 lg zahăr; esenţă de vanilie; 1 plic zahăr pudră; 1 plic budincă de vanilie; 1 lg făină pentru cremă; 1 borcan de mărime medie cu gem de gutui; topping de ciocolată neagră

    Mod de preparare: Într-o cratiţă, pe foc, punem margarina şi-o lăsăm să se topească, apoi adăugăm apa şi la primul clocot punem toată făina. Amestecăm bine, după care punem din aluat în forme alungite şi rotunde (anume pentru eclere), tapetate cu foaie de copt. Băgăm tava cu formele de eclere la cuptor, la foc mijlociu, până capătă o culoare rumenă, adică aproximativ 35 de minute.

    Pentru cremă: Punem apa minerală la foc cu 3 linguri de zahăr, iar când începe să fiarbă punem budinca şi făina. Amestecăm bine până se îngroaşă şi adăugăm esenţa. Scoatem formele de eclere din cuptor, le tăiem pe jumătate şi le umplem cu cremă şi gem de gutui. Pe deasupra le ornăm din nou cu puţină cremă şi cu topping de ciocolată neagră.

     

    Să avem un post uşor!

  • Ciulama de ciuperci (rețetă de post)

    Ingrediente necesare:

    • ciulama-gustoasa-de-ciuperci-696x365.jpg?width=4001 kg ciuperci
    • 1 ceașcă ulei
    • 5 cepe mari
    • 1 căpățână de usturoi
    • 2 linguri de făină
    • 1 ceașcă de apă
    • 1 legătură de mărar
    • 1 legătură de pătrunjel
    • sare, piper, 2 foi de dafin

    Cum se prepară?

    Se spală ciupercile, se taie felii și se fierb. Într-o cratiță se călește ceapa în ulei, adăugându-se de la început jum. de ceașcă de apă. Când ceapa devine gălbuie, se adaugă făina, se amestecă continuu și se toarnă câte puțină apă până se obține un sos de consitență potrivită. se pune usturoiul tăiat mărunt, sarea, piperul, foile de dafin și ciupercile. Se ține pe foc mic încă 5 minute amestecând să nu se lipească. la sfârșit se adaugă verdeața.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->