categorii forum

În această zi, unul dintre cei mai importanţi poeţi din poezia română modernă, George Bacovia, pe numele său real George Andone Vasiliu, ne-a părăsit în anul 1957, urcând în înaltuiri.
Pseudonimul său provine din vechea denumire a orașului Bacău, Bacovia.
Se știe despre el că a fost un poet simbolist care a fost distins cu numeroase premii pentru calităţile sale literare, printre care se numără premiul pentru volumul „Plumb” din partea Ministerului Artelor, premiul pentru poezie al Societăţii Scriitorilor Români, împreună cu Lucian Blaga, „Premiul Naţional de poezie” împreună cu Tudor Arghezi.
La prima ediţie a Festivalului „George Bacovia”, în anul 1971, a fost deschisă Casa Memorială „George Bacovia” din Bacău şi a fost dezvelită statuia poetului din centrul oraşului.
Ceea ce se știe mai puțin despre poet:
* În 1881 când acesta a început școala, cursurile au început la 17 septembrie, dată care a coincis cu ziua lui de naștere.
* Bacovia cânta foarte bine la vioară, dirijând orchestra școlii, s-a evidențiat la gimanstică, și a câștigat chiar și premiul I pe țară la concursul de desen "Tinerimii române". De asemenea excela la caligrafie.
* Întâmplarea care l-a inspirat să scrie Amurg Violet, s-a datorat ghinionului de a petrece o noapte, când a fost mic, în turla bisricii Precista din satul natal, din neatentia paracliserului.
* A scris versuri din clasa a III-a gimnazială, pe atunci clasa a VIII-a. Unele dintre creațiile lui de atunci, apar în volumul Plumb: Ploua, Rar, Sonet, Tablou de iarna, Nevroza.
* În 1900, anul în care a scris poezia Plumb, a dat admiterea la școala militară din Iași, dar s-a retras după numai un trimestru deoarece nu putea suporta strictețea și disciplina cazonă.
* Se pare că notele și mediile la limba română nu au legătură cu poezia. El, fiind cotat ca unul dintre cei mai buni poeți, la Bacalaureat a luat doar 6,63.
* În anul 1904, se retrage de la Facultatea de Drept din București, deoarece, din cauza unui examen pierdut, i se anuleaza anul precedent de studii. Se reînscrie tot la Drept în anul 1907 dar la Iași, luîndu-și licența, fără însă a profesa.
* Deși licențiat în Drept, a predat desen și caligrafie, a fost bibliotecar, copist și șef de birou clasa a III-a la Ministerul Muncii.
Poet apreciat și iubit, versurile lui sale au fost puse pe muzică și interpretate de cântăreți români ca Nicu Alifantis, Tudor Gheorghe, Doru Stanculescu și alții.
Alături de Edgar Allan Poe, George Bacovia e unul dintre poetii mei preferați. Îmi place stilul morbid, macabru pe care l-a abordat de-al lungul carierei lui. A fost unul dintre marile personalități ale Bacăului, și unul care a pus acest oraș pe harta literaturii române.
Eugenia Enescu


Note de primăvară, de George Bacovia
Verde crud, verde crud…
Mugur alb, și roz și pur,
Vis de-albastru și azur,
Te mai văd, te mai aud!

Oh, punctează cu-al tău foc,
Soare, soare…
Corpul ce întreg mă doare,
Sub al vremurilor joc.

Dintr-un fluier de răchită,
Primavara,
O copilă poposită la fântână
Te îngână
Pe câmpia clară…

Verde crud, verde crud…
Mugur alb, și roz și pur,
Te mai văd, te mai aud,
Vis de-albastru și azur.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • in memoriam, selectat 13-14-15 (autor Eugenia Enescu)

  • Mulţumesc.

    • Reverență maestre.

  • Mulţumesc! Am lecturat cu plăcere!
    • Mă bucur că ți-a plăcut Mimi. Te îmbrățișez.

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->