Ziua naturismului sau elogiul nudismului

Ziua mondială a naturismului este celebrată pe 19 iunie. Ocazie cu care vom vorbi despre această practică a nudismului, inventată de francezi, dar devenită ulterior filozofie revoluţionară pe vremea lui Wilhelm al II-lea, ultimul împărat al Prusiei.

Naturismul, numit pe vremuri şi "gimnosophie", a luat naştere în Franţa, la iniţiativa unui geograf de la mijlocul secolului 19. Elisée Reclus considera că nuditatea colectivă, sinonimă cu libertatea este şi un mijloc de revitalizare fizică. Practica se dezvoltă mai întâi în rândul anarhiştilor şi socialiştilor, înainte de a lua amploare şi în restul societăţii.

La sfârşitul anilor 1800, naturismul trece Rhinul şi apare în Prusia împăratului Wilhelm al II-lea. În vremea aceea, sexul şi nuditatea sunt teme tabuu, iar naşterea mişcării naturiste este o reacţie în faţa industrializării tot mai mari a ţării. În condiţii de lucru tot mai grele, lumea se gândeşte cum să trăiască, să profite de viaţă altfel.

În 1893, un sociolog german scrie o carte intitulată "Nacktkultur" ("Cultura nudităţii"), una dintre primele cărţi care promovează binefacerile nudităţii sociale. De la pardesiile cu gulerul ridicat pentru bărbaţi şi corsetele rigide acoperite de rochii până în pământ ale femeilor, lumea descoperă brusc plăcerile statului în pielea goală pe malul mării sau în apă. Prima staţiune balneară nudistă din Germania îşi deschide porţile în 1903 la Klinberg, nu departe de Lübeck (ea se numeşte centru "gimnic" la început), staţiune ce-şi va închide porţile de-abia în 1981. Spre 1915, Prusia numără nu mai puţin de 380 de staţiuni similare, care fac elogiul naturismului colectiv. Apare chiar şi o mişcare nouă, intitulată Frei-Körper-Kultur, cultura corpului liber, care se va extinde trepat, mai întâi la statele germanice, apoi între cele două războaie, în Franţa, pentru a trece Atlanticul, începând cu anii 1950.

 

De ce a "prins" nudismul?

 

Cum se explică succesul acestei nudităţi colective, mai ales în Prusia lui Wilhelm al II-lea, epocă în care burghezia germană era de o rigiditate morală rar întâlnită? E clar că oamenii care adoptau această "modă" nu o făceau doar din raţiuni de confort sau igienă. Prin respingerea oricărui veşmânt, nudiştii sau naturiştii îşi exprimau o formă de contestare radicală. Hainele reprezentau convenţii sociale, iar cel care dorea să se elibereze de constrângerile civilizaţiei moderne nu era suficient doar să-şi schimbe hainele, trebuia să scape de ele pur şi simplu. Contestând modernitatea, această mişcare se înscria în continuitatea francezului Jean-Jacques Rousseau, care încă din secolul 18 făcea elogiul naturii şi critica pe un ton radical civilizaţia modernă. În opinia acestui filozof, omul "sălbatic", cum îl numea, era "liber şi promotor al virtuţilor originale". Omul cu adevărat fericit şi cinstit nu era deci nici civilizat şi nici îmbrăcat.

Ideile lui Rousseau au avut nevoie de ceva vreme ca să se impună, de-abia generaţia următoare şi cu precădere într-o altă ţară ele aveau să cunoască însă un succes de răsunet. Un recent articol din revista germană Die Zeit descria atenţia cu care marele poet Goethe, pe vremea când era student la Leipzig urma îndeaproape recomandările lui Rousseau. Pentru Goethe, nuditatea era un mijloc de a se apropia de natură şi de a scăpa de corupţia moravurilor. Asta nu l-a împiedicat să provoace mai multe scandaluri şi să-şi şocheze compatrioţii când brusc apărea în pielea goală în mijlocul naturii sau pe malul lacurilor. La Darmstadt şi apoi în Elveţia nu departe de Zürich, Goethe şi amicii săi au fost gata-gata să fie lapidaţi de cei care i-au văzut îmbăindu-se goi într-un pârâu. "Suntem într-o ţară civilizată, nu în sânul unei naturi primitive", li s-a explicat respectivilor.

 

Nudiştii şi nazismul

 

Reproşuri similare s-au făcut ulterior nudiştilor, la începutul regimului nazist. Hitler considera în anii '30 că naturismul este unul dintre cele mai mari pericole la adresa culturii şi moralei germane. La începutul anilor '40, regimul nazist va legaliza însă naturismul, iar astăzi, Germania numără şapte milioane de persoane care practică nudismul în timpul vacanţelor de vară. Vacanţe pe care mulţi şi le petrec în Franţa, Hexagonul fiind nu numai prima destinaţie turistică mondială, ci şi prima destinaţie pentru nudiştii din lumea întreagă, înaintea Spaniei şi a Croaţiei.


"Nu există nudism în doi, în doi este normalitate"

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Rodica - ca şi oricare alt comentator de pe acest forum - cred eu că puteţi dezvolta mai "dezbrăcat" subiectul într-un club privat (grup)... în acest fel cei mai pudici nu vor fi ofensaţi... E doar o sugestie (în limita bunului simţ, manifestat până acum, pe mine nu mă deranjează).

    Imagini pentru Cap D’Agde

    Imagine similară

    Imagini pentru plaje nudism

    Mă gândesc că după atâz naturism, o veni şi pe la noi căldura şi s-o stabili pe modul permanent!

  • Nudism

    de Marin Sorescu

    90_-_cb_-_nudism_-_costinesti_si_vama.jpgCar nămol cu o căldare

    La femeile care fac nudism.

    În tinereţe aveam o părere mai bună

    Despre femei;

    Dar trebuie să facă cineva

    Şi treaba aceasta.

     

    Ele nu se mai feresc de mine

    Mă numesc „cel care aduce nămol”

    Şi-şi văd înainte de nudismul lor.

    De fapt, eu nici nu le mai bag în seamă,

    Le numesc „femeile care se înămolesc”

    Şi mă gândesc la ale mele.

     

    Uneori mă apucă din senin

    O poftă grozavă de înjurat.

    Dumnezeii tăi de viaţă

    De tinereţe

    De bătrâneţe

    De fericire

    De iubire

    De căsătorie

    De ideal.

    Toţi aceşti dumnezei

    Se prefac în nămol de bună calitate.

    În orice caz, femeile îl găsesc foarte bun

    Şi se ung cu el.

  • Rodica, ai abordat un subiect "îndrăzneţ"! Felicitări! Se zice că la tinereţe merge, chiar şi în familie, în fapt nu ar fi nimic de ascuns... Mai încolo, către o vârstă mai trecută zice-se că nu mai merge, deşi... nu văd care ar fi cauza.

    Oricum, din capul locului nudismul sau naturismul nu se pot confunda cu erotismul sau sexul!!!

    Şi acum nişte ipostaze idedite de nudism familial, sau cu vecinii...

    ... iarna...

    Winter-Nudist-Family-02.jpg?width=300

    Winter-Nudist-Family-12.jpg

    Winter-Nudist-Family-43.jpg

    "antrenamentul"...

    ... şi, normal, vara...

    Nude_people_at_Praia_do_Abric%C3%B3.jpg

    tumblr_oocwf1hMBE1w4uw6wo3_500.jpg

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->