categorii forum

Sindromul Burnout / suprasolicitarea profesionala

  • relaxarea si revitalizarea sistemului nervos central
  • tratarea tulburarilor si disfunctiilor tisulare si organice
  • detensionarea sistemului muscular
  • tratarea afectiunilor secundare
  • echilibrarea bio-psiho-afectiva a organismului

Utilizat pentru a denumi simptomele cauzate de suprasolicitarea fizica si psihica a organismului, termenul de sindrom bournout se refera in special la efectele nefaste ale suprasolictarii profesionale. Daca in trecut aceasta suprasolicitare era produsa de conditiile aspre de munca (incaperi suprapopulate, neaerisite, iluminate neadecvat, temperaturi foarte joase sau foarte ridicate, utilaje si echipamente neperformante, etc.) in societatea actuala cauzele suprasolicitarii profesionale se regasesc intr-un volum prea ridicat de activitati si responsabilitati, program prelungit de lucru, reducerea orelor de odihna, relaxare si recreere, reducerea timpului petrecut cu familia si prietenii, solicitari profesionale ce depasesc pregatirea angajatului, standarde foarte ridicate de productivitate si eficienta, etc. Un alt aspect ce trebuie luat in considerare este viziunea personala asupra situatiilor cu care ne confruntam zilnic. Un factor stresor poate fi pozitiv sau negativ. Mentalul nostru este cel care transpune reprezentarea acestor factori in plan psiho-afectiv, colerand informatiile din mediu cu experientele anteriorare si starea noastra psihica prezenta. Astfel, sarcinile sau evenimentele din viata profesionala si familiala pot avea o incarcatura pozitiva pentru unele persoane sau, din contra, negativa pentru altele.

Presiunea profesionala erodeaza in timp resursele psihologice si fizice individuale si produce:

  • oboseala cronica, astenie
  • stari de nervozitate, tulburari de dispozitie, anexietate, depresie
  • extenuare emotionala, apatie sau indiferenta emotionala
  • depersonalizare si deteriorarea relatiilor interumane, dependenta de persoanele din jur
  • diminuarea increderii in sine, aprecieri si autocritici negative
  • reducerea performantelor profesionale si personale
  • tulburari de atentie, de concentrare, de memorare si reactualizare a informatiei
  • tensiune musculara si articulara
  • dureri de cap si cefalee
  • insomnie si tulburari de somn
  • scaderea poftei de mancare si tulburari digestive
  • tulburari de dinamica sexuala

Din punct de vedere medical mentinerea unei stari prelungite de suprasolictare profesionala produce in organism o serie de reactii specifice care deterioreaza activitatea organica, metabolica, imunitara si cardio-vasculara. Implicit, se creaza un fond favorabil pentru declansarea unor afectiuni mai grave.

Tratamentul sindromului burnout in medicina traditionala este centrat pe relaxarea si detensionarea sistemului nervos central, refacerea ariilor cerebrale hipooxigenate sau slab vascularizate, detensionarea sistemului oste-articular si muscular, a tulburarilor tisulare si organice provocate, echilibrarea metabolismului si a imunitatii, imbunatatirea capacitatii de concentrare si memorare, restabilirea echilibrului bio-psiho-afectiv. Procedurile de acupunctura si preparatele din plante medicinale tonifica organele tezaur si ariile cerebrale ce coordoneaza activitatea acestor organe: plamanii pentru imbunatatirea oxigenarii celulare, rinichii pentru revitalizarea organismului, ficatul si splina-pancreasul pentru purificarea si detoxifierea sangelui dar si pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor din alimente.

Dialogul medic terapeut-pacient este indreptat spre reevaluarea profesionala si personala, reorganizarea vietii psiho-afective si detensionarea psihicului, astfel incat resursele mentale si afective sa poata fi reactivate iar pacientul sa se reintregreze in mediul profesional si familial.

In functie de particularitatile fiecarui organism tratat protocoalele de tratament sunt individualizate, astfel incat sa fie acoperite toate necesitatile pacientului si sa fie tratate si bolile asociate acestui sindrom: afectiuni cardio-vasculare, digestive, ale coloanei vertebrale sau oftalmologice.

Tulburari ale sistemului digestiv

Stresul si suprasolicitarea fizica si/sau mentala, starile de anxietate si nervozitate, nemultumirile profesionale acumuleaza o tensiune nervoasa cu efecte negative asupra sistemului cardio-vascular, in special asupra tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala se manifesta prin transpiratie excesiva, palpitatii, tahicardii, dureri de cap, oboseala, ameteli, insomnie, zgomote in urechi(tinitus), senzatie de presiune in tample si in zona cefei, tulburari de vedere, amorteli ale bratelor, etc. Daca tensiunea arteriala inregistreaza valori ridicate pe o perioada lunga de timp si sunt inregistate si puseuri tensionale, exista riscul producerii infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale, hemoragii la nivelul retinei sau a unor afectiuni cardiace mai complexe(infarct miocardic).

In tarile dezvoltate, din ce in ce mai multe persoane apeleaza la acupunctura si tratamente cu produse din plante pentru detensionarea sistemului nervos, reglarea valorilor tensiunii arteriale si normalizarea activitatii cardiace.

Tulburari ale sistemului digestiv

Problemele digestive apar mai ales pentru ca nu se respecta un orar de masa, alimentele sunt ingerate rapid, se consuma alimente cu valoare nutritionala scazuta sau gen fast-food. Excesul de cafea, ness, sucuri acidulate, dulciuri destabilizeaza echilibrul gastric. Ca simptome apar balonari, senzatie de greata, senzatie de arsura in zona esofagului, dureri in capul pieptului, scaune moi sau constipatie, tranzit digestiv lent. Disconfortul digestiv afecteaza negativ activitatile psihice, prin urmare scad puterea de concentrare si memorare, rezistenta organismului la efort fizic sau intelectual. Si imunitatea este afectata, avand in vedere faptul ca o flora intestinala echilibrata ajuta la mentinerea unei imunitati puternice. Daca nu se corecteaza obiceiurile alimentare exista riscul sa apara afectiuni mai grave, precum: ulcer gastro-duodenal, gastrita, afectiuni hepatice si pancreatice(pancreatita), dischinezie biliara, litiaza biliara, obezitate, etc. Tranzitul intestinal si functiile digestive hepatice si pancreatice sunt restabilite prin adoptarea unei diete cu efecte detoxifiante si revitalizante, stimularea centrilor energetici ce coordoneaza refacerea florei intenstinale si administarea unor produse din plante cu actiune detoxifianta,  antispastica,  cicatrizanta,  de protectie a tubului digestiv, antiseptica, antifungica, cu rol de reglare a tranzitului intestinal, de stimulare si protectie hepatica si cu actiune colagoga (favorizeaza evacuarea bilei in duoden).

Afectiuni ale coloanei vertebrale

Scolioza, cifoza, inflamarea discurilor intervertebrale, a ligamentelor si a muschilor paravertebrali sunt manifestari patologice produse de o pozitie incorecta de lunga durata a corpului in timpul activitatii profesionale. Afectiunile coloanei vertebrale trebuie tratate imediat, mai ales datorita impactului negativ pe care il au asupra intregului organism. Coloana vertebrala prezinta numerosi centrii nervosi iar orice deplasare vertebrala va afecta functionarea acestora si implicit functiile organelor inervate de acestia.

Circulatia cerebrala are de asemenea de suferit (datorita afectarii coloanei cervicale:spondiloza, discopatie), aparand fenomene de slaba oxigenare cerebrala si probleme de concentrare, ameteli,dureri de cap, tulburari de memorie si de vedere, etc.

Tratamentul afectiunilor coloanei vertebrale include proceduri de acupunctura si manipulare osteo-articulara dar si produse din plante ce optimizeaza oxigenarea cerebrala prin stimularea circulatiei sangvine si fortifica musculatura vertebrala prin refacerea tonusului muscular.

Afectiuni oftalmologice

Lucrul in fata calculatorului mai mult de 8 ore pe zi, fara pauze la fiecare ora, lecturarea fara pauze a documentelor de lucru si lipsa luminii naturale sau iluminarea deficitarea a camerei de lucru suprasolicita musculatura ochiului. Tensiunea oculara acumulata se transmite ramificatiilor nervoase optice, existand riscul producerii unor leziuni ireversibile. Calitatea vederii scade datorita suprasolicitarii, fiind nevoie de un efort suplimentar pentru indeplinirea responsabilitatilor profesionale. Tensiunea oculara este readusa in limite fiziologice cu ajutorul unor extracte din plante ce restabilesc metabolismul local, tonifica si fortifica musculatura oculara dar si prin aplicarea unor tehnici de acupunctura cu actiune similara. Toate aceste terapii vor reda elasticitatea musculaturii ocularesi vor restabili circuitul umorilor globului ocular.

 

oboseala permanenta, oboseala cronica, astenie, suprasolicitare,

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->