SF.MARE MUCENIC GHEORGHE

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sărbătorit in fiecare an pe 23 aprilie.S-a născut in Capadocia, din părinti crestini. A trăit in vremea impăratului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armată.

 Iconografia pastrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, in care Sfăntul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Aceasta imagine a sfântului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in luptă cu diavolul. Mai este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platosaăsub mantie, tinând o cruce in mâna dreaptă si o sabie in mâna stânga.

Sfantul Gheorghe ca ocrotitor
In 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfantul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si al intregii tari. Regele Edward al III-lea a infiintat "Ordinul St. George", iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei, "Union Jack". Marele Mucenic Gheorghe este considerat si ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei. Amintim ca Sfântul Gheorghe este si ocrotitorul armatei române.
Reprezentarea Sfantului Gheorghe doborand balaurul, este prezenta si pe Steagul Moldovei, aflat la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se afla si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe: "O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale“. Mentionam ca pecetea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei poarta chipul  si Sfantului Gheorghe, preluat dupa steagul de lupta al Sfantului Stefan cel Mare.

 Sf.Gheorghe și Sf.Dimitrie-pictură de N.Grigorescu,mânăstirea Căldărușani 

Sf.Gheorghe--icoană din Catedrala Ortodoxă Română ”S.George”din orașul Windsor,Canada

Surse diverse:Sinaxar,imagini internet

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->