Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

 

Primele manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” în România sunt legate de Fundația Culturală „Orient Latin” şi de Asociația Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment.

Spectacolele Asociației Culturale ADSUM încep la Palatul Suțu, iar anii următori (până in 2012 inclusiv) manifestările capătă amploare fiind găzduite de Biblioteca Națională a României şi Palatul Național al Copiilor. După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” este preluată de tot mai multe asociații culturale, ligi și alte societăți ale scriitorilor din România.

 

Pentru a marca în Atelierele cronopediene ale lunii martie această Zi Mondială a Poeziei vă invităm, în perioada 21 martie 2019 – 31 martie 2019 la un maraton poetic dedicat acestui eveniment. Orice participant poate participa cu oricâte creaţii poetice inedite de orice gen „plătind” înscrierea sa cu cel puţin o poezie de minim 10 versuri.

De asemeni, urmărim ca fiecare participant, precum şi orice alt cititor, să participe cu comentarii-răspuns în versuri la postările celorlalţi participanţi. Organizatorii (administratorii Cronopedia) vor stabili

1. participantul cu cele mai multe poezii inedite (originale, nepublicate până cum) – se acordă un exemplar gratis din revista Cronos.

2. participantul-comentator ce cele mai multe răspunsuri în versuri – se acordă un exemplar gratis din revista Taifas literar.

3. poeziile (din postări) cu cele mai multe vizualizări, comentarii-răspuns. Primele 10 poezii astfel clasificate vor fi publicate în revistele internaţionale Taifas literar şi Cronos din lunile aprilie şi mai 2019.

 

În funcţie de „cantitatea” de poezii plătite pentru înscriere în acţiune, de numărul de postări şi de numărul de comentarii-răspuns organizatorii pot acorda şi alte premii surpriză!

Acţiunea începe imediat după publicarea acestui anunţ şi se încheia pe 31 martie 2019 ora 20.00.

Rezultatele provocării la cele 3 categorii vor fi anunţate pe 2 aprilie 2019.

 

Toate înscrierile (postările) pentru acest atelier se postează pe această pagină special creată. Vă dorim succes!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Excelent!

    Felicitari!

  • Din păcate acţiunea noastră consacrată Zilei Internaţionale a Poeziei nu a întrunit adeziunea membrilor noştri cronopedieni, printre altele autointitulaţi "poeţi" sau scriitori de poezie... Dar nu e pentru cine se pregăteşte, nu e pentru cine se nimereşte, de această dată este pentru cine este serios, îşi priveşte cu modestie statutul de scriitor, şi chiar dacă primeşte critici, chiar dacă nu primeşte nici un comentariu se dedică pasiuni de a scrie.

    Sincer, îmi pun întrebarea: pentru ce au fost recompensaţi "unii" cu premii constând în tipărirea unui volum de autor? Această întrebare precum şi modul de participare la acţiunea lunii martie mă fac să amân deocamdată viitoarele acţiuni literare pregătite şi concepute pentru lunile următoare...

    Dar să nu fim trişti! Acţiunea lunii martie, dedicată Zilei Poeziei are totuşi un căştigător, un căştigător pentru perseverenţă, seriozitate, talent în plină formare şi curaj de manifestare: este vorba de dna NICOLETA MIJA (a participat cu 11 poezii ce au cumulat 13 comentarii răspuns, şi 334 vizualizări în total). Din partea organizatorului dna NICOLETA MIJA primeşte un premiu în cărţi constând din cele 3 volume România - eterna poveste, autor Florin T. Roman, volume editate şi tipărite de Biblioteca Cronopedia (cărţile vă vor fi trimise odată cu volumele de culegeri "mini-concursuri CRONOPEDIENE - ce tocmai au plecat azi spre tipografie1).

    Personal vă mulţumesc dnă Nicoleta Mija!

    • Multumesc din suflet!

  • Hai ku(geta)

    e o regina

    de ziua poeziei

    s-o sarbatorim!

    MdR

  • La multi ani, Poezie!

    1568117310?profile=RESIZE_710x

  • Din păcate, chiar la această frumoasă provocare, nu pot semna condica! Sunt prinsă într-o amplă acțiune de renovare a locuinței, încât nu cred că sunt capabilă să scriu un catren „de trecere”. Voi urmări (din umbră) creațiile expuse și tot din criză de timp voi „aplauda” doar poeziile care-mi vor gâdila papilele gustative. Baftă tuturor!

  • O frumoasă provocare! 1526695833?profile=RESIZE_710xMulțumesc!

  • 1526412345?profile=RESIZE_710x

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->